Program: Folkekirken på Folkemødet 2015

folkemoede_bornholm.jpg

Billede fra folkekirkens telt på Folkemødet på Bornholm 2013.
Billede fra folkekirkens telt på Folkemødet på Bornholm 2013.
Samtale, meninger og debat. Folkekirken er med på Folkemødet på Bornholm 11.-14. juni 2015. Se programmet her

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Folkekirken er med, når flere end 500 foreninger, interesseorganisationer og politiske partier mødes til Folkemødet på Bornholm for at samtale om, hvad vi vil med det danske samfund. Folkekirken har altid været med til at bygge samfund og er tilstede over alt i Danmark - og i verden. 

I år bliver der sat særligt fokus på religion i det offentlige rum og på de mennesker, som bruger lever og bruger folkekirken på kanten af livet.

Alle er velkomne til at besøg folkekirkens telt på Indermolen (G23) i Allinge Havn. 

Der kan forekomme ændringer i programmet - følg med her på siden.

TORSDAG DEN 11. JUNI:

Åbningsreception
Kl. 16.00-17.00 

Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen byder velkommen. Fællessang og samtalesalon.

FREDAG DEN 12. JUNI:

Morgensang
Kl. 09.30-10.00

Begynd dagen med sang og musik i folkekirkens telt. Dansk Folkepartis Christian Langballe vælger salmerne og fortæller om sit forhold til dem.

På kanten af livet - Krig
Kl. 10:00 - 11:00

Tro kan blive et pludseligt anliggende, når man står på kanten af livet. Hør om, hvordan samtaler med en præst kan gøre en forskel lige nu og her.

Medvirkende: Feltpræst i Den kgl. Livgarde Jesper Svendsen, som bl.a. har tjent i Afghanistan i samtale med soldat, Dennis Dencker. Ordstyrer: Rune Skyum Nielsen.

På kanten af livet - Forbrydelse
Kl. 11.30 - 12.30

Tro kan blive et pludseligt anliggende, når man står på kanten af livet. Hør om hvordan samtaler med en præst kan gøre en forskel lige nu og her.

Medvirkene: Præst ved Vestre Fængsel Erik Adrian i samtale med tidligere fængselsindsat Pernille Schrøder. Ordstyrer: Journalist Politiken, Kirsten Nilsson

Mette B og Anne E
Kl. 13.00 - 14.00

De er begge optaget af det danske mindretal i Sydslesvig og af verden uden for Danmark. Mød Mette Bock, Liberal Alliance og Grænseforeningen, og Anne E. Jensen, tidl. medlem af Europa-Parlamentet, Venstre og formand for Danske Sømands- og Udlandskirker. Deltag i debatten omnødvendigheden af danske kirker ude i verden. Ordstyrer: Jesper Svendsen, journalist

Folkekirken og Udkantsdanmark
Kl. 15.30 - 16.30

Brugsen er lukket, og den sidste skolebus er kørt – men præsten prædiker stadig i kirken. Folkekirken er den sidste samfundsinstitution mange steder, men er en præst og et menighedsråd nok til at holde liv i landdistrikterne? Og har folkekirken en særlig rolle, når kirken ligger langt fra alfarvej?

Vær med i debatten med Steffen Damgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd og Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd. Ordstyrer: Sørine Gotfredsen, præst og forfatter.

LØRDAG DEN 13. JUNI:

Morgensang
kl. 9.30 - 10.00

Begynd dagen med sang og musik i folkekirkens telt. Margrethe Auken, medlem af Europaparlamentet for SF, vælger salmerne og fortæller om sit forhold til dem.

På kanten af livet – Sygdom
Kl. 10.00 - 11.00

Tro kan blive et pludseligt anliggende, når man står på kanten af livet. Hør om hvordan samtaler med en præst kan gøre en forskel lige nu og her.

Medvirkende: Sygehuspræst Lotte Mørk, Rigshospitalet i samtale med overlæge Henrik Larsen, Palliativt afsnit, Rigshospitalet. Ordstyrer: Sarah Auken, sognepræst.

DILEMMASPIL: Religion på sygehuset og i skolen
Sted: Røgeriets Telt 3, F8
Kl. 13.00-14.00

Må en præst være medlem af sygehusets etiske komité, når borgerne i dag har forskellige tros- og livssyn? Skal der bygges neutrale refleksionsrum, en kristen kirke eller et muslimsk bederum på supersygehusene? Må skolen holde juleafslutning i kirken? Stem med fødderne og deltag i debatten med skarpe debattører.
Spørgsmål om religion i det offentlige rum er i dag ofte genstand for en ophedet debat. Det afspejler, at Danmark har udviklet sig til et samfund, hvor mange forskellige tros- og livssyn er i konstant forhandling med hinanden. Sagt på godt dansk, er religion blevet noget bøvl! Mange politikere ønsker at løseproblemet ’religion’ med neutralitetspolitikker, som fx de neutrale refleksionsrum på de nye supersygehus eller ved at aflyse markeringen af religiøse højtider.

Men er vi virkelig nødt til at forvise religion fra det offentlige rum bare fordi, der er i dag er mange forskellige tros- og livssyn på spil i det danske samfund? Er neutralitetspolitikker en måde at styrke eller tryne mangfoldigheden på? Og findes der andre løsninger, der kan håndtere både mangfoldighed og religion i det offentlige rum?

Arrangementet foregår som et dilemmaspil, hvor publikum skal stemme med fødderne og får mulighed for at deltage i debatten.

Deltagere:
Vincent Hendricks, dr. phil. filosofi; Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd; Anders Ellebæk, Redaktør, Kristeligt Dagblad; Peter Skov-Jakobsen, biskop i København; Naveed Baig, hospitalsimam på Rigshospitalet; Ane Kirstine Brandt, lektor på læreruddannelsen.

Spilleder og moderator: Anja Bo, journalist.

Fællessangen tilbage
Kl. 14.30 - 15.30

Er den danske sang en ung, blond pige? Eller er hun blevet en gammel, grå dame? Kan lokale børne- og ungdomskor ved kirkerne i hele landet gøre nogen forskel? Gertrud Højlund, Radio24syv interviewer Mads Bille, organist, dirigent og leder af Den jyske Sangskole.

'Himmelske Dage' i København
Kl. 16.00 - 17.00
Vær blandt de første, der hører om begivenheden i krydsfeltet mellem kirke, samfund og kultur, som vil ramme Københavns indre by i Kristi himmelfartsferien 5.-8. maj 2016. Kom med dine bedste idéer, og stil spørgsmål.

Medvirkende: Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen, journalist og TV-vært Dina Al-Erhayem  samt medlemmer fra arrangørgruppen bag Himmelske Dage. Ordstyrer: Sognepræst Sarah Auken.

Bispen og Bondam
Kl. 17.30 - 18.30

Fadervor og cyklen er begge en del af den danske identitet. Af samme grund kan folkekirken og Cyklistforbundet lære af og inspirere hinanden. Det mener biskop Peter Fischer-Møller og Klaus Bondam, Cyklistforbundet. Hør bispen og Bondam i en spændende samtale med skæve vinkler og gedigen pedalkraft. Ordstyrer: Jesper Svendsen, journalist.

klaus_bondam_folkemoedet_folkekirken.jpg

Formand for Dansk Cyklistforbund, Klaus Bondam
Formand for Dansk Cyklistforbund, Klaus Bondam

SØNDAG DEN 14. JUNI:

Morgensang og tak for i år
Kl. 9.30 - 10.00

Biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen synger for til folkemødets sidste morgensang.