Bydelsmødre holder sammen på Vesterbro

bydelsmoedre.jpg

Kirstine, Bushra, Daniella og Latifa er glade for at bydelsmødrene på Vesterbro fik støtte fra Magister Richard Ny Nordhuus Fond. Foto: Henrik Dons Christensen
På Vesterbro holder en lille gruppe kvinder sammen for at hjælpe kvinder på tværs af kulturer. Bydelsmødre kalder de sig. Sidste år fik de støtte af Magister Richard ny Nordhuus Fond, der administreres af Københavns Stift
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Man vil altid hjælpe sit barn. Men hvad hvis man også gerne vil hjælpe sin bydel? På Vesterbro bliver kvinder bydelens mor.  

Bydelsmødrene på Vesterbro er en del af den landsdækkende organisation, der består af knap 40 frivillige grupper landet over, der frivilligt hjælper i lokalområder på tværs af kulturelle skel. 

Vi møder den 3 år gamle gruppe i Saxogade. 

“Der er mange nydanskere, der er ensomme her, og som ikke kender andre. De kontakter os ikke af sig selv, så det er vigtigt, at vi finder dem, eller at vi sørger for, at de finder os,” siger Latifa Laraj, der selv har set sine egne marokkanske forældre have netop disse udfordringer. 

Hun suppleres af Bushra Akhtar-Gondal: 

“Jeg har altid hjulpet og været frivillig, men her i bydelsmødrene er det blevet rigtigt seriøst. Det er min pligt at hjælpe andre. Man kan se, at de kvinder, vi hjælper, får Rahat - de bliver afslappede.” 

“Det er ikke sådan, at jeg kun hjælper pakistanere, eller muslimer,” siger Bushra og fortsætter,

“Det er mennesker, jeg hjælper. Det kan være en indvandrer, der ikke har det overskud, jeg har, eller den fulde svensker, jeg gav vand på Istedgade, da han væltede midt på fortovet. Det handler om respekt.” 

Danske Daniella udfordrede sin mor 

Det er ikke kun kvinder med anden etnisk baggrund, der hjælper kvarterets ‘børn’. Daniella Laubech har boet alle sine 74 år i kvarteret, og har selv set transformationen fra et hårdt arbejderkvarter til en multikulturel smeltedigel

“Min mor hadede alle de fremmede, og var stolt, når hun kom hjem og fortalte, at hun havde puffet en kvinde med tørklæde i supermarkedet. Hun ville vende sig i sin grav, hvis hun så, hvordan jeg nyder fællesskabet, og at jeg hjælper kvinder fra andre kulturer. Det kræver ikke mod at møde andre kulturer. Det er sådan jeg er. Det er bare menneskelighed. Man møder så meget varme.” 

Synlighed er vigtig for de snart hjemløse bydelsmødre 

Sidste år fik Bydelsmødrene på Vesterbro 10.000 kr. af Magister Richard ny Nordhuus Fond, og pengene er gået til en studietur til Kronborg med et skud kulturhistorie og erfaringsudveksling hos den lokale bydelsmødregruppe i Helsingør. Pengene er også gået til at en poverty-walk på Vesterbro. Den sidste rest er gået til visitkort der skal øge gruppens synlighed. En synlighed der er nødvendig, fortæller Kirstine Rønnov Due, der er koordinator i gruppen. 

“Vi er kendt i flere kredse, men vi vil gerne møde kvinder fra endnu flere befolkningsgrupper, så vi kommer til at arbejde på tværs af flere kulturer. Allerede nu taler vi i gruppen 7 sprog, og vi har kvinder med rødder i Syrien, Irak, Kurdistan, Iran, Danmark, Sudan, Chile og Marokko i alderen 24-74 år,” siger Kirstine Rønnov Due. 

Synligheden er også vigtig for at få en base, som bydelsmødrene kan operere ud fra. Den 1. april lukker “Mødestedet”, som har været gruppens faste tilholdssted. 

”Lige nu drømmer vi om at få adgang til lokaler, hvor vi kan udføre vores arbejde. Vi håber, at vi kan finde sted med et skab, en tavle, en kopimaskine og elkedel til te, men når det kører på frivillig basis, kan vi ikke betale husleje, så vi håber, at der er endnu flere, der for øjnene op for vores arbejde, og måske hjælpe os” siger Kirstine Rønnov Due. 

Om Magister Richard ny Nordhuus Fond

Kan i 2019 søges frem til den 8. maj 2019. Ansøgere, både enkeltpersoner og organisationer, skal have adresse i Nørrebro, Holmens-Østerbro eller Vor Frue-Vesterbro provsti.

Kender du enkeltpersoner eller organisationer, der kunne komme i betragtning til et legat? Så spred meget gerne ordet.

Fonden uddeler legatportioner i følgende kategorier:  
• Trængende enker af præster ved københavnske kirker. 
• Forældreløse, ugifte præstedøtre, hvis deres faders sidste ansættelse var som sognepræst ved Vor Frue Kirke. 
• Kvinder, der har mistet deres forsørgelsesgrundlag eller som ikke kan opretholde deres hidtidige levestandard.  
• Organisationer, som støtter kvinder, der har mistet deres forsørgelsesgrundlag eller som ikke kan opretholde deres hidtidige levestandard.  
 

Læs mere og find ansøgningsskemaer her

Tags: