Portræt: Anette Salling Lyneborg

anette_salling_lyneborg_dragoer_kirke.jpg

Anette Salling Lyneborg er præst i Dragør Kirke
Anette Salling Lyneborg, Dragør Kirke: "Køn fylder noget i mit arbejde i den måde pårørende, menighed og kollegaer går til mig på, men som jeg kun kan se i forholdet til min mandlige kollega". Foto: Sille Arendt
I 1948 blev de første kvindelige præster ansat i den danske folkekirke. Her 70 år efter har vi mødt deres nuværende kollega Anette Salling Lyneborg fra Dragør Kirke med kamera og et par spørgsmål om køn og kirke

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

På hvilken måde fylder køn noget i dit arbejde? 

Køn fylder noget i mit arbejde i den måde pårørende, menighed og kollegaer går til mig på – men som jeg kun kan se i forholdet til min mandlige kollega – hvor det der kun adskiller os er at han er mand og jeg er kvinde; Der er ingen som niver ham i kinden. Der er ingen som holder om hans ansigt og kysser ham på begge kinder, fordi han har gjort et godt stykke arbejde. Der er ingen som udtaler sig om hans udseende, antager at han lige bager en kage, og sætter blomster i vasen på alteret. Og sådan er der mange forskellige, sjove, anderledes og til tider grænseoverskridende oplevelser fordi man er kvinde.

Jeg oplever få gange, at det handler om, at de er imod kvindelige præster. Og hvis de er, eller de er helt sikre på, at deres døde helst ville bisættes af en mand – så er det altså deres sag og ikke min.

Man kan være nysgerrig på, hvorfor det er sådan, og det tillader jeg mig også at være nogle gange. Og så kan vi få os en god snak om det og opdage, at det sjældent bunder så dybt, men at det har betydning for dem og i den sammenhæng må det jo være grund nok, da jeg også skal respektere deres grænser. 

Nævn en kvinde, du er inspireret af i dit arbejde.

Jeg kan ikke nævne kun en kvinde, men en samling af kvinder som har det til fælles, at de er tydelige. Og min daglige inspiration fra dem alle, både i mit arbejde og på min vandring i mit liv som kvinde, mor, præst og menneske – er; at jo tydeligere vi står som os selv, hvad vi vil, kan og har lyst til, jo nemmere har vi selv og andre mennesker ved at navigere i forhold til hinanden og til os selv. 

Tydelighed består blandt andet af mod, grænser og alvor. At man kender sig selv godt og har modet til at være den man er, kender sine grænser – så de kan tydeliggøres og alvoren i, at hvis vi som menneske vil tages alvorlig, må vi også tage vores medmennesker alvorlige. 

anette_salling_lyneborg_er_praest_i_dragoer_kirke.jpg

Anette Salling Lyneborg er præst i Dragør Kirke
En lille pause i det daglige arbejde. Foto: Sille ArendtOrdinationen af de tre første kvindelige præster i 1948 var et markant nybrud i folkekirken. Hvor ser du den næste store ændring?

Jeg tror, vi bliver nødt til at prøve at kigge på de strukturer, der er i og omkring folkekirken for præster og andre ansatte..

Folkekirken er med årene blevet en mastodont med mange ansatte og mange penge, og større og større ansvar er lagt over på blandt andet menighedsråd og præster. 

Jeg tror, vi må prøve at sætte os ned og se på om lovgivning, strukturer, ordninger og så videre kan ændres eller gøres tidssvarende, i stedet for forsat at presse nutiden ned i en kasse af fortid, som i sagens natur ikke er tidssvarende. 

Når man læser og hører om andre arbejdspladser,med den samme type problemstillinger som fx mobning eller et dårligt arbejdsmiljø, er det ofte et spørgsmål om dårlig eller helt manglende ledelse. Og her bliver det igen centralt med tydeligheden. For hvis der var en tydelig ledelse, tydelige strukturer og klare regler, der ligner resten af arbejdsmarkedet.  Så kunne der være mindre tvivl, mere arbejdsglæde, mere kirke, fordi der skabes rum til at gøre det arbejde, man er ansat til og gerne vil.

Anette Salling Lyneborg

anette_salling_lyneborg_i_dragoer_kirke.jpg

Anette Salling Lyneborg på kontoret i Dragør Kirke
Anette Salling Lyneborg på sit kontor i Dragør Kirke. Foto: Sille Arendt
  • 42 år
  • Ordineret i Københavns domkirke november 2013
  • Ansat ved Dragør kirke november 2013.

Se portrætter af flere kvindelige præster:

Tags: