Folkekirken er Københavns største kulturinstitution

img_0671.jpg

Hvert år er der mere end 7000 kulturelle arrangementer i Københavns kirker. Her fra forfattergudstjeneste i Skt. Jakobs Kirke på  Østerbro. Foto: Sille Arendt
Hvert år er der mere end 7000 kulturelle arrangementer i Københavns kirker. Her fra forfattergudstjeneste i Skt. Jakobs Kirke på Østerbro. Foto: Sille Arendt
Med mere end 7000 årlige arrangementer ud over gudstjenester og kirkelige handlinger er folkekirken i København hovedstadens ubestridt største kulturelle aktør. Kirken i København spiller en vigtig rolle for byens kulturliv, siger Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev
af Johannes Henriksen

Babysalmesang, pilgrimsvandringer, foredrag, ældreeftermiddage, studiekredse, rockkoncerter, klassiske koncerter og kor. Selvom gudstjenester og andre kirkelige handlinger er folkekirkens kerneydelse, arrangerer kirkerne i København hvert år et stort antal vidt forskellige kulturelle aktiviteter.

Tal fra folkekirkens officielle kalender sogn.dk viser, at der blandt de københavnske sogne, som i dag indtaster informationer om arrangementer i kirken i alt blev registreret 924 kulturelle arrangementer ud over gudstjenester og kirkelige handlinger i 4. kvartal af 2012.

Fakta: Sådan har vi gjort

Der er 86 sogne i København (Frederiksberg, København, Tårnby og Dragør Kommune). I 4. kvartal i 2012 har 45 sogne registreret i alt 924 arrangementer i folkekirkens officielle kalender på sogn.dk - fra babysalmesang og kor til studiekredse og ældreeftermiddage.

Beregner man et gennemsnit for alle 86 sogne baseret på de indtastede data, svarer det til 1765 arrangementer pr. kvartal eller 7060 arrangementer pr. år, 588 pr. måned og 135 arrangementer i Københavns kirker hver uge.

Tal fra sogn.dk viser at der der udover hvert år afholdes mere end 9.000 gudstjenester i Københavns kirker - fra højmesser til spaghettigudstjenester.

Du kan finde informationer om både arrangementer og gudstjenester i Københavns Stift i vores kalender:

Beregner man et gennemsnit for samtlige sogne i stiftet, svarer det til 7060 årlige arrangementer eller 588 arrangementer om måneden. Et antal som gør folkekirken i København til hovedstadens ubestridt største kulturelle aktør.

Godt for fællesskabet

Københavns fritids- og kulturborgmester Pia Allerslev fremhæver da også folkekirken store betydning for hovedstadens kulturliv.

”De mange forskellige arrangementer i Københavns kirker spiller en vigtig rolle for kulturlivet i byen. De understreger, at København er en fri og mangfoldig og nysgerrig by – og kulturelt er her noget for enhver smag. De kulturelle arrangementer er gode for fællesskabet og giver samtidig et fingerpeg om, hvad kirkerne også kan bruges til – ud over de rent kirkelige handlinger”, siger Pia Allerslev.

Selv vil hun gerne fremhæve de mange orgelkoncerter, ligesom hun synes, at Natkirken i Vor Frue Kirke er en fremragende måde at udnytte kirken på. Da hendes børn var yngre, var hun og familien flittig gæster ved den lokale kirkes spaghetti-gudstjenester fredag eftermiddag.

”Her kan far, mor og børn komme ind til gudstjeneste efter en stressende uge, og så slutter man lige af med en portion spaghetti inden weekenden. Det har vi nydt godt af mange gange”, siger Pia Allerslev.

Det store samlingssted

Det samlede antal arrangementer kan sagtens vise sig at være endnu højere, påpeger udviklingschef i Ministeriet for Ligestilling og Kirke Jacob Rosenkrans Bøgh, som er ansvarlig for sogn.dk og kirkekalenderen.

”Et stigende antal sogne – både i København og resten af landet – er begyndt at indtaste informationer om arrangementer og gudstjenester i sogn.dks kalender. Det betyder, at sogn.dk og Kirkekalender-app’en også kan give et langt bedre overblik til de mange brugere, der gerne vil vide, hvad der sker i kirkerne”, siger Jacob Rosenkrans Bøgh.

For kulturredaktør på DR Nyheder Niels Frid-Nielsen er det især kirkens stærke lokale forankring, som gør den til en unik kulturel aktør.

Kirken synliggør vores forskelligheder, men også vores fælles søgen

”Folkekirken er det store samlingssted. I kraft af de mange brede, kulturelle arrangementer er kirken det unikke mødested, hvor de andre mennesker i sognet bliver konkrete og nærværende. På den måde synliggør kirken vores forskelligheder, men også vores fælles søgen”, siger Niels Frid-Nielsen.

Han fremhæver sidste års række af Bob Dylan-gudstjenester som et inspirerende eksempel på, hvordan kirken i København kan nytænke måden at komme i kontakt med moderne mennesker på.

”For kirken handler det om også at give plads til tvivlen, til angsten og den moderne storbyensomhed. Så det ikke ender i frelst og verdensfjern kristendom. For vi er aldrig mere frelste, end at vi skal åbne os for angsten og tvivlen. Kirken skal turde åbne for det rum”, siger Niels Frid-Nielsen.