Læseferie: Anton Pihl anbefaler bøger

anton_pihl.jpg

Anton Pihl er næstformand i Vesterbro Sogns menighedsråd. Foto: Sille Arendt
Anton Pihl er næstformand i Vesterbro Sogns menighedsråd. Foto: Sille Arendt
For mange er sommertid lig med læsetid. Her anbefaler Anton Pihl, der er næstformand i Vesterbro Sogns menighedsråd, en stak bøger, som det er værd at kaste sig over i solen eller sommerregnen

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

For mange er ferietid lig med læsetid. Henover sommeren anbefaler forskellige personer med stor læselyst her på siden  både nye og gamle bøger - titler , som de mener, det er værd at kaste sig over på stranden, i haven, i toget, i lufthavnen eller en god stol i sommerhuset.

Herunder kommer der gode bud på bøger til sommerlæsningen fra Anton Pihl.

Den bedste amerikanske roman, du aldrig har hørt om

John Williams: Stoner. Oversat fra amerikansk og udgivet på dansk af Lindhardt og Ringhof 2014

Lidt skeptisk bliver jeg altid, når der opstår en hype omkring en bog. Men efter at have læst Stoner er det helt på sin plads, at jeg gør det, som så mange andre allerede har gjort – at give min varmeste anbefaling til denne ‘genopdagede’ roman fra 1965.

Der er på overfladen noget ganske traditionelt ved denne fortælling. Den handler om universitetslektoren William Stoners liv, fra fødsel til død. Vi følger ham i alle hans kampe og nederlag, ikke mindst i ægteskabet og i karrieren, og vigtigst: hans store passion for og flugt ind i litteraturens verden.

Denne roman kan imidlertid det, en stor roman skal kunne. Forfatteren formår at røre os og rive os med, og som læser kommer vi så langt ind på livet af hovedpersonen, dette helt almindelige menneske, at vi synes, vi kender ham personligt. Jeg oplevede, hvordan Stoners død efterlod mig med en oprigtig følelse af sorg over et liv, der er slut.

En god bekendt skrev på Facebook: ‘En ubeskriveligt god bog. Gid jeg kunne læse den om igen for første gang.’

LÆS OGSÅ: Boghandler Christina Thiemer fra Politikens Boghal anbefaler bøger til sommeren

En pige kan godt være en rigtig dreng

Jenny Nordberg: De forklædte piger fra Kabul. Oversat fra amerikansk og udgivet på dansk af People’s Press 2015

Før jeg læste denne bog, vidste jeg intet om fænomenet bacha posh, som direkte oversat betyder ‘forklædt som dreng’. I Afghanistan er det imidlertid blevet udbredt, at en familie uden sønner klipper en af deres døtre korthåret og giver hende drengetøj på.

I bogen bliver pigen Mahnoush til drengen Mehran, og tilsyneladende vinder alle ved det. Mahnoush får mulighed for at gå i skole. De andre piger i familien har nu en bror, der kan ledsage dem i det offentlige rum, hvor det er livsfarligt og uacceptabelt for piger at færdes alene. Og Mahnoush’ far undgår det stigma at være en mand, der ikke har en søn.

I Afghanistan er en dreng mere værd end en pige. Bacha posh er et oprør mod tingenes uretfærdige tilstand, men også et fuldstændig absurd socialt fænomen. For alle ved jo, at Mehran faktisk er en pige!

Jeg anbefaler varmt denne bog. Den skaber rod i, hvad vi troede, vi vidste om det at have et køn og om, hvordan mennesker opfatter andres køn. Selv i Afghanistan er køn bestemt ikke bare en biologisk realitet.

LÆS OGSÅ: Boganbefalinger til sommeren fra kunstneren Sigrún Gudbrandsdóttir

Styrke og sårbarhed i krig

Paolo Giordano: Menneskekroppen. Oversat fra italiensk og udgivet på dansk af Tidernes Skifter 2014

I snart 14 år har NATO været til stede i Afghanistan. For de fleste af os har Krigen i Afghanistan været en kampplads for politisk uenighed herhjemme. For de soldater, vi sendte afsted, var krigen for alvor.

Denne italienske roman hedder ikke Menneskekroppen for ingenting. Krigerlivet er kropsligt: Den konstante fysiske træning. Varmen, kulden, lugtene. Begæret efter at forenes med kæresten derhjemme. Det tårnhøje pornoforbrug. Maden som dagens højdepunkt. Udmattelsen efter de lange patruljer. Det alt sammen gennemsyret af den allestedsnærværende frygt for at få slået sin krop i stykker af fjenden og miste alt.

Det, der fælder sig i læserens sind, er ikke maskingeværerne og macho-attituderne, men soldaternes forsøg på at opretholde normaliteten midt i strabadserne og komme hjem igen, helskindede både på sjæl og på legeme.

Bemærk, at det vigtigste for dem altid er sammenholdet. Alle i enheden har deres særheder, men ude i kamp er alle uundværlige. Og heltemod, det viser sig altid, når det er kammeraternes liv, der er i fare.

LÆS OGSÅ: Boganbefalinger til sommeren fra redakør på Atlas Magasin Kristoffer Granov

Så dæmonisk et samfund at selv Satan ikke føler sig hjemme

Mikhail Bulgakov: Mesteren og Margarita. Oversat fra russisk, 3. udgave på dansk, Rosinante 2008

Mesteren og Margarita er urovækkende og uforglemmelig. Manuskriptet blev reddet ved forfatterens død i 1940, men først årtier senere kunne bogen udgives for første gang.

Handlingen foregår i Sovjetunionen i 30’erne. Mesteren, bogens hovedperson, bliver spærret inde på et sindssygehospital, fordi han har skrevet en roman om Pontius Pilatus. Kun Margarita, hans elskede, svigter ham ikke.

Samtidig vælger Satan at gøre sin entré i Moskva, hvor statsterroren, paranoiaen og angiveriet har grebet alle. Til sine store overraskelse bliver han ikke genkendt. I rollen som tryllekunstner begynder han at afsløre de gode kommunisters grådighed og småborgerlighed.

Samtalerne mellem Pilatus og Jesus er højdepunkter i bogen. To årtusinder efter den grusomme henrettelse af Jesus venter Pilatus, manden med verdens mest forbandede navn, stadig hvileløst på at blive fri. Mesteren og Margarita er både en bidende satire over Stalintiden og et dybt religiøst værk.

Formødrenes historie

Herbjørg Wassmo: Hundrede år. Oversat fra norsk og udgivet på dansk af Lindhardt og Ringhof 2009

Ordet ‘historie’ er flertydigt. Det kan betyde alt det forgangne, ‘historien med stort H’, udsat for historieforskning og historieskrivning. Men det kan også betyde ‘den gode historie’. En vellykket historisk roman kan begge dele; formidle fortiden og være en god fortælling.

Norske Herbjørg Wassmo, som allerede for mange år siden blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris, mestrer den historiske roman.

I bogen Hundrede år er hovedpersonerne forfatterens egen oldemor, mormor og mor. Tre generationer af kvinder i et barsk landskab, som slider og lider afsavn og altid længes efter mere, men som med styrke og klogskab får det bedste ud af det. Og tænk hvilken kolossal udvikling, hundrede år repræsenterer.

Netop her i 2015 giver det mening at anbefale Wassmos Hundrede år som sommerlæsning. Skal man holde sin ferie i de norske fjelde, ja, så er det så meget mere oplagt at have denne gode, norske slægtskrønike med i bagagen.

Tags: