Herfra til evigheden

nanna.jpg

"Det uudslettelige indtryk, eller digitale aftryk, vi fremover sætter i cyber-rummet, er nemlig temmeligt evigt," skriver Nanna Kalinka Bjerke, Foto: Søren Svendsen
"Det uudslettelige indtryk, eller digitale aftryk, vi fremover sætter i cyber-rummet, er nemlig temmeligt evigt," skriver Nanna Kalinka Bjerke, Foto: Søren Svendsen
Sociale medier har uendelig hukommelse. Derfor er de blevet en uomgængelig del af vores sociale dannelse, skriver kommunikationsrådgiveren Nanna Kalinka Bjerke om dannelse

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Efter at have siddet på patentet på det evige liv i årtusinder må adskillige store religioner se sig overhalet af en ny konkurrent. Hverken kristendommen, islam eller andre er længere alene om at kunne lokke med det ultimative livsstilstilbud som den endelige belønning på en dydig og arbejdsom tilværelse. Nemlig evigheden og adgangen til paradis eller helvede.

Vild med Dannelse

Nanna Kalinka Bjerkes tekst stammer fra Københavns Stifts Debatmagasin 2014 med titlen "Vild med Dannelse", hvor forskellige debattører og markante personligheder tager dannelsesbegrebet op til diskussion. 

De sociale medier har taget kampen op med Gud og tilbyder nu evigheden som en del af deres pakke. Men i modsætning til religionernes forskellige krav til, hvordan man skal gøre sig fortjent til at komme videre efter livet, er der i det virtuelle liv ingen kriterier, når det kommer til opførsel i det jordiske. Her skal man ikke have gjort sig fortjent til noget som helst. Selv den største idiot eller skiderik kan fremover leve evigt. På Facebook, Instagram, LinkedIn, Nationen – eller hvor man nu foretrækker at lufte sin tankegang og det beskidte undertøj.

Det uudslettelige indtryk, eller digitale aftryk, vi fremover sætter i cyber-rummet, er nemlig temmeligt evigt. Alle dine ord og alle dine billeder kan fremkaldes igen sammen med det, som din mor, din kæreste, dine kolleger og modstandere skriver eller poster om dig. Det kan findes igen. Og igen. Også selvom du sletter det.

Billederne af dine ungers konfirmation, børnebørnenes første skridt, tatoveringen på inderlåret, de store branderter, kinddansen med din gamle flamme til studenterjubilæet, din kagemand, din nuttede hundehvalp og ikke at forglemme dit første, andet og tredje bryllup.

Alle dine udgydelser, dine kærlighedserklæringer, alle dine gratulationer og overvejelser er derude et sted – lagt på af dig selv eller af andre og kommer aldrig til at forgå. Heller ikke efter at du selv har forladt dette fysiske liv.

De sociale medier har taget kampen op med Gud og tilbyder nu evigheden.

Der skal ikke mange klik til på en computer for at danne sig et indtryk af et andet menneske, selvom man aldrig har mødt hinanden i virkeligheden.

 

„Hold kæft, hvor så hun tyk ud dengang,“ „Nå, han tilhørte engang den yderste venstrefløj?,“ „Gud, har de været gift?,“ „Hvorfor mon hun var med i en homoseksuel demonstration i 2011?“ eller „Han gik i kjole som barn“. Oplysninger, som ingen af os præcis ved, hvordan modtageren vil reagere på.

Fremover vil alle have et begrænset privatliv eller en dunkel fortid til fælles. Og det kan være en ubehagelig tanke, når alt afhænger af øjnene, der ser. Mange begræder dette overvågningssamfund, hvor alle i virkeligheden kan følge med i hinandens tilværelse. Efterretningstjenester får grå hår i hovedet over whistleblowers, og over at alle vi amatører nu kan google os til personinformation, som kun de lå inde med før.

Men man kan også omfavne den fagre nye verden og hilse udviklingen velkommen, for når over tre millioner danskere lystigt giver deres politiske, kulturelle, seksuelle og gastronomiske tilbøjeligheder til kende hver eneste dag, så begrænser det på en måde skaderne for alle.

Nanna Kalinka Bjerke

Født 1963.

Kommunikationsrådgiver, sangskriver og feministisk debattør. Medforfatter til flere bøger. Har været ansat hos Amnesty Internationals danske afdeling.

Er nu indehaver af sit eget konsulentfirma, hvor hun har udarbejdet strategier for blandt andet Sundhedsstyrelsen, Dansk Flygtningehjælp og HK .

Læs mere på Imperia.dk

Fremtidens statsministerkandidater, præster, direktører, jobansøgere og kæresteemner vil have det til fælles, at deres fortid er evig. Man skal ikke lede længe efter et billede eller et indlæg, som enten er kompromitterende, afslørende, overraskende eller sigende for hver enkelt.

Og, hvem ved, måske bliver den slags bare evigt ligegyldigt.

Tags: