Min kirke: Bettina Bakdal

img_2275_855x485.jpg

Designeren Bettina Bakdal på tur med hunden Igor ved Skt. Johannes Kirke. Foto: Sille Arendt
Designeren Bettina Bakdal har boet på Nørrebro hele sit liv. Hun er ikke er fast kirkegænger, men ærkenørrebroeren har et godt forhold til den lokale Skt. Johannes Kirke. Et forhold, der startede med tandsmør på toastbrød til håndgerning og bibelfortællinger
af Lars Erik Frank (Presse- og kommunikationsmedarbejder)

Hvilken kirke i Københavns Stift ser du som din kirke?

Altså, det er ikke fordi, jeg er fast kirkegænger. Men jeg har boet her i kvarteret ved søerne næsten hele mit liv, siden jeg var 6 år gammel faktisk. Så jeg har selvfølgelig fået et forhold til Skt. Johannes Kirke på Sankt Hans Torv. Det er mit kvarter heromkring, så på den måde er den også min kirke.

Bettina Bakdal

49 år. Bor på Indre Nørrebro. Designer og underviser. Lancerer under denne uges Copenhagen Fashion Week en ny kollektion under eget navn.

Uddannet fra Danmarks Designskole i 1996. Har været tilknyttet Designskolen Kolding siden 2004, hvor hun de seneste fem år har været ansvarlig lektor for modeafdelingen.
Har lavet kostumer til flere danske spillefilm, eksempelvis Max Pinlig.

Er netop indtrådt som medlem af Statens Kunstfonds udvalg for Kunsthåndværk og Design.

Hvordan er dit forhold til Skt. Johannes Kirke?

Det går egentlig helt tilbage til, da jeg var barn. Som 8-årig begyndte jeg at komme i søndagsskolen deroppe sammen med nogle veninder fra gaden. Min mor fik mig allerede som 20-årig, så hun var stadig ung og kunne godt lide at sove længe om søndagen. Men jeg stod nogle gange op før hende.

Dengang købte man ikke ind på samme måde, så køleskabet kunne godt være halvtomt. Kunne jeg ikke vente på, at min mor hentede brød hos bageren, så var det så smart og dejligt med søndagsskolen.

Der fik vi ikke bare morgenmad – det var faktisk toastbrød med et tykt lag smør og varm kakao! Jeg kan stadig huske smagen. Der sad vi så og lavede håndgerning, mens der blev fortalt bibelhistorier. Det var tophyggeligt.

Hvordan har du det så med Skt. Johannes Kirke som voksen nørrebroer?

Jamen, den er jo en vigtig del af området her. Jeg synes, den ligger så majestætisk flot med lys og luft i de indeklemte gader. Det er ret anderledes fra de andre Nørrebrokirker, som oftest er bygget ind i karreerne.

Læs også: Min kirke: Jytte Abildstrøm

Skt. Johannes Kirke er mere monumental også med sit høje tårn. Den giver mig lidt ærefrygt. Jeg synes, det er godt med et mere højtideligt space her midt mellem cafeer og butikker.

Ud over søndagsskolen og min fritidsklub i Sct. Johannesgården (menighedshuset bag Sct. Johannes Kirke, red.) har jeg også været til fx konfirmationer deroppe. Men som voksen er jeg ikke rigtig kommet i selve kirken.

Hvilken overordnet rolle spiller kirke og tro for dig overordnet? Er du medlem af folkekirken?

Jeg synes, det er vigtigt at bevare kirkebygningerne, fordi de er en del af vores kultur og bybillede. Befolkningssammensætningen i København ændrer sig jo, så det er måske ikke sikkert, der skal være kirker i dem alle sammen. De kunne jo bruges til så meget andet godt. Jeg er dog selv medlem af folkekirken og glad for det.

Læs også: Min kirke: Thomas Høg

Jeg er døbt, og det er helt bevidst, jeg er medlem.

I mit netværk møder jeg nogle gange folk, som undrer sig og tror, det er en forglemmelse, at jeg ikke har meldt mig ud. Men jeg er døbt, og det er helt bevidst, jeg er medlem. For mig er tro noget meget privat, og jeg kan nok ikke sige: ”Jeg er 100 procent kristen”. Men jeg kan godt lide de kristne værdier, de er vigtige, men det er ikke noget, der skal påduttes andre.

For nylig var jeg dåbsvidne for en god ven, der blev voksendøbt i en kirke et andet sted i byen. Dåben var meget rørende. Så helt fremmed over for kirken er jeg jo ikke.