Boganmeldelse: Who is Mr. Putin?

vladimir_putin_12020_855x485.jpg

Samuel Rachlins bog 'Jeg, Putin' giver et tiltrængt kig ind bag kulisserne hos Ruslands magtfulde præsident. Foto: Wikipedia Commons
Samuel Rachlins bog 'Jeg, Putin' giver et tiltrængt kig ind bag kulisserne hos Ruslands magtfulde præsident. Foto: Wikipedia Commons
Samuel Rachlin har skrevet en klog og aktuel bog om præsident Putin og hans vision om at genrejse Rusland

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

I år 2000, kort tid efter den russiske præsident Vladimir Putin var dukket op på den internationale scene, blev fire højtstående russiske politikere under en paneldebat i World Economic Forum i Davos spurgt om, hvem denne Mr. Putin var? De fire politikere kiggede frem og tilbage på hinanden i stumhed, hvorpå salen brød ud i latter - uden at have fået et svar. 

Putin bruger kirken, nationalkonser-vative russiske filosoffer og landets righoldige energiressourcer til at holde sig ved magten

Sådan lyder en af anekdoterne i Samuel Rachlins glimrende portrætbog ’Jeg, Putin’.

Rachlin giver i bogen sit personlige svar på spørgsmålet fra Davos, og svaret er alt andet end flatterende: Det Rusland, hvor Putin i 2012 blev valgt til præsident for tredje gang, er i dag et samfund, hvor Putins og hans tidligere arbejdsplads, det hemmelige politi, har magten over både politik og medier. Systemkritik og fri debat er på retur, og Putin bruger kirken, nationalkonservative russiske filosoffer og landets righoldige energiressourcer til at holde sig ved magten.

Storpolitisk drama

Bogen tegner et psykologisk portræt af Ruslands leder gennem de sidste 15 år og fungerer samtidig som nøgle til forståelse af de voldsomme begivenheder der aktuelt udspiller sig i Ukraine. 

Krisen i Ukraine startede med folkelige demonstrationer mod Janukovitj-regeringens afvisning af handels- og associeringsaftalen med EU. Det har indtil videre ført til præsident Janukovitjs fald, Ruslands indtog på Krim, tabet af mere end fem tusinde liv og en million mennesker på flugt. Urolighederne på Uafhængighedspladsen i Kiev startede et storpolitisk drama, der har sendt trykbølger gennem hele den vestlige verden. 

Men Vesten bør ikke være overrasket over udviklingen, pointerer Rachlin, der har fulgt Putin siden han kom til magten i 1999. Følelsen af uret, begået mod Rusland i årene efter den kolde krigs afslutning, er gennem hele Putins regeringsperiode blevet dyrket med stigende intensitet i taler og retorik. 

Jeg, Putin

  • Samuel Rachlin:
  •  ’Jeg, Putin – Det russiske forår og Den russiske verden’.
  • Er udkommet på People’s Press
  • 224 sider

I kompetent selskab

Samuel Rachlin var gennem en årrække Moskva-korrespondent for både DR og TV2, og han har et betydeligt kendskab til russisk historie, kultur og sprog. 

Det giver hans fortælling autoritet, og man er som læser i kompetent selskab hele vejen gennem bogen.

Samtidig er der tale om et meget personligt portræt, hvor Rachlin ikke lægger fingrene imellem, når han giver sit ofte kritiske skudsmål af Putins Rusland anno 2015. Et system og et klima, der ifølge Rachlin minder mere og mere om det gamle Sovjetunionen. Uden kommunismen, men med en leder, der gennem årene mere og mere bliver opfattet som en gudsbenådet zar. 

Med bogen 'Jeg, Putin', har Samuel Rachlin begået et vedkommende, højaktuelt og personligt portræt af den russiske leder. Som læser får man et tiltrængt kig ind bag kulisserne i Kreml og sidder klogere, men også foruroliget tilbage.

Jesper Svendsen er cand.scient.pol og tilknyttet Europastudier og Internationale studier ved Århus Universitet. Jesper Svendsen anmelder bøger om europæisk politik for Kirken i København.

Tags: