"Gade-fest" i Holmens Kirke

niels_w._gade.jpg

Niels W. Gade
I år er det 200-året for komponisten Niels W. Gades fødsel. Det fejrer Holmens Kirke med en hel uges "Gade-fest" fra den 13. februar.

Fra mandag den 13. til søndag den 19. februar, danner "Gades egen kirke" rammen om 14 koncerter, to foredrag og en festgudstjeneste med efterfølgende kranselægning ved marmorsarkofagen i anledning af Gades 200 års jubilæum.

Blandt andet giver Den danske Klavertrio koncert. Det samme gør korene Ars Nova Copenhagen, kammerkoret CAMERATA og Holmens Kantori.

Gades musik er festivalens omdrejningspunktet. Hans samtidige komponistkolleger har også fundet vej til programmerne. Alle begivenheder er gratis.

Se koncertprogrammet for Gade-festen i Holmens Kirke her

Hvem var  Niels W. Gade?

Den danske komponist Niels W. Gade var blandt 1800-tallets mest berømte musikere. Vi kender stadig Elverskud, Brudevalsen og en håndfuld af hans sange og salmer. Men ikke meget mere end det. Gades polerede nationalromantik har ikke været i høj kurs længe. Nu skal Niels W. Gade støves af.

Barn af Guldalderen

Niels W. Gade blev født i København d. 22. februar 1817. Han var håndværkersøn og hans opvækst ligner den, som vennen H.C. Andersen beskrev i eventyret om Den grimme ælling

Adam Oehlenschläger, B.S. Ingemann, Søren Kierkegaard, H.C. Andersen, C.W. Eckersberg og H.C. Ørsted var blandt dem der gjorde Danmark til kulturel stormagt fra 1820’erne og frem. Og på musikkens område blomstrede kreativiteten også. J.P.E. Hartmann og C.E.F. Weyse havde allerede udstukket retningen for en ny tids musik. I løbet af 1830’erne bevægede hans sig fra Borgergades pisrende til Det Kongelige Teaters bonede gulve, hvor balletchefen, August Bournonville, udråbte ham som fremtidens mand i dansk musik.

Dansk musiks enehersker

I 1848 overtog han ledelsen af Musikforeningens orkester i København, og i mere end 40 år bestemte han repertoiret og dirigerede det eneste orkester i landet, der spillede symfonisk musik på fast basis.

Og han uddannede en hel generation af danske musikere. For i 1867 var Niels W. Gade medstifter af landets første musikkonservatorium, som han blev direktør for i næsten 24 år. Gade var dansk musiks enevældige hersker.

Gade i Holmens Kirke

De sidste 32 år af sit liv, var Niels W. Gade, ved siden af sine mange øvrige forpligtelser, organist i Holmens Kirke. Og mens sporene efter ham de fleste andre steder er forsvundet, så er hans aftryk endnu synlige i den store københavner-kirke.

Det er Holmens Kirke der huser hans gravmæle, og Gades dirigentstok i elfenben og ibenholt er udstillet side om side med kirkens sølvtøj. Og bladrer man i hans gamle koralbog ved orgelet kan man næsten dufte den tykke tobaksrøg og se de indtørrede bussemænd i de gulnede sider. Og hans sirlige håndskrift og notater i noderne vidner om et menneske, der ikke overlod noget til tilfældighederne. Men også et menneske med temperament. Slå bare op på salmen Glade Jul. Den er streget ud. Og oven over har Gade skrevet: ‘NB!!! SYNGES IKKE I HOLMENS KIRKE’.

Velkomme til Gade-fest i Holmens Kirke hvor alle arrangementerne er gratis.

Se koncertprogrammet for Gade-festen i Holmens Kirke her

Tekst af Jakob Lorentzen, organist ved Holmens Kirke