Illustrator: Bibelen har nogle fortællinger, alle kan relatere til

josephine_kyhn.jpg

Josephine Kyhn er tegner og illustrator på børnebøgerne fra Børn i Kirken
Josephine Kyhn er tegner og illustrator på børnebøgerne fra Børn i Kirken. Foto: David Cytryn
I sin ungdom kunne illustrator Josephine Kyhn ikke genkende sig selv i kirken. Som voksen har hun genopdaget mange af de små historier, der handler om de store ting i livet. Dem fortolker hun i en række nye børnebøger med bibelhistorier
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Fem helt nye børnebøger med bibelhistorier har hun tegnet.

Den unge, nybagte mor, Josephine Kyhn, der er selvstændig illustrator, var ikke i tvivl om at sige ja til at være illustrator på et helt nyt børneunivers i den danske folkekirke.

Egentlig vidste hun ikke meget om det store hus med de gamle traditioner, men hun havde altid nydt de årlige højdepunkter og fester med jul, kirkebryllupper og barnedåb. Og så følte hun, at salmerne kunne skabe fællesskab for den kulturkristne person, som hun ser sig selv som.

”Jeg har aldrig haft nogen speciel tilknytning til kirken, trods jeg er døbt og konfirmeret og stadig er medlem af folkekirken. Jeg er dog kommet i kirken til juletid og til gudstjenester med min mormor, som har haft en meget større tilknytning til den, især på grund fælleskabet og det sociale.”

Især mormoren har været en vigtig person, når det kom til tilknytningen til kirken. Da Josephine Kyhn i en alder af fem år blev døbt samme dag som sin kusine, betalte hendes mormor for dåbsfesten.

”Selvom jeg ikke husker meget af det, var det en lidt speciel oplevelse selv at gå op til døbefonten og blive døbt,” husker hun.

Kirkeglæden blev skabt af gamle børnebibler.

I ungdommen blev forholdet til kirken mere distanceret, men synet på kirken er blevet væsentligt mere positivt, efter hun er blevet involveret i børnebogsprojektet.

”Det første jeg gjorde, da jeg skulle i gang med projektet, var at finde min gamle børnebibel frem, som jeg havde fået, da jeg blev døbt. Det er versionen, der hedder ‘Bibelen - Udvalgte fortællinger‘ og er illustreret af Esben Hanefelt Kristensen. Den er vanvittig smuk med de blå og grønlige penselstrøg,” fortæller illustratoren og fortsætter.

”Ud over glæden ved at læse de forskellige genfortællinger, har jeg gennem projektet også fået øjnene op for, hvor meget mere kirken er, end et sted man kommer som troende kristen. Kirken byder jo på et væld af aktiviteter og arrangementer som er et tilbud til alle, troende eller ej.”

Bogprojekt sætter fokus på vigtige temaer

At blive mor til en lille pige midt i et projekt i den danske folkekirke sætter naturligvis en masse tanker i gang.

Illustratorens børn får selv valget om dåben, men kristendommens værdier er uden tvivl noget, som børnene får med i bagagen, og det kan de nye bøger hjælpe med til.

”Om man er troende eller ej har Bibelen og dens historier nogle budskaber, som alle kan relatere til. Budskaber jeg selvfølgelig vil viderebringe til mine børn. Tematikkerne i de små historier, som Jonas Lucas Christy, Maria Baastrup og Therese Fabricius har skrevet, handler jo meget om næstekærlighed, håb og venskaber, og generelt om livets forskellige udfordringer. Det synes jeg er vigtigt at fortælle sine børn om.”

Om Josephine Kyhn

- Er 32 år, og bor i Nordvest, København sammen med sin kæreste Martin og datter Fiona. Og to katte.

- Er uddannet illustrator fra KADK i 2015. Arbejder freelance på tegnestuen Kulkælderen på Vesterbro.

- Josephine Kyhn har tidligere lavet børnebøger for hhv. Carlsen og Jensen & Dalgaard. Arbejder derudover med magasinillustration, plakater, vægmalerier m.v.