Jørgen Carlsen skriver klumme: Små og store synder

joergencarlsen.jpg

'Vi har alle gjort ting, vi ikke skulle gøre, og som vi nok ville gøre om, hvis vi havde chancen', skriver Jørgen Carlsen. Foto: Testrup Højskole
'Vi har alle gjort ting, vi ikke skulle gøre, og som vi nok ville gøre om, hvis vi havde chancen', skriver Jørgen Carlsen. Foto: Testrup Højskole
Der er noget oplagt heroisk over at stå ved sit liv og tage sin skæbne på sig. Men selvfølgelig har vi alle samtidig noget at fortryde. Vi bærer alle sammen rundt på små og store synder, skriver højskoleforstander Jørgen Carlsen i denne ugens klumme om fadervorlinjen: 'Og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere'
af Jørgen Carlsen (Forstander, Testrup Højskole)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

"Non, je ne regrette rien!” (Nej, jeg fortryder intet). Sådan lød den berømte franske sangerinde Edith Piafs slagsang. Den var fast afslutningsnummer ved hendes mange koncerter og vakte altid vild begejstring hos publikum.

Næste uges klumme

Jørgen Carlsen sender stafetten videre til Lilian Munk Rösing, som i næste uge skriver om fadervor-linjen: "og led os ikke ind i fristelse".

Ingen var i tvivl om, at sangen handlede om hende selv. Hendes tilværelse var ramponeret og omtumlet, fyldt med op- og især nedture. Men hun klynker ikke. Der er noget oplagt heroisk i dette at stå ved sit liv og tage sin skæbne på sig. Det tror jeg, alle vil være enige i.

Men så hører enigheden også op. Edith Piaf er givetvis blevet ’taget på’ mange steder i løbet af sit fortumlede liv. Men én ting skal man ikke tage hende på: ordet. For selvfølgelig har også hun noget at fortryde. Det giver slet og ret ingen mening, at et voksent menneske stiller sig op og påstår, at han eller hun ikke har noget at fortryde.

Det er jo det samme som at sige, at man aldrig nogensinde har gjort noget forkert. Man har aldrig svigtet andre eller forvoldt dem ondt. Man har som menneske opført sig fejlfrit og eksemplarisk. Man har kort sagt været så god, som dagen er lang, når den er længst. Og det tror jeg ikke, Edith Piaf vil påstå.

Skulle du, kære læser, nogen sinde stå over for en person, som i ramme alvor påstår, at han eller hun aldrig har gjort noget forkert, så vil jeg foreslå følgende: Tag et portrætfoto af vedkommende. Det kan man let gøre med de fleste mobiltelefoner.

Noget af det mest betydningsfulde i kristendommen er erkendelsen af, at vi er sammen i skyldens fællesskab

Studér derefter billedet meget nøje – og læg især mærke til, om du kan ane en glorie over personens hoved. Er det tilfældet, har du mødt noget så sjældent som en lyslevende helgen – og tillykke med det, det er bestemt ikke hverdagskost i det protestantiske Danmark. Er det ikke tilfældet, så har du blot mødt endnu et menneske med en temmelig elendig hukommelse.

Om Jørgen Carlsen

Født 1949. Ud over at være forstander for Testrup Højskole er Jørgen Carlsen underviser, debatør og medlem af Det Etiske Råd.

Det hører ganske enkelt med til dette at være et voksent menneske at have noget stående på fortrydelseskontoen. Vi bærer alle sammen rundt på små og store synder. Vi har alle gjort ting, vi ikke skulle gøre, og som vi nok ville gøre om, hvis vi havde chancen.

Vi har utvivlsomt også undladt at gøre ting, som vi burde have gjort – f.eks. givet os tid til at opsøge et menneske i nød for at støtte og trøste vedkommende. Eller hvad med oldemor på plejehjemmet?

Noget af det mest betydningsfulde i kristendommen er erkendelsen af, at vi er sammen i skyldens fællesskab. Vi har alle tilgivelse behov. Det er ikke en knugende erkendelse, der skal lamme vores livsmod og tynge os til jorden. Det er tværtimod en befriende indsigt, som det så rammende er udtrykt af Grundtvig med ordene:

Gå da frit
enhver til sit
og stole på Guds nåde!

Og når vi beder Gud om forladelse, så turde det være indlysende, at vi generøst skal ekspedere den samme overbærende tilgivelse videre til andre. Ellers er der nogen, der sidder tilbage med al skylden – og så er der ikke balance i kreditregnskabet mellem os mennesker.

Derfor: forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere.

Tags: