Min kirke: Karl-Erik Olsen

img_9003_855x485.jpg

Lærer og journalist Karl-Erik Olsen har haft en livslang tilknytning til Store Magleby Kirke på Amager, herunder 12 år som aktiv i menighedsrådet. Foto: Sille Arendt
Karl-Erik Olsen har altid haft travlt som lærer, journalist og familiefar. Men med en stor interesse for tro og kristendom er det også blevet til mange år som aktivt medlem af menighedsrådet i Store Magleby Kirke
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Hvilken kirke i Københavns Stift ser du som din kirke?

Min kone og jeg flyttede til Store Magleby i 1960, så det er Store Magleby Kirke. Det er her vores børn er blevet døbt og konfirmeret. Jeg har siddet i kirkens menighedsråd i en periode på 12 år ind til for 2 år siden. Nu bor min kone og jeg i Dragør, og selvom vi meget gerne kommer i Dragør Kirke også, har vi løst sognebånd til Store Magleby Kirke.

Ud over at være medlem af menighedsrådet i Store Magleby, har du også indtil for et år siden været formand for provstiudvalget i Amagerland Provsti, som nu dækker de 6 sogne på det sydlige Amager. Hvor stammer din interesse for det kirkelige arbejde fra?

Min interesse for spørgsmål om tro, religion og kirke går tilbage til min tid som lærerstuderende på KFUM’s seminarium (i dag Læreruddannelserne Metropol, red.). Her havde vi nogle knalddygtige undervisere i religion og religionshistorie. Jeg syntes, det var spændende fx med fortolkningerne af det nye testamente. Jeg voksede op i Sundby, og min baggrund var ikke specielt kirkelig. Og så alligevel.

Jeg havde nemlig en faster, som var stærkt indre missionsk, og det kunne vi som børn godt have det svært med. Hun var meget sød, vil jeg understrege, men hun kunne give et lille dask over fingrene, hvis vi udbrød ”Av for Søren,” når vi faldt.

Så min interesse for kristendom var også en reaktion på det. Jeg fik anbefalet KFUM’s seminarium af en bekendt og var glad for det valg. Jeg var lærer i 24 år og arbejdede også for lærerforeningens blad Folkeskolen, inden jeg helt skiftede spor og blev journalist.

store_magleby_kirke_copenhagen.jpg

Store Magleby Kirke.

Hvordan blev du involveret i menighedsrådsarbejdet i Store Magleby Kirke?

Da vi flyttede herud var jeg bestemt ikke en fast kirkegænger. Måske en 3-4 gange årligt ud over højtiderne og begivenhederne som dåb og konfirmationer.

Som ung lærer havde jeg travlt med undervisningen, forældremøder og kurser og lavede lærerforeningens lokale blad. Jeg blev ansat i lærerforeningen og lavede bl.a. et undervisningsmagasin om tro, hvor jeg interviewede præsten og nogle af de unge i Store Magleby Kirke.

Men det var først i mine ældre år, at jeg blev en mere aktiv kirkegænger. I 2000 blev jeg opfordret til at blive suppleant i menighedsrådet. I 2002 blev jeg valgt ind og fik posten som økonomiansvarlig. Det førte til en plads i provstirådet, som hovedsagligt tager sig af økonomi, og her tog jeg på et tidspunkt imod en opfordring om at blive formand.

Om Karl-Erik Olsen

78 år. Bor i Dragør.

Uddannet lærer og journalist. Har blandt andet arbejdet for Danmarks Lærerforening og Det Fri Aktuelt.

Medlem af menighedsrådet i Store Magleby Kirke 2000 – 2012. Medlem af Amagerland Provstiudvalg 2002-2013, de sidste seks år som formand for provstiudvalget.

Hvad har du fået ud af dit menighedsrådsarbejde?

Man får noget godt socialt – ind i mellem rigtig meget socialt – ud af det. Det giver en masse spændende oplevelser og dejligt samvær med præsterne og hele menigheden. Både kristendommens og kirkens budskab optager mig meget, ligesom det historiske og vidensmæssige også gør. Store Magleby Kirke har en interessant historie som gammel såkaldt hollænderkirke fra 1611. Den har jeg forfattet en pjece om til kirkens gæster.

Det har også været yderst spændende at følge Thomas Kluges arbejde med kirkens altertavle, der blev indviet ved 400-års-jubilæet i 2011. Eller næsten, for Kluge havde samtidigt også travlt med et portræt af kongefamilien, så den var først helt færdig et halvt år senere.

Når der kommer grupper fra andre sogne for at se tavlen, holder jeg ofte et lille foredrag. Jeg er ikke ekspert, men har trods alt fulgt med i arbejdet indefra. Så selvom jeg ikke er menighedsrådsmedlem længere, kommer jeg gerne i Store Magleby Kirke. Også som almindelig kirkegænger.

Hvad betyder Store Magleby Kirke for sognet?

Kirken er meget benyttet til arrangementer som foredrag og koncerter. Menigheden er fx meget glad for de fremragende koncerter som vores organist, Torkil Steinaa, giver sammen med Københavns Kantatekor. Der er også mange dåb og bryllupper herude. Det er der flere grunde til, tror jeg. Vi har nogle gode, yngre præster, som er meget venlige og tager godt imod folk. Det betyder meget.

Jeg tror også, at Store Magleby Kirke, ligesom Tårnby Kirke trækker i nogen på grund af deres historie, og som landsbykirker er de romantiske. Og endelig er der mange som har et tilhørsforhold og vender tilbage for at blive gift i kirken, selvom de er flyttet fra byen. Jeg synes i det hele taget, at Store Magleby Kirke er god til at tage imod alle, der kommer der.