København er i fokus i ny udstilling om reformationen

tea_bendix.jpg

Tea Bendix
Illustrationerne til udstillingen er lavet af Tea Bendix.
Reformationen er verdenshistorisk begivenhed. Men med ny udstilling kaster Domkirkens Museum et skarpt lokalt blik på dens betydning for København

Nu i 2017 fejrer reformationen jubilæum. Verden over bliver det markeret, at det er 500 år siden, den tyske teolog Martin Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg og dermed ”slog døren” ind til en kritisk reform af den katolske kirke.

Museet i Vor Frue Kirke i København er også med til fejringen. Men frem for at vise en bred udstilling om reformationen har domkirken i Nørregade valgt at kaste et skarpt lokalt blik på den skelsættende begivenhed.

Den største del af udstillingen, som åbner den 21. maj, vil nemlig være koncentreret om hændelserne i København og de stormfulde år med billedstormen på Vor Frue Kirke den 27. december 1530.

Far, mor og børn i reformationen

For bedre at kunne fortælle den omfattende historie, har Domkirkens Museum digtet en lille reformationsfamilie, med far, mor og tre børn.

Den ene søn kommer på rejse med Peder Palladius, der blev den første superintendent – det vi i dag kalder biskop – efter reformationen. Den anden søn kommer i bogtrykkerlære, og er med til at trykke Christian III's danske bibel, mens datteren bliver gift med en præst.

De fem fortæller, hvordan den nye tro indvirkede på dem og deres hverdag og gennem dem kan de besøgende læse om tvivl og diskussioner, om belejring og oprør.

På udstillingen kommer vi udover Peder Palladius og Christian III også i kontakt med den tyske reformator Johann Bugenhagen, ligesom den også giver mulighed for at komme tættere på bogtrykkerkunsten, kvinders stilling og uddannelse og det ændrede kirkeliv.

I udstillingens sidste del, vises hvordan Vor Frue Kirke var tænkt som et reformationsmonument.

Til udstillingen er der indlånt genstande fra Nationalmuseet, Thorvaldsens Museum, Københavns Museum og fra private.

Illustrationerne til udstillingen er lavet af Tea Bendix.

FAKTA: Vor Frue Kirke og reformationen

Der er gratis adgang til udstillingen, som  løber frem til den 22.12.2017.

Der er åbent onsdag, torsdag og fredag kl. 12-16. lørdag kl. 12.30-16.

Se mere på Domkirkens Museums hjemmeside.

Se museumsleder Susanne Torgard fortælle om udstillingen.