Genbrug og design går op i en højere enhed i Sydhavnen

cengiz_1.jpg

Cengiz Güdücü viser de unge konfirmander, hvordan man kan bruge enkelte dele fra en kjole til at skabe sit eget udtryk. Foto: Henrik Dons Christensen
I Frederiksholm Kirke puster konfirmander nyt liv i gamle brudekjoler. Designer Cengiz Güdücü, en af Sydhavnens drenge, føler, at han bidrager til noget større, når han hjælper pigerne med at skabe deres egne konfirmationsoutfits
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Højt oppe under taget i Frederiksholm Kirke i Sydhavnen i kirkens store mødelokale hænger utallige brudekjoler og konfirmationskjoler fra de seneste to årtier. Inden længe bliver de sprættet op. 

De venter på at få nyt liv. 

I kirken kan kommende konfirmander hen over vinteren designe deres eget festtøj til den store dag. 

Ved mødebordet har den designstuderende Cengiz Güdücü og hans medstuderende Leticia Gordon kastet sig over de tre fremmødte piger, der har store drømme om deres store konfirmationsdag. 


“Det her projekt er interessant og rørende for mig. Da jeg fik mailen om projektet, så stod der, at det var til lokale familier i Sydhavnen. Det rammer bare meget nært, fordi jeg selv er herfra. Det er meget stort for mig at give tilbage til det sted, hvor jeg selv kommer fra,” fortæller Cengiz Güdücü. 

 Det er meget stort for mig at give tilbage til det sted, hvor jeg selv kommer fra

“Mit seneste projekt handlede netop om at genanvende gamle ting, som eksempelvis arvestykker, der havde en så stor personlig værdi, at man ikke bare kan købe sig til den. Det er fedt at tage en beklædningsgenstand med så stor personlig værdi og give den nyt liv. Især hvis det ellers ville være dødt,” fortæller han. 

I sydhavnskirken bliver tyl og råhvid satin bredt ud over bordet.  

Børn og designere går på opdagelse i de materialer, der engang har været en midtpunktet i en af de største dage i et menneskes liv, og måske igen bliver det. 

Sydhavnen er åbenhed - også i kirken 

Den gamle arbejderbydel har en helt speciel plads i den 23-årige designers hjerte. Selv om kirken ikke har været en del af opvæksten, var Cengiz Güdücü ikke i tvivl, da han blev spurgt, om han ville være med til at designe konfirmationskjoler. 

Han føler, at kirken vil ham og hans ideer det bedste. 

“Jeg ser kirken som et åbent hjem for enhver troende sjæl, og for mig står kirken for åbenhed og accept for alle. At projektet foregår i en kirke kommer heller ikke som en overraskelse for mig, tværtimod. Netop at kirken hjælper alle med at få et fedt konfirmationoutfit, synes jeg er smukt, især når det også handler om genbrug og bæredygtighed.” 

Unge er forvænte med forbrug 

Det er ikke kun brudekjoler, som dem i på loftet i kirken i Sydhavnen, der bliver genbrugt. 

Genbrug eller upcycling af tøj er kommet for at blive i modeverdenen, men den store udfordring er at nå ud til de helt almindelige danskere som de kommende konfirmander, der lige nu klipper og klistrer fotos med unge kvinder i hvide kjoler. 


“Det er fremmed for de unge at se potentialet i genbrug. Jeg tror, det skyldes den store fastfashion-industri, hvor du til næsten ingen penge kan skifte din garderobe ud. Det bidrager til, at tøjindustrien er den næstmest forurenende industri i verden. Vi har som designere et stort ansvar for at ændre på dette,” siger Cengiz Güdücü. 

“Jeg håber, at et projekt som dette breder sig, for det er vigtigt at udfordre de unge på deres opfattelse af tøj og vise dem, at det er muligt at skabe noget værdifuldt af noget gammelt. I gymnasiet, da jeg begyndte at interessere mig for tøj, var genanvendelse den eneste måde, jeg kunne udtrykke mig selv på. Dengang klippede jeg i min fars jakker og skjorter - altså dem, som han ikke selv gad at have. Det at genanvende ting var den eneste mulighed for mig. Det var jo hamrende dyrt at købe materialer selv. Det er det stadigvæk.” 

Syworkshoppen foregår hver anden onsdag i Frederiksholm Kirke og løber frem til årets konfirmation d. 17. maj 2019.

Tags: