Gertrud Højlund skriver klumme: En hemmelig dør i verden

gertrud_hoejlund_855x485.jpg

Fadervor ændrer sig ikke. Det forbliver en hemmelig dør i verden og en kilde til forundring, skriver Gertrud Højlund i sin klumme om Fadervor. Foto: Radio24syv
Fadervor ændrer sig ikke. Det forbliver en hemmelig dør i verden og en kilde til forundring, skriver Gertrud Højlund i sin klumme om Fadervor. Foto: Radio24syv
Fadervor. En vending fra en svunden tid eller et ord, der fungerer som stikket i stikkontakten? Eller måske begge dele? Ny klummestafet om ’Fadervor’. I denne uge Gertrud Højlund
af Gertrud Højlund (Journalist, radiovært)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Der kan være noget foruroligende over ord, som ikke synes at høre hjemme i sproget anno lige nu. Ord der ligger blodløse hen, som affaldne lemmer. De minder mig om min mor, der kigger bekymret på en blånende finger og beder mig vikle snoren af, inden fingeren ryger.

Gertrud Højlund

Født 1981. Gertrud Højlund har tidligere skrevet klummer for Urban og kan nu høres som radiovært på Radio24syv i programmet Weekendtillægget, som bringes lørdag og søndag formiddag

Nogle ord fik ikke viklet snoren af og ligger nu døde tilbage. Som ‘Eder’ (uden forbandelser i halen). Eller ‘vor’. Det er ord og toner fra en svunden, ærværdig og alvorlig tid, hvor det hele var mere høfligt, men også lidt mere uhumsk - og hvor sproget nu forekommer mig at have været ubrugeligt stift.

Som om alle udsagn kunne serveres med en d’Artagnan’sk bukke-og-sving-med-fjeren-hat bevægelse. “Eders Herskab...” - bevares.

Så meget ville ligge mig nærmere end Fadervor. Det er for stift til mit sind

Det undrer mig ikke, at det sprog nu er blegnet og kun ligger spredt som reminiscenser i den sproglige brutto-trup, jeg dagligt sender ud i verden som den lydlige fortrop for min tankevirksomhed.

Og derfor kan det også undre mig, at det første ord, jeg ytrer, når jeg kvidrer mit fadervor - er sådan et, der på alle måder faldt af vognen, længe inden jeg blev født.

Fadervor Fader Vor Vor Fader. Vores far. Min far. Min skaber. Skaber. Så meget ville ligge mig nærmere end Fadervor. Det er for stift til mit sind, det giver mig ikke adgang til den intimitet, jeg egentlig synes er central i min gudsforståelse. Jeg mærker ham ikke nær. Vor. Som en vorte, nogen har glemt et par bogstaver på...

På den ene side. Og så på den anden side. Det er min barndoms ord fra en bøn, der år efter år åbnede sig mere. Hvad betyder ‘vorde dit navn’? Hvad betyder ‘forlad os vor skyld’? Hvad betyder ‘fristelse’ og ‘thi dit er riget’? Hvad betyder det hele.

Fadervor er et af mine tidligste minder. En pause under fire øjne. Mig, en mor eller en far og først langt senere håbet om et tredje blik fra det høje.

Næste klumme: 'Du som er i himlen'

Gertrud Højlund sender i næste uge stafetten videre til Mette Bock, MF for Liberal Alliance, der skriver om 'Du som er i himlen'.

Og Fadervor ændrer sig ikke, selvom jeg ændrer mig. Det forbliver en hemmelig dør i verden og en kilde til forundring.

Et magisk ord, som ligger uden for eller over min hverdags ord og fungerer som stikket i stikkontakten. Så sker der noget. Så bliver virkeligheden større.

Lige midt på cykelstien. Lige når jeg hiver varmt tøj ud af tumbleren, lige når jeg tørrer kniven af på gaflens kant. Fadervor. En åben port til alt det store midt i alt det små. En port, som er større end mit lille sprog.

Sådan må det være.

Klummestafet om Fadervor

I mange år har præsterne haft ordet i klummerne her på siden. Nu giver vi ordet videre til en række andre skribenter med vidt forskellig baggrund, og som ikke nødvendigvis har deres faste gang i kirken.

Udgangspunktet for klummen er en linje fra Fadervor.

Læs klummerne i serien

1. Gertrud Højlund: Fadervor
2. Mette Bock: Du som er i himlene
3. Lisbet Christoffersen: Helliget blive dit navn
4. David Rehling: Komme dit rige
5. Marianne Jelved: Ske din vilje, som i himlen således også på jorden
6. Steen Hildebrandt: Giv os i dag vort daglige brød
7. Jørgen Carlsen: og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere
8. Lilian Munk Rösing: Led os ikke ind i fristelse
9. Uffe Hansen: men fri os fra det onde
10. Mads Holger: For dit er riget, magten og æren i evighed
11. Kristian Ditlev Jensen: Amen

Tags: