Ritualer

Fastlagte forløb for kirkens ritualer

Det fastlagte forløb for kirkens ritualer kaldes liturgi. Ordet liturgi kommer fra det græske leiturgia og bruges i den kristne kirke i betydningen gudstjeneste.

Folkekirkens autoriserede liturgier for gudstjenester og kirkelige handlinger som dåb, konfirmation, bryllup eller begravelse beskriver deres faste forløb. Nedenfor kan du se de mest benyttede af de ritualer, som er beskrevet samlet i ”Den Danske Alterbog” og "Ritualbog - Gudstjenesteordning for Den Danske Folkekirke".

Ritualerne findes også aftrykt i Den Danske Salmebog. Her kan man som kirkegænger altid kan følge med i forløbet. Ritualerne indeholder dog en række variationsmuligheder, som menighedsråd og præster kan vælge imellem.

Folkekirkens liturgier

Gudstjenesteordningen og ritualerne er autoriseret ved kongelig resolution af 12. juni 1992 til brug i Den danske Folkekirke. Gudstjenesteordningen er udgivet af Det kgl. Vajsenhus' Forlag i fire bøger: Alterbog, Ritualbog, Alterbogstillæg og Musikbog.

Ritualer

Højmesseordning

Vielse af par af samme køn