Jonas Breum: »Jeg fik en ny forståelse for, hvad troen kan«

Da Jonas Breum skrev sange til Kirkesangbogen, der udkom tidligere i år, fik hans tro nyt liv. Mød den anmelderroste sanger i interviewet her. Og på scenen i KU.BE på Frederiksberg den 11. november

Interview af Marie Louise Østergaard-Hansen

Tidligere i år fik Salmebogen med Kirkesangbogen en helt ny lillesøster med 229 salmer og sange med forskellige tolkninger af kristent trosliv og eksistens. 75 af sangene er helt nye.

Den anmelderroste sanger og sangskriver Jonas Breum står bag flere af de nye sange i Kirkesangbogen, som han synger fra, når han  lørdag den 11. november 2017 går  på scenen til et gratis fællessangsarrangement i kulturhuset KU.BE på Frederiksberg. Borgmester Jørgen Glenthøj byder velkommen og fællessangen krydres bl.a. med svingende toner fra koret Vocalicious.

Som optakt har Marie Louise Østergaard-Hansen, der er sognepræst i Lindevang Kirke og en af drivkræfterne bag arrangementet i KUBE, interviewet Jonas Breum:

Kan du fortælle lidt om din baggrund?

"Jeg er musiker og sangskriver og har spillet i forskellige rockbands. Siden 2012 har jeg været soloartist."

Du udgav i foråret 2017 albummet "Endelig Fri" baseret på amerikanske dødsfangers sidste ord. Hvorfor beskæftiger du dig med døden som tema?

"Jeg fandt et arkiv med de dødsdømtes ord og havde ventet at finde vrede og bitterhed. I stedet læste jeg en række gribende afskedsord fulde af kærlighed, anger og ønske om forsoning. Så det er ikke døden, jeg er fascineret af, men livet og det vi kan, mens vi lever."

Du citerer fra Bibelen i disse sange, hvorfor det?

"Fordi flere af de dødsdømte citerer fra Bibelen, og det forstår jeg godt. Den byder på relevante ord til det moderne menneske i både angst og depression - men også i glæde. Den er en guldgrube af visdom og ord, som vi i dag kunne læne os meget mere op ad."

Har du altid haft Bibelen inde på livet?

"Min mor var et troende menneske, men jeg mistede hende som 13-årig, hvorefter jeg blev noget skuffet på kristendommens vegne. Den skuffelse holdt i mange år, men med Kirkesangbogen fandt jeg tilbage til noget, der altid har været en del af mig. Jeg fik en ny forståelse for, hvad troen kan."

Du er rockmusiker, og nu har du skrevet salmer?

"Jeg blev spurgt af Kirkesangbogs-redaktionen, om jeg ville bidrage - måske fordi de fandt en dybde og alvor i mine tekster og melodier. Vi var en masse forskellige musikere og sangskrivere, der mødtes på Engelsholm Højskole. Jeg fortrak egentlig bare og gik op på mit værelse, hvor musik og tekst kom af sig selv. Det var meget intuitivt."

Hvem er Gud for dig?

"Da jeg var barn, var Gud sådan en jeg forhandlede med om nyt legetøj, om at min mor og far ikke skulle skændes og selvfølgelig om, at han skulle redde min mor. Men sådan hænger det ikke sammen. Gud er ikke sådan en “fix-it” person. Det er ikke sikkert, at vi som mennesker bliver raske, eller at vi i vores liv bliver sparet for noget. Men vi kan finde trøst og lindring og lære noget om vores egen rolle på jorden, når vi giver plads til en åndelig dimension. Det er jo, når vi er allermest fortvivlede, at vi kommer tættest på Gud. Det er ofte når vi føler os allermest tomme, at vi har mulighed for at mærke kærligheden."

Hvad betyder bøn for dig?

"I bønnen kan man få lov at være som barnet, der overgiver sig i tillid. I dag tilbeder vi oftest den personlige uafhængighed, og jeg tror det er usundt. Det gør os til en befolkning af skuffede miniguder. Vi har enorme forventninger til os selv, hvad vi kan løse og udrette. Men vi er jo dybest set stadig skrøbelige og små. Der er en enorm frihed i at erkende, at vi er afhængige af hinanden og af noget uden for os selv."

Hvordan er din musikalske stil?

"Jeg hylder det simple: Salmer som “Se nu stiger solen” og “Dejlig er jorden” - det folkesangs-agtige. Jeg kan godt lide enkelhed og melodier, der bevæger lytteren. Avantgarde er noget af det kedeligste, jeg kan tænke mig. Jeg elsker, når melodier er så naturlige, at de nærmest synger sig selv."

Alle er velkomne til at synge med fra Kirkesangbogen, når Jonas Breum går på scenen lørdag den 11. november 2017 kl. 15 - 17 i KU.BE, Dirch Passers Allé 4, 2000 Frederiksberg. Arrangementet er gratis, og du kan læse mere om det her.

Fakta: Jonas Breum

• Født 1979.
  • Dansk sanger og sangskriver. Tidligere sanger i bandet Coolsville, solo-debuterede i 2012 med det Steppeulv-nominerede album ”Fremtiden findes hos hende jeg forlod”, og i 2015 udkom opfølgeren ”Vin og Våben”, der blandt andet har hittet med nummeret ”Fjendemin” på blandt andet P3 og P4.
  • Den 27. januar i år udkom hans tredje album, ”Endelig Fri”. Teksterne på det nye album er baseret på henrettede amerikanske dødsfangers sidste ord.
  • Privat er han far til sønnerne Jonathan og Isam.