Portræt: Mia Rahr Jacobsen

mia_rahr_jacobsen_sankt_jakobs_kirke.jpg

Mia Rahr Jacobsen: " Jeg kunne håbe, at den feministiske teologi fik en større betydning end i dag, hvor den nærmest er usynlig." Foto: Sille Arendt
Mia Rahr Jacobsen: " Jeg kunne håbe, at den feministiske teologi fik en større betydning end i dag, hvor den nærmest er usynlig." Foto: Sille Arendt
I 1948 blev de første kvindelige præster ansat i den danske folkekirke. Her 70 år efter har vi mødt deres nuværende kollega Mia Rahr Jacobsen fra Sankt Jakobs Kirke med kamera og et par spørgsmål om køn og kirke

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

På hvilken måde fylder køn noget i dit arbejde? 

Indholdsmæssigt fylder køn efterhånden en hel del i mit arbejde, da jeg gennem flere år har arbejdet med køn og feminisme.

Dels i praksis ved Copenhagen Pride, hvor jeg både går med i paraden med gruppen ”Her kommer de hellige” og står for den årlige Pridegudstjeneste i Sankt Jakobs Kirke – og dels på et mere teoretisk plan i mine egne studier, hvor jeg læser meget feministisk teologi.

Desuden holder jeg ofte oplæg, skriver indlæg og deltager i debatter om køn og tro.

Det kan nok ikke undgå indimellem at smitte af på mine prædikener, at jeg er optaget af emnet, men det har først og fremmest indflydelse på de sjælesørgeriske samtaler. Her oplever jeg jævnligt, at folk opsøger mig, netop fordi de ved, at jeg har den vinkel. 

Sidste nye skud på stammen er en læsegruppe om feministisk teologi, jeg har lavet med en gruppe yngre kirkegængere. Siden nytår har vi mødtes en gang om måneden, og det er virkelig skønt at have fået et forum at reflektere i.   

(Artiklen fortsætter under billedet)

mia_rahr_jaocbsen.jpg

Mia Rahr Jacobsen
Mia Rahr Jacobsen på stranden ved SvanemøllenNævn en kvinde, du er inspireret af i dit arbejde

Jeg er egentlig ikke inspireret af en enkelt kvinde, men af en række kvinder. Det er kvinder som Margaret Atwood, Siri Hustvedt og Mary Beard. Det er kvinder, der hver især formår at fastholde og finde ord til kønsdebatten inden for deres område. Og som gør det med så stor seriøsitet og faglig sikkerhed, at det ikke kan affejes.

Hvis jeg alligevel skal nævne én kvinde, der inspirerer mig, er jeg lige for tiden ret optaget af den amerikanske præst Nadia Bolz-Weber. Hun beskriver i bogen ”Cranky, Beautiful Faith” sit opgør med den meget konservative kirke, hun voksede op i, og vejen til i dag selv at stå som præst i en evangelisk-luthersk menighed.

Selv om man selvfølgelig ikke kan overføre hendes erfaringer en-til-en fra en amerikansk til en dansk kontekst, er der mange af hendes overvejelser om det at være kirke, jeg kan spejle mig i. Fx hendes overbevisning om, at en mangfoldig kirke også skal kunne rumme dem, vi ikke er enig med. 
 
Ordinationen af de tre første kvinder var et markant nybrud i folkekirken. Hvor ser du den næste store ændringer?

Jeg synes ikke umiddelbart, at jeg ser nogle store ændringer på vej i folkekirken. Men jeg kunne håbe, at den feministiske teologi fik en større betydning end i dag, hvor den nærmest er usynlig. Og med den plads feminismen har fået i samfundet i øvrigt i løbet af de senere år, er det måske ikke helt usandsynligt, at den også vil kunne få en indflydelse på kirken. 

Mia Rahr Jacobsen

 Se flere portrætter af kvindelige præster:

Tags: