Påsken sanses på Amagerbro

sanselabyrint_2.jpg

Morten Sternberg, Ruth Lerche, Maria Lau og Katrine Blinkenberg står bag påskeinstallationen sammen med KFUM og KFUK. Foto: Henrik Dons Christensen
Morten Sternberg, Ruth Lerche, Maria Lau Krogh og Katrine Blinkenberg står bag påskeinstallationen sammen med KFUM og KFUK. Foto;: Henrik Dons Christensen
En teaterlabyrint i KFUM-huset på Amagerbro skal fortælle børn og unge om påsken, og åbner samtidig for at reflektere over tvivl, svigt, død, fortabelse og håb. Den kan opleves i påskeugen og ugen efter
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Hvordan formilder man påsken uden at bruge for tunge ord? Og hvordan formidler man påsken for en gruppe børn, hvor flertallet ikke nødvendigvis kender historien?

Sanseteater er løsningen i Sundby Kirke, der har fået økonomisk støtte fra lokale kræfter.

Her kan børn med deres forældre eller lærere opleve påsken på egen krop. Uanset om man er troende eller ej.

“Egentlig er det næsten er ligegyldigt, om gæsterne definerer sig som kristne, og vil bruge labyrinten til at lære deres børn om påskefortællingen, eller om det er forældre, der vil have lidt underholdning i påskeferien. Det, der betyder noget er, at vores gæster får en meroplevelse med hjem fra rummet,” fortæller Morten Sternberg, der er sognepræst i Sundby Kirke.

Teatret formidler faktisk en masse indhold, som under overfladen er tonstung teologi

Han har sammen med sin hustru og præstekollega fra Mørkhøj Kirke Katrine Blinkenberg stået for at omdanne KFUM-huset på Oliebladsgade til et sanseteater de kommende uger.

“Teologi kan hurtigt blive ordtungt og kun foregå i hovedet. Det bliver noget andet, når sanserne kommer i brug, for så aktiverer vi de minder og følelser, vi måske har glemt,” fortæller Katrine Blinkenberg.

“Men vi skal huske, at teatret ikke kun spiller på følelserne. Det er kropsligt og eksistentielt, og teatret formidler faktisk en masse indhold, som under overfladen er tonstung teologi. Det er ikke kun for sjov,” fortæller Morten Sternberg.

Kunstnere arbejder med følelser og teologi

For at vække følelserne og sanserne, har kirken inviteret Ruth Lerche og Maria Lau Krogh som har mange års erfaring med netop sanselabyrinter – blandt andet i Mørkhøj Kirke i forbindelse med Lutheråret 2017.

Kort fortalt bliver det gamle KFUM-hus med rekvisitter forvandlet til et oplevelsesunivers, der fortolker påskens budskaber.

Børn og unge kommer både ind i gravkammeret og får kys i Getsemane have. Og så er Jesu død endt på en mezzanin mellem tredje og fjerde sal.

”Første gang, vi så lokalerne, var vi ved at falde på rumpetterne, fordi det var så fedt. Her er hemmelige døre, og historierne vælter ud af væggene," fortæller Maria Lau Krogh.

Artiklen fortsætter under billedet

En alvorlig opgave

I universet vil gæsterne opleve tre performere, der med skuespil og dans skal få besøgende til at reflektere over påsken.

”Påsken er en alvorlig ting at arbejde med, når alle skal have en oplevelse. Det er en af de store fortællinger, og det er ikke alle, der kender historien om påsken. Udfordringen er at balancere mellem alle de følelser, påsken indeholder, uden at det bliver missionerende. Det er ikke vores mål. At bruge sanseteater er en oplagt måde at skabe det sanselige og reflekterende rum, uden der er et facit,” siger Ruth Lerche.

”Man får sig selv ind i fortællingen. Vi har alle oplevet det, der skete i påsken. Har du forrådt en ven? Har du følt dig ensom? Har du stået uden for gruppen? Føler du afmagt? Gik du med flokken selv om du ikke ville? Vi har alle sten med i rygsækken. Hvilke sten er i dit liv?”

Netop sansningerne er det, der gør, at børn og unge får noget med hjem.

”Vi presser ikke en religionshat ned over folk, men vi presser nok lidt med en følelsesvækkende hat. Vi ved godt, vi skal træde varsomt, for gæsterne vil have forskellige følelser med i rygsækken, så det er vigtigt, at vi er forberedte på, at der kan komme reaktioner, for det kan godt blive intenst. Men det bliver en tryg rejse,” forsikrer Maria Lau Krogh.

Det leder Katrine Blinkenberg tilbage på det succeskriterium, som kirken har opstillet.

”Folk må gerne mærke, at de er blevet berørt, og opdage, at de har fået noget med hjem. I dag længes vi efter et rum, hvor vi kan reflektere. Det er det rum, vi gerne vil skabe her, hvor folk kan spørge: Hvad skal jeg her, og hvad har det med mig at gøre?”
Sanseteatret kan opleves gratis, og du kan læse mere på Sundby Kirkes hjemmeside.

Sanselabyrinter

Du kan måske huske det nedlagte "Skøre hus" i Tivoli eller Hurlumhejhuset på Bakken. Sanselabyrinten er en installation, hvor du bombarderes af indtryk gennem et forløb gennem labyrinten.

Tidligere har Ruth Lerche og Maria Lau Krogh lavet sanselabyrinter i Urbanplanen og Mørkhøj Kirke

Påskelabyrinten har fået økonomisk støtte fra blandt andre Amagerbro Provsti, Amager Lokaludvalg Øst og Sundby Menighedsråd