Fodboldtræneren: »Engagement giver mening og highfives på gaden«

Egentlig sagde foreningsarbejde ham ingenting. Men så blev han fodboldtræner ved et tilfælde. Og nu vil pressechef i Vejdirektoratet Martin Østergaard-Nielsen ikke undvære sit frivillige arbejde i en boldklub på Christianshavn
af Christine Thaning (adjunkt, redaktør Københavns Stifts debatmagasin)

Martin Østergaard-Nielsen har været pressechef for Brian Mikkelsen i både Kulturministeriet og Justitsministeriet og er nu pressechef i Vejdirektoratet. Alligevel bruger han hver uge i gennemsnit otte-ni timer på at træne og tage til stævner med 20-25 drenge i syv-årsalderen i Christianshavns fodboldklub.

Morten Østergaard-Nielsen mener ikke, at det nødvendigvis er en pligt at engagere sig i foreningsdanmark. Faktisk var det mere eller mindre tilfældigt, at han kom til at træne et fodboldhold. Det skyldtes, at hans egen søn ikke kunne komme til at gå til fodbold, før der meldte sig en træner.

Interviewet her er også udgivet i DEBATmagasinet fra folkekirken i København, der i år har 'engagement' som tema.

”Til min egen overraskelse har det vist sig, at det er givtigt at have med de unge drenge at gøre, og at det er sjovt både at træne dem og blive en del af holdet og se det fælleskab, der opstår. Jeg kan selv huske, hvor stor betydning de gode trænere havde, og børnene er i en alder, hvor de utroligt gerne vil lære. Det, jeg også har oplevet, er, at der er en kultur omkring det at træne børn. Jeg har fået mulighed for at deltage i kurser og lære om, hvordan man træner dem. Det har inspireret mig til selv at tænke over, hvordan jeg vil gøre det. For mig er det for eksempel vigtigt at skabe en god kultur, hvor børnene er søde ved hinanden," siger Martin Østergaard-Nielsen.

Highfives på gaden

Martin Østergaard-Nielsens engagement som træner går langt ud over, hvad man kan forvente. Han bruger weekenden på stævner, hvor hans egen søn ikke deltager, skriver lange kampreferater, og vil på længere sigt gerne på ture med holdet. Men livet omkring stævnerne er for ham det allerbedste. Det er dér, holdet lever, og sammenholdet styrkes, når man spiller i ens trøjer og bliver udfordret sammen.

Hans engagement som træner har dog også ført andre ting med sig.

”Jeg har aldrig været det store foreningsmenneske. Men fodboldtræningen har vist sig også at være en indgang til lokalmiljøet, hvor jeg gennem mit trænerarbejde hurtigt har fået et meget stærkt socialt netværk. Når jeg afleverer børn i skole eller går en tur, møder jeg næsten altid nogen, jeg kender og får måske lige en highfive. Jeg har fået venskaber, jeg ikke ville have fået, hvis jeg ikke havde været træner."

Når det hele spiller

Træningen af drengene og muligheden for at være sammen med sin søn på den måde har fået en stor betydning og er en af de meningsgivende ting i Martin Østergaard-Nielsens liv. Han mener ligefrem, at det er mere betydningsfuldt end et prestigefyldt job, og lige meget hvilket arbejde han fik tilbudt, ville han ikke opgive trænergerningen.

”De gode dage, hvor børnene er motiverede, og øvelserne kører, dér synes man bare, at det hele spiller,” siger Martin Østergaard-Nielsen.

HELT FRIVILLIGT

Den frivillige sektor i Danmark tæller cirka 100.000 organisationer og foreninger.

Her udfører godt en tredjedel af befolkningen over 16 år frivilligt arbejde. Hvad får de 1,8 millioner mennesker mon ud af deres engagement?

Vi har spurgt tre af dem: festivalarrangøren, FDF’eren og fodboldtræneren.

Læs DEBATmagasinet 2016 i en elektronisk udgave her