Jul 2018: Min yndlingsjulesalme

yndlingsjulesalme.jpg

Phillip Faber og Pia Kjærsgaard har samme yndlingsjulesalme. Men hvilken favorit har Thomas Buttenschøn?
Er der en julesalme, du har et særligt forhold til? Vi har spurgt Thomas Buttenschøn, Pia Kjærsgaard, Phillip Faber og flere andre om hvilken julesalme, der har en særlig plads i deres hjerte. Især én salme er populær

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Af Henrik Dons Christensen og Jeppe Kiel Revsbech

Anders Borre Gadegaard

Domprovst i Vor Frue Kirke 

Er der en julesalme, du har et specielt forhold til? 

Det må være ’Lad det klinge sødt i sky’.  

Spørg bare mine tre døtre, for den vælger jeg stort set altid, når vi går rundt om juletræet, hvor den yngste begynder med at vælge en salme, og den ældste vælger til sidst. 

Det er en pragtfuld salme på en skøn og livlig melodi og med et langt omkvæd, som udtrykker essensen i julens budskab – at det, der skete julenat, var ’til jordens held’, for her fødtes en helt anden slags herre, end jorden ellers kender til. Ikke en hersker, som bygger sit rige på magt og vold, men ’en barnebly konge’, der hersker over hjerterne ved tro. 

At denne herre blev ’født af en mø’, betyder, at mennesker ’ikke fødes til at dø’, men tværtimod til at leve i kærlighedens evige rige. En sandhed, som ’selv engle knap forstå’.  Men som synges ind i os her ved juletid. Og hvert vers slutter med at nævne det navn, Jesus også bar – Immanuel, som betyder ’Gud med os’. 

Hvilket er selve julens kerne: At nu er Gud selv født midt iblandt os, så ingen herefter er uden Gud.

Se og hør DR Pigekoret synge salmen her

Pia Kjærsgaard

Folketingspolitiker for Dansk Folkeparti og formand for Folketinget 

Er der en julesalme, du har et specielt forhold til?

Jeg holder meget af B.S. Ingemanns ’Dejlig er Jorden’.  

Når jeg sidder i kirken juleaftensdag, og orglet bruser med den dejlige melodi, og vi synger den smukke tekst, får jeg tårer i øjnene af glæde og forventning, fordi jeg ved, jeg skal hjem til et duftende hus med stegen der er sat i ovnen, bordet der er dækket, lyset som er tændt, og hvor børn og børnebørn er ved at indfinde sig. 

Men den bliver jo også sunget, når der er bisættelse eller begravelse. Så er tårerne der af en anden årsag, men den virker alligevel befriende, da det er godt at få sunget igennem sammen med de andre efterladte. 

Jeg har flere yndlingssalmer. Men når det er jul, er det denne.

Hør salmen her fra en optagelse i DRs koncertsal
 

Thomas Buttenschøn

Musiker og til februar aktuel med Danmarksturnéen ’Tilbage på dansk’ 

Er der en julesalme, du har et særligt forhold til? 

Jeg holder meget af ’En rose så jeg skyde’. For det første elsker jeg melodien. Jeg synes, den emmer af melankoli og håb på samme tid. Moltonernes sammenspil med den fine, omend lettere naive lyrik, går smukt hånd i hånd med, hvad julen er for mig. 

Hvert år bliver vi mindet om, at noget nyt skal ske – vi reviderer og genovervejer vores valg. At en rose skyder op af jorden, er for mig tegn på, at noget nyt fødes. Jeg ved, at metaforen i sangen er en billedeliggørelse af Jesus, som er et billede på håb. Jeg elsker sange med håb. 

Vi plejer at synge den, når vi går rundt om juletræet. Min mor er gammel menighedsrådsformand og har et lille hæfte til alle voksne med tekster på salmerne. Vi har som regel hvert vores hæfte, så vi kan synge de rigtige tekster, og det plejer at være én af favoritterne. Nogle gange mistænker jeg lidt, at den også bliver valgt, fordi der kun er tre vers.

Hør Kurt Ravn synge julesalmen her.

Stine Ravnborg Nissen 

Sognepræst i Kapernaumskirken i Københavns nordvestkvarter fra 1. februar 

Er der en julesalme, du har et specielt forhold til? 

Ja, ’Hjerte løft din glædes vinger’

Da jeg startede som kirkekorssanger i Ribe Domkirke, åbnede salmebogen sig for mig på en helt anden måde. Jeg hørte lige pludselig salmerne på en anden måde og lærte selvfølgelig også en masse nye at kende. ’Hjerte, løft din glædes vinger’ var én af dem. 

Det var både tonaliteten, men også teksten. Teksten er dybt poetisk, men samtidig er der helt enkle budskaber. At Kristus lod sig føde. At vi skal frelses fra døden. På en eller anden måde blev kristendommens budskaber lige pludselig soleklare for mig. At det var stort, men samtidig helt enkelt – og noget, der lå hjertet nær.

Hør salmen sunget af Københavns Drengekor her

Phillip Faber 

Chefdirigent for DR Pigekoret 

Er der en julesalme, du har et specielt forhold til? 

Ja, det må være ’Dejlig er jorden’.  

Jeg synes, at salmen rækker ud over julen og ind i evigheden på en virkelig smuk måde med linjerne ’Tider skal komme / tider skal henrulle / slægt skal følge slægters gang’. Det eneste evige er tonen fra himlen, og det synes jeg er så smukt. Salmen, som jo egentlig er en pilgrimssalme, beskriver os som et fællesskab, der går til paradis med sang, og melodiens ro og smukt udspændte bue understøtter tekstens bevægelse. Og når vi så når til tredje og sidste vers, hvor englene synger "Fred over jorden", får jeg næsten altid kuldegysninger.  

Jeg har mødt salmen til begravelser flere gange, og derfor får den sådan et lod dybt ned i en alvor og melankoli, som står ret smukt sammen med julen, når salmen bliver sunget der. Og så har det i årevis været en tradition at slutte DR Pigekorets julekoncerter med netop ’Dejlig er jorden’, så den er heldigvis en uundgåelig del af min jul.

Hør DR Pigekoret synge 'Dejlig er Jorden' her

Ida Auken

Folketingspolitiker for Radikale Venstre 

Er der en julesalme, du har et specielt forhold til? 

Jeg elsker julesalmer og synger og spiller så mange af dem, jeg kan nå i løbet af julemåneden. Men hvis jeg skal nævne en, der giver mig særlige minder, må det være ’Lad det klinge sødt i sky’

Jeg kan huske sangen helt tilbage fra min barndom. Det er ikke en lige så billedrig tekst, som eksempelvis ’Velkommen igen Guds engle små’. Men den rammer julen ind med den smukke sætning: ’Vi ej fødes til at dø’. Døden er et vilkår i menneskelivet. Men den er ikke sandheden om livet. Vi er ikke født til at dø. Vi er født til at leve. Og julen skal minde os om netop dette mirakel – at vi er i live, og at livet skal sejre over døden. Når synger om, at julesorgen skal slukkes, er det helt samme pointe. Vi må aldrig give døden det sidste ord. 

Da jeg var lille, holdt jeg meget af salmen, fordi jeg kunne synge med, når vi dansede om juletræet. Omkvædet er jo meget længere end verset, så det var nemt at lære. 

Som lille troede jeg i lang tid, at vi sang, ’lad os smelte Gabriel’ i omkvædet og ikke 'Hvad os meldte Gabriel". Det lærte jeg først senere. Da jeg spurgte min far om, hvad det var for noget med at smelte Gabriel, skulle han lige tænke et par gange, før han kunne se sammenhængen med teksten. Sjovt nok troede min nu syvårige søn også, at Gabriel skulle smeltes, da han var lille. 

Lyt til Dania Korets udgave af 'Lad det klinge sødt i sky' her

Anders Gam Larsen 

Sognepræst i Hyltebjerg Kirke i Vanløse 

Er der en julesalme, du har et specielt forhold til? 

’Dejlig er jorden’. Hvis man skal vælge én salme ud af hele salmebogen, så må det være den. 

Den er for mig en slags salmebogens fadervor i den forstand, at salmen nærmest kan bruges ved enhver lejlighed. Den er kort, koncis, poetisk, åbnende og slet og ret smuk. Melodien er absolut også én af de allerbedste blandt salmernes melodier. Den er let og ligetil, nem at lære og samtidig dyb og meditativ. Den kan klare at blive udsat for såvel Kim Larsen med en guitar som Københavns Drengekor for fuld udblæsning. 

Mange forbinder den med begravelser, og det gælder også mig. Vi sang den til min morfars begravelse, hvilket står som et stærkt minde, men det er også en salme, jeg har sunget for mine børn som godnatsang, for den er jo alt andet end dyster. Den udtrykker håb og livets evighed i Kristus. Den ejer en melankolsk lethed, hvis man kan sige det sådan. Udover det er den selvfølgelig også et fast indslag, når vi går rundt om juletræet den 24. december. 

Hør Kim Larsen og Kjukken synge 'Dejlig er Jorden' her.

Tags: