Friheden flyver i årets debatmagasin

imag0129_855x485.jpg

'Friheden Flyver' er titlen på DEBATmagasinet fra Københavns Stift 2015
'Friheden Flyver' er titlen på DEBATmagasinet fra Københavns Stift 2015
Mød blandt andre idéhistorikeren Hans-Jørgen Schanz, juristen Jacob Mchangama og fodboldspilleren William Kvist i det årlige debatmagasin fra Københavns Stift. Det har titlen ’Friheden flyver’ og er netop udkommet
Elsebeth Grummesgaard Gjesings billede
af Elsebeth Grummesgaard Gjesing

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print
Ved at spørge ind til friheden, spørger vi i bund og grund ind til, hvem vi er

For fem år siden ændrede en redaktionsgruppe nedsat af biskop Peter Skov-Jakobsen den traditionelle, interne årbog i Københavns Stift og udgav som et indspark i samfundsdebatten i stedet det første debatmagasin fra Københavns Stift. Titlen var ’Kirke & identitet’ og siden fulgte ’Værdier, værdier, værdier’, ’Super folkelig’ og ’Vild med dannelse’.

I år kan både nye og gamle læsere glæde sig til at dykke ned i femte udgivelse i rækken: ’Friheden flyver’. Temaet vil bl.a. Hans-Jørgen Schanz, Jacob Mchangama og også en enkelt fodboldspiller, William Kvist, folde ud for læseren. 

I redaktionen sidder bl.a. Christiane Gammeltoft-Hansen, som er sognepræst i Lindevang Kirke på Frederiksberg. Sammen med kunstner og fotograf Maj-Britt Boa er hun ansvarshavende på årets udgivelse. Vi stillede Christiane Gammeltoft-Hansen tre spørgsmål om baggrunden for at vælge frihed som tema: 

Læs interview med William Kvist, Lone Dybkjær og Kristian Leth

Hvorfor har redaktionen har valgt ’frihed’ som årets tema?

- Spørgsmålet om frihed hører til et af de grundlæggende eksistentielle spørgsmål. Ved at spørge ind til friheden, spørger vi dermed i bund og grund ind til, hvem vi er, hvilket menneskesyn og livssyn vi har og hvilke forventninger og håb vi har til vores liv. Det i sig selv gør, at vi har sat fokus på friheden i årets debatmagasin. Men så meldte friheden sig også i forhold til de store markeringer vi har haft i årets løb: 150 året for kampene i 1864, 100 året for 1. verdenskrigs begyndelse og 25 året for Berlinmurens fald. Det er hver især begivenheder, der har sat et før og efter, og hver i sær begivenheder der har haft definerende betydning. En måde at efterspørge hvordan vi orienterer os i verden efter disse begivenheder, er at spørge ind til, hvad vi forstår ved frihed.

Hvordan bliver temaet foldet ud i ’Friheden flyver’?

- Friheden er jo mangefacetteret, så vi prøver at indkredse, hvad det er vi taler om, når vi taler om frihed. Og så har vi givet en lang række mennesker ordet, der ud fra hver deres holdning, situation og sted udfolder, hvad de forstår ved frihed, og hvad det er de søger, når de søger den. Daniel, der er hjemløs, taler f.eks. om frihed fra staten og systemet. Lone Dybkjær taler om, at kampen for kvindefrigørelse og ligestilling mellem kønnene langt fra er forbi. Kristian Leth synes, at friheden er overvurderet, og mener vi bør være mere optaget af, hvad vi er bundet af. Dette bare for at nævne nogle. Og ind i det hele blander Luther sig også med hans udlægning af den kristne frihed. 

Hvad håber redaktionen på, at ’Friheden flyver’ kan bidrage med?

- Det er tydeligt at se, at der sket en ændring i frihedsopfattelsen i vores del af verden. De store frihedskampe ligger bag os, og de store frihedsrettigheder er blevet lovfæstet. I dag forholder vi os mere til friheden som en personlig ting. Hvad det gør ved os som individer og som samfund, vil vi gerne sætte til debat. Vores frihedssøgen har i de sidste mange år været forbundet med en løsrivelse. Det forbinder sig på den måde med det moderne menneskes forsøg på at magte og skabe sit eget liv. Men tømmer vi ikke i virkeligheden friheden for indhold, når vi betragter den som et individuelt projekt, noget vi har for os selv? Og er vi blevet for magelige? Er der ikke stadig frihedskampe, der skal tages? Vi mener det er tid at diskutere friheden. 

DEBATmagasinet: Friheden flyver 

DEBATmagasinet udgives af Københavns Stift – folkekirken i København –  en gang om året. 

Med undertitlen ”Friheden flyver” stiller DEBATmagasinet i 2015 skarpt på begrebet frihed. Det belyses gennem artikler og interviews med markante personligheder og meningsdannere som musikeren Kristian Leth, samfundsdebattøren Eva Selsing, juristen Jacob Mchangama og fodboldspilleren William Kvist.

Læs DEBATmagasinet ”Friheden flyver” i en online version her

Tags: