Hvad kan den Katekismus?

luthers_lille_katekismus.jpg

Luthers Lille Katekismus er udgangspunktet, når sognepræst Frederik Berggren Smidt og Fredens Kirke på Østerbro i 2017 inviterer til musik- og dialoggudstjenesterne KONTRAST. Foto: Louise Kofoed
Fredens-Nazaret kirker sætter i 2017 fokus på Luthers Lille Katekismus. Men hvad kan en lille bog fra 1500-tallet sige os i dag? Seks hurtige spørgsmål til sognepræst Frederik Berggren Smidt

Tekst: Louise Kofoed, kommunikationsmedarbejder i Fredens-Nazaret kirker

I 2017 fejrer vi 500-års jubilæet for reformationen. I den anledning sætter KONTRAST-gudstjenesterne i Fredens kirke fokus på Martin Luthers Lille Katekismus med dens kapitler om De Ti Bud, Trosbekendelsen, Fadervor samt dåb og nadver.

Hvad betyder disse temaer for vores liv i dag som mennesker, menighed og samfund? Det ser Fredens Kirke på gennem prædiken og dialog til KONTRAST-gudstjenesterne i 2017. KONTRAST er en rytmisk gudstjeneste med fokus på dialog og fællesskab, der er åben for alle interesserede to gange om måneden i Fredens kirke.

Seks hurtige til Frederik Berggren Smidt:

Her fem hurtige spørgsmål til sognepræst Frederik Berggren Smidt. For  hvad vi skal med en næsten 500 år gammel bog som Den Lille Katekismus i dagens Danmark:

Hvorfor har du lige valgt Luthers Lille Katekismus som tema til KONTRAST-gudstjenestene? Har den noget at sige til moderne danskere?

"I sin lille katekismus gør Luther det svære i kristendommen forståeligt. Den er for mig at se et lille pædagogisk mesterværk og kan også i dag hjælpe os til at holde fast i det centrale og give liv og næring til vores tro."

Hvad er KONTRAST-gudstjenester for noget?

"KONTRAST er et gudstjenestefællesskab, der er præget af samtale, rytmisk musik og livsnær forkyndelse. Mange forskellige mennesker inddrages løbende i at videreudvikle fællesskabet. Der er stor frihed til at prøve nye ting af."

Se fotos: For konfirmanderne er Luther den rene leg

Hvorfor hedder det KONTRAST?

"Navnet udtrykker to ting: For det første er gudstjenesten med sit fokus på dialog en kontrast til envejskommunikationen ved højmessen. For det andet ønsker KONTRAST at tage kontrastfyldte dilemmaer op, som vedrører vores liv og hverdag."

Hvem kan komme til KONTRAST?

"Alle er velkomne. Jeg vil mene, at KONTRAST egner sig til alle i 13-100 års alderen som er nysgerrige og har lyst til at være sammen med andre om livsvigtige temaer. KONTRAST har også vist sig at være en god vej tilbage til kirken for folk, som ellers i nogen tid ikke er kommet der meget."

Læs også. Christoffer Emil Bruun: Reformationens lange skygger

Hvad er nyt i KONTRAST i forhold til sidste sæson?

"I KONTRAST-teamet eksperimenterer vi løbende med form og indhold. I 2017 begynder vi med at spise en let anretning kl. 17, hvorefter vi fortsætter i kirkerummet fra 17.30-19. Vi flytter også lidt rundt på møblerne. Ja, KONTRAST er stadig KONTRAST."

Hvad glæder du dig mest til i den nye sæson?

"Jeg ser frem til at møde både kendte og nye ansigter. Det er sjovt og lærerigt at være så forskellige mennesker samlet om noget vigtigt. Man føler sig lidt som en storfamilie."

Vil du læse Luthers Lille Katekismus? Find den i en gratis online-version her.

Kom til KONTRAST i Fredens Kirke

Alle er velkomne til KONTRAST-gudstjenesterne, der finder sted på to søndage hver måned i Fredens Kirke, Ryesgade 68 på Østerbro

KONTRAST er kendetegnet ved et frit gudstjenestemiljø med rytmisk musik, dialog om dagens tema, en kort prædiken og et let måltid med nadver.

Læs meget mere på Fredens-Nazaret kirkers hjemmeside