Fotos: Alterbrød bliver til på Peter Bangs Vej

img_7193_855x485.jpg

Foto: Sille Arendt
Alterbrødsbageriet. I en kælder under Diakonissestiftelsen på Frederiksberg bages der alterbrød til danske kirker verden over. Det bliver til mere end tre millioner om året. De fremstilles i en højteknologisk bagemaskine med hjælp fra oblatbageren Johnny
af Lars Erik Frank (Presse- og kommunikationsmedarbejder)

”Kirkechips”, ”kirkeguf”, ”nissebrød” eller bare det korrekte udtryk ”oblater.” Uanset hvad man skulle kalde de alterbrød, der uddeles under nadveren ved gudstjenester i de danske kirker, så er producenten den samme. Siden 1880 har Diakonissestiftelsen på Frederiksberg været fast eneleverandør af oblater, der nu som dengang bages på den samme opskrift af mel og vand. I dag er melet dog økologisk.

Tidligere stod 8-10 diakonissesøstre for bagningen af oblaterne. Eller rettere: de sad ned. Det var den mest hensigtsmæssige arbejdsstilling, når oblaterne skulle presses i de store hostiejern, der minder om vaffeljern. Alterbrødsdej har nemlig samme flydende konsistens som den, der bruges til vafler.

I dag foregår bagningen i en højteknologisk maskine, der er særligt udviklet til Diakonissestiftelsen. Den betjenes af oblatbageren, Johnny, der sørger for, at danske kirker verden over kan modtage deres bestillinger. De løber op i et sted mellem 3 og 3 ½ millioner alterbrød om året.

IKONISK MOTIV. Alle alterbrød præges af det samme krucifiks. Stemplerne i bagemaskinen vedligeholdes gennem rengøring og slibning, men kan skiftes ud, når de bliver for slidte.
HIGH TECH. Den nuværende bagemaskine er fra 2001 og er den eneste af sin art i verden. Den er fuldautomatisk og er udviklet og fremstillet af specialmaskineproducenten Varo og Elektropak, der almindeligvis fremstiller ovne til bagning af isvafler.
VAFFELJERN. Frem til 1980’erne foregik bagningen med håndkraft på hostiejernet, der minder om et vaffeljern. Dejen blev hældt på pladen, jernet smækket sammen, og en vægt på 40 kg blev lagt ovenpå. Brødene blev bagt ved 250 graders varme - 35 ad gangen.
I MILLIONVIS. På årsbasis ekspederer oblatbageriet et sted mellem tre og tre en halv million alterbrød af sted. Tallet har været konstant i de sidste 10 – 15 år.  Efterspørgslen er størst i de sene vintermåneder – inden forårets mange kirkelige højtider.
I MILLIONVIS. På årsbasis ekspederer oblatbageriet et sted mellem tre og tre en halv million alterbrød af sted. Tallet har været konstant i de sidste 10 – 15 år. Efterspørgslen er størst i de sene vintermåneder – inden forårets mange kirkelige højtider.
OBLATBAGEREN. Johnny har arbejdet som oblatbager i 8 år. Jobbet kræver også teknisk snilde til vedligeholdelse af bagemaskinen. Rengøring, pakning og forsendelser tager to andre medarbejdere sig af.
FRA NUUK TIL NEXØ. Alterbrødene bliver solgt til kirker i Danmark, Grønland, Sydslesvig, på Færøerne og sømandskirker verden over . Også købmænd og boghandlere står i Diakonissestiftelsens kundekartotek. De sælger oblaterne videre lokale sogne.
OPSKRIFT (cirka 2.900 alterbrød): 2 kg hvedemel og 2,35 liter vand røres godt sammen til en lind dej. Den skal fordeles i cirka 2.900 portioner – små teskefulde, som lægges på en varm pande. Bagetiden er omkring 35 sekunder. Oblaterne opbevares tørt.
100 % CSR. Diakonissestiftelsen er eneste producent af oblater i Danmark. I bedste CSR-stil (Corporate Social Responsablity) går overskuddet fra bageriet til Diakonissestiftelsens arbejde, der blandt andet tæller Café Kram og Kvindenødherberget.