Min kirke: Thomas Høg

thomas-hoeg-min-kirke-855-foto-sille-arendt-.jpg

Thomas Høg. Foto: Sille Arendt
Thomas Høg. Foto: Sille Arendt
Som musicalforfatter har Thomas Høg travlt med at gøre en opsætning af Jordens Søjler klar til verdenspremieren i oktober. Men han har også noget at se til som musikmedarbejder i Ansgarkirken, der blomstrer op som en rigtig storbykirke
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Thomas Høg har langt til kirke. 209 kilometer og godt et par timers kørsel for nu at være helt præcis. Det er den tur, som den 49-årige musiker og musicalforfatter ind i mellem tager for at komme fra sit hjem i Middelfart på Fyn til Ansgarkirken i København, hvor han har deltidsjob som musikmedarbejder.

Så lang vej til kirke har Thomas Høg dog ikke altid haft. Hans forhold til den lille kirke på Mågevej i Nordvest begyndte i 2003, da han blev ansat der som kordegnemedhjælper og senere som kordegn. Dengang boede han på Vesterbro, hvor han allerede var i gang med sin sideløbende karriere som musicalforfatter og musiker.  

Ny virkelighed i Nordvest

Og det er da netop også musikken, der i høj grad knytter ham til Ansgarkirken på Mågevej. Ansættelsen som musikmedarbejder fik han i 2011 og nogle af hans opgaver er som korleder og koncertarrangør, ligesom han står for kirkens succesfulde syng-med-arrangementer Café Larsen. Thomas Høg har dermed været med til at puste nyt liv i en kirke, der har skullet omstille sig til et lokalområde i hastig forandring:

Læs ogsåMette Horn: »Komikere gemmer sig bag ironien«

”Da jeg begyndte at arbejde i Ansgarkirken tilbage i 2003 var den en ”almindelig kirke” med en fortrinsvis ældre menighed. Men nogle af plejehjemmene i området er blevet lukket og flere og flere af de øvrige ældre kirkegængere døde. Derimod er småbørnsfamilier og studerende flyttet til området, som langsomt har fået en yngre – og langt mindre kirkesøgende – befolkning,” fortæller Thomas Høg. 

Det er den nye virkelighed Ansgarkirken nu omstiller sig til.

Hvem er Ansgarkirken?

En del af omstillingen har ifølge Thomas Høg været at give Ansgarkirken en ny identitet. Han mener, at udfordringen i Nordvest minder om den andre københavnske sogne står overfor: Hvordan møder man storbymennesker i deres liv og behov, uden at give køb på, at man er en kristen folkekirke, der skal forkynde evangeliet? 

”Ansgarkirken er ikke et medborgerhus. Men det er vigtigt for kirkelivet, at vi åbner op for vigtige og nye tiltag. Evangeliet skal forkyndes for mennesker, og de skal ind i kirken og blive en del af kirken. Kirken er jo ikke ”en lukket fest”. Derfor skal – og vil – vi i dialog med alle de folk, der er i vores lokalområde. Og selvfølgelig også gerne mange andre. Det er et langt, spændende og sejt træk,” siger Thomas Høg.

Læs også: Min kirke: Jytte Abildstrøm

Han understreger, at omstillingen sker med en fælles indsats fra kirkens team af præster, musikmedarbejdere – også organisten - kirketjenere, kordegn og kommunikationsmedarbejder. Naturligvis under menighedsrådets ledelse.

Musical på Mågevej

Kirken er jo ikke ”en lukket fest”. Derfor skal – og vil – vi i dialog med alle de folk, der er i vores lokalområde.

Lige nu er Thomas Høg travlt beskæftiget med at skrive på en musicaludgave af Ken Follets internationale bestseller Jordens Søjler, der får verdenspremiere på Østre Gasværks Teater til oktober i år. Tidligere har han kunnet fejre succeser med forestillinger som Skammerens Datter og Atlantis. Med hele 32 musicals på CV’et, er det klart, at det også smitter af på Thomas Høgs arbejde i Ansgarkirken: 

”Gennem mit tilhørsforhold til musicalbranchen har jeg lavet en mini-musical/alternativt krybbespil, der hedder Bethlehem City. Den spiller vi hvert år til jul, og den bliver løbende lettere omskrevet. Så en gang om året fyldes Ansgarkirken med syngende får, hyrder, palmer, rensdyr - Rudolf er også med  -  og min gamle musicalkollega Søren Launbjerg giver den gas som Ærkeenglen Gabriel. Derudover har vi også fået en tradition op at køre med støttekoncert for familier, der trænger til hjælp op mod jul,” fortæller Thomas Høg.

Frugt af arbejdet

Et kig i Ansgarkirkens kalender folder en bred vifte af meget forskellige arrangementer ud: Godnathistorier med fællesspisning, musikalsk legestue, byttemarked, babysalmesang, meditationsgudstjenester og selvfølgelig rytmiske og mere klassiske højmesser. Det kræver en stor indsats fra Thomas Høgs og kollegernes side, men den fælles indsats ser ud til at bære frugt, mener han:

”Der er mange andre aktiviteter i kirken. Nogle af dem er blandt andet rettet mod de mange børnefamilier i kvarteret. Det er et langt, spændende og sejt træk, vi er i gang med i Ansgarkirken. At vi har nu også stigende deltagerantal til vores højmesser og tilbyder talrige arrangementer, er vi selvfølgelig rigtig glade for. Men det er et arbejde, der kræver, at vi alle er dedikerede og samarbejder fuldt ud,” siger Thomas Høg.

Fakta: Thomas Høg

49 år.

Musiker og musicalforfatter. Skriver lige nu på en musicaludgave af Ken Follets bestseller Jordens Søjler, der får verdenspremiere på Østre Gasværks Teater. Har tidligere været medforfatter på blandt andet Atlantis og Skammerens Datter

Læs mere om opsætningen af Jordens Søjler på Østre Gasværk her

Deltidsansat musikmedarbejder i Ansgarkirken i Nordvest siden 2011.

Læs mere om Ansgarkirken her

Bor i Middelfart med sin kone Gitte, deres fælles datter Agnes og bonusbørnene Freja og Asger. 

Tags: