Lea Korsgaard: »Du skal suge marven ud af tilværelsen!«

Lea Korsgaard er chefredaktør i den banebrydende medievirksomhed Zetland. Hendes engagement er rundet af højskole-Danmark og devisen: Du skal ikke gå ind i noget, hvis du kun gør det halvt
af Jesper Svendsen

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Lea Korsgaard er 36 år og har vundet priser og anerkendelse for sit arbejde. Den tidligere Politiken-journalist er medstifter af og chefredaktør i den banebrydende medievirksomhed Zetland, der formidler beretninger ad nye kanaler – fx i online-udgaver eller ved journalistiske live begivenheder.

Hvor kommer dit engagement fra?

Jeg var forleden til jubilæum på min gamle efterskole, hvor forstanderen brugte et citat fra Christen Kold (højskolepioner, red.), som ræsonnerede meget fint med den måde, jeg tænker på: Først oplive, så oplyse! Min tilgang til journalistikken er rundet af den grundtvigianske dannelsestanke. Altså den ide, der ligger i højskole-Danmark, når det er bedst. Du skal ikke gå ind i noget, hvis du kun gør det halvt. Du skal suge marven ud af tilværelsen!

Hvornår gider du?

Jeg gider, når jeg gennem min journalistik bidrager til den store samtale om, hvem vi er som mennesker, og hvem vi er som samfund. Jeg gider, når jeg laver noget sammen med mennesker, jeg holder af, og som føles meningsfuldt og handler om mere, end bare at tjene til dagen og vejen.

Vi lever jo så sindssygt kort tid, at det næsten ikke er til at holde ud, og derfor skal alt, hvad man laver, være fyldt med glæde i videst muligt omfang.

Hvornår giver du op?

Jeg er af natur podet med et lyst sind, der gør, at jeg tænker: ”I morgen bliver også en god dag.”, men når jeg så oplever mennesker, der er slukkede, så gider jeg ikke.

Har du et højere mål, der driver dig?

Ja, helt sikkert. At bidrage til at fortælle de historier, der gør os klogere på os selv og det samfund, vi lever i. Lige nu er det helt store mål for os på Zetland at hjælpe folk til at navigere i den opmærksomhedskrise, som jeg mener vores samfund befinder sig i. Mængden af information er så voldsom, at vi mister overblikket og risikerer at komme til at leve fragmenterede liv i et fragmenteret samfund. De tidspunkter, hvor der er tid til ro og samtale, er under pres.

Det personlige engagement

Interviewet med Lea Korsgaard er også udgivet i DEBATmagasinet fra folkekirken i København, der i 2016 har ’engagement’ som tema.

I serien ’Det personlige engagement’ fortæller en række markante personer i korte interviews om, hvor deres drivkraft stammer fra, og hvordan de holder deres engagement ved lige.

Læs mere om debatmagasinet her

Læs også om iværksætter Anton Laværs, håndboldspiller Kasper Hvidts, varmestueleder Sharon Parkers og forfatter Anne-Cathrine Riebnitzskys personlige engagement.

Læs DEBATmagasinet 2016 i en elektronisk udgave her


Tags: