Marianne Stagetorn Kolos: »Jeg har ikke nogen stor frihedstrang«

stagetornlr_855x485.jpg

Marianne Stagetorn Kolos er indehaver og kagekone på Conditori La Glace i København, 47 år. Foto: Anne Mie Dreves
Marianne Stagetorn Kolos er indehaver og kagekone på Conditori La Glace i København, 47 år. Foto: Anne Mie Dreves
For Marianne Stagetorn Kolos har frihed flere aspekter. Personligt oplever indehaveren af La Glace sjældent en frihedstrang, men på globalt plan er hun er engageret i kampen for kvinders frihed
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Hvordan definerer du frihed?

“Friheden har mange aspekter. Den personlige, den arbejdsmæssige og den globale frihed er tre af dem. For at kunne føle sig fri, skal man også føle sig bundet. På samme måde som at man skal have været væk, for at kunne finde sig selv. Personligt kan frihed godt være en dag, hvor man kan sidde og kigge i kaffegrumsen derhjemme eller det at kunne være herre over egne beslutninger i sit arbejde.

Men globalt kan den gradbøjes. Det gælder også kvinders frihed, hvor det jo kun er i Norden, vi har ret til selv at vælge fx mand, uddannelse og antallet af børn. Jeg har været ambassadør for Mellemfolkeligt Samvirke og arbejdet med kvinders rettigheder i Kenya og Zimbabwe. Der har jeg mødt nogle enormt seje foregangskvinder, der må kæmpe for frihed hver eneste dag. Det relativerer frihedsbegrebet. 

Selvom vi i de nordiske lande til stadighed skal i talesætte ligestilling og frie valg, så kan man føle sig privilegeret, når man oplever, hvordan kvinderne i de afrikanske lande fx må bruge flere timer dagligt bare på at hente vand.”

Læs også: Johanne Schmidt-Nielsen: Frihed er at have indflydelse på sit liv

Hvordan oplever du friheden?

“For at føle sig fri, skal man også føle sig bundet. Jeg føler mig ikke særligt bundet hverken personligt eller i mit arbejde, så har jeg faktisk heller ikke nogen stor frihedstrang.”

Hvad er du bundet af?

“Jeg oplever som sagt ikke at være bundet. Jeg er meget bevidst om mit store ansvar i privatlivet og i forhold til La Glace som er en gammel virksomhed med historie. Jeg føler glæde og frihed over at kunne tage beslutninger, der skal række 30 år frem. Jeg føler mig dog ikke bundet. Jeg kunne bare gå ud af døren, men det har jeg ikke lyst til. Det har jeg af egen fri vilje fravalgt. “

Jeg føler glæde og frihed over at kunne tage beslutninger, der skal række 30 år frem.

Hvornår er du mest fri?

“Måske på en fridag i min kolonihave med en avis og en lur i hængekøjen i frisk luft og under fuglefløjt. Det er rart i hvert fald, men jo kun godt, fordi jeg ikke ligger der hele tiden.

DEBATmagasinet: Friheden flyver 

Artiklen stammer fra DEBATmagasinet, som Københavns Stift – folkekirken i København – udgiver en gang om året. 

Med undertitlen ”Friheden flyver” stiller DEBATmagasinet i 2015 skarpt på begrebet frihed. Det belyses gennem artikler og interviews med markante personligheder og meningsdannere som musikeren Kristian Leth, samfundsdebattøren Eva Selsing, juristen Jacob Mchangama og fodboldspilleren William Kvist.

Læs DEBATmagasinet ”Friheden flyver” i en online version her

Tags: