Nødherberg på Vesterbro åbner igen

noedherberg_mariakirken.jpg

Nødherberget Maria i Istedgade giver hver nat 25 hjemløse mulighed for at skifte udendørs overnatninger ud med en seng. Arkivfoto: Maj-Britt Boa
Også denne vinter er Nødherberget i Mariakirken åbent. Stedet søger frivillige, der vil hjælpe til, når 25 hjemløse hver nat overnatter i kirken i Istedgade
af Lars Erik Frank (Presse- og kommunikationsmedarbejder)

Med sne og frostgrader er det ekstra råt at leve på gaden som hjemløs, uden tag over hovet og en lun seng under sig.

Derfor har Nødherberget Maria i Mariakirken i Istedgade siden nytår i lighed med sidste vinter haft åbent  med plads til 25 hjemløse.

”Nødherberget er primært tiltænkt hjemløse, der ikke har et dansk cpr-nummer, men danske hjemløse bliver ikke afvist, hvis der er plads” siger Katja Nørgaard, som leder nødherberget i år.

For hjemløse uden CPR-nummer

Mange af de hjemløse, der søger Nødherberget Maria, kommer fra Østeuropa.

”Vi har for det meste østeuropæere. Bydelene er delt op, og Vesterbro har østeuropæerne, mens Nørrebro også har afrikanerne. Sidste år talte vi os dog frem til at have givet nattely for mennesker af 54 forskellige nationaliteter,” siger Anita Rohwer, der som præst er ansvarlig for det sociale arbejde i Vesterbro Sogn og leder for nødherberget sidste år.

Udenlandske hjemløse er ofte i Danmark på et turistvisum, og er derfor ikke registrerede i Danmark. Derfor har de ikke et cpr-nummer. Og uden dette, kan hjemløse ikke få adgang til de danske herberger, og heller ikke få hjælp fra kommunen.

”Derfor er vi rigtig glade for, at vi igen i år har fået mulighed for at åbne dørene til Mariakirken,” siger Anita Rohwer.

Der er ikke noget helt klart tal på, hvor mange udenlandske hjemløse, der er i København – med der formodes at være cirka 2-300 i denne vinter.

Nødherberget Maria i Mariakirken, Istedgade 20 på Vesterbro er åbent hver dag  fra kl. 23.00-7.00 ind til 31. marts 2016.

Læs også artikel om socialt arbejde: Hugo Boss giver en tur til Bakken

Der er brug for frivillige i Nødherberget Maria

For at kunne åbne dørene til Nødherberget Maria, er der brug for frivillige, som kan tage imod de hjemløse.

En nattevagt varer fra kl. 22.30-07.30. Ud over frivillige, er der en fast vagt hver nat, så når de overnattende gæster er gået til ro, er der mulighed for at sove. Den største opgave som frivillig er at være med til at skabe en tryg ramme for de overnattende hjemløse. Det gør man ved at være tilstede, være åben og imødekommen, omsorgsfuld og fordomsfri.

Af respekt for både de overnattende hjemløse og for de andre nattevagter er det afgørende, at man er mødestabil. Kommer vagterne ikke som aftalt, kan Nødherberget være nødt til og lukke, og overlade de hjemløse til parker og bænke rundt omkring i København.

Som frivillig skal man være mindst 21 år, være rolig, velafbalanceret, og kunne holde hovedet kold, hvis tingene bliver hektiske. Der er både plads til frivillige, som kan tage en ugentligt vagt, og til dem, som kan tage en vagt hver 14. dag, i Nødherbergets åbningsperiode.

Vil du hjælpe?

Så kontakt Katja Nørgaard, der er leder af Nødherberget Maria, på tlf. 3089 8445 eller send hende en mail her