Sharon Parker: »Jeg lever i det store hele med, at jeg ikke kan ændre verden«

Det kræver sit at lede en varmestue for samfundets allermest udsatte. Men med Kirkens Korshærs klare værdier og ved at gemme noget af sig selv til sig selv, brænder Sharon Parkers engagement ikke ud
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Det er nogle af samfundets allermest udsatte, der har deres gang i Kirkens Korshærs varmestue Fedtekælderen på Christianshavn.

Her kan de købe en portion billig mad og få et varmt bad i en ellers hård hverdag. Og der er mulighed for en snak med den 56-årige daglige leder Sharon Parker og hendes hold af ansatte og frivillige.

Hvor kommer dit sociale engagement fra?

Det er kommet af opgaven. Jeg er egentlig uddannet biolog, men mens jeg skrev speciale fik jeg tilfældigt job i varmestuen. Jeg havde altid søgt efter noget, som kunne vække mit engagement, og det skete så i Fedtekælderen. Korshærens meget enkle og fine tilgang til mennesker passer rigtig godt med mine egne værdier.

Hvilke værdier er der tale om?

Med årene er det gået op for mig, at jeg har fået et værdikompas med fra min mor. Da hun selv kommer fra sydstaterne i USA, var det vigtigt for hende, at vi børn lærte at respektere andre mennesker uanset hudfarve, religion og social status. Det har jeg god brug for i mit arbejde. Og så grundlæggende tillid til andre mennesker naturligvis.

Hvordan undgår du, at dit engagement brænder ud?

Jeg er god til at gemme noget til mig selv. Det er nærmest banalt. Hvis man giver, hvad man har af overskud – og ikke hele pakken - så får man faktisk mere, end man giver. Hele humlen er, at man ikke skal give for at få. Men alligevel er der bare det indbygget, at det er belønnende i sig selv at give.

Men grænserne for dit engagement må vel blive udfordret?

Når der er snestorm, og varmestuen som sædvanlig lukker. Vel vidende, at mange må sove udendørs. Der er situationer, hvor jeg går længere – fordi det ikke giver mening ikke at gøre det. Men jeg lever i det store hele med, at jeg ikke kan ændre verden, men blot kan tilbyde bad, mad, husly og menneskelig varme i et par timer.

Korshærens målsætning er at hindre og lindre nød. Det er i sig selv en engagerende opgave at skabe et frirum, bygge en bro og hjælpe til med at gøre dagen og vejen en lille smule mere farbar for de udsatte mennesker, som opsøger os. Og måske om muligt så et håb. Om det lykkes, ved vi ikke. Men vi håber.

Det personlige engagement

Interviewet med Sharon Parker er også udgivet i DEBATmagasinet fra folkekirken i København, der i 2016 har ’engagement’ som tema.

I serien ’Det personlige engagement’ fortæller en række markante personer i korte interviews om, hvor deres drivkraft stammer fra, og hvordan de holder deres engagement ved lige.

Læs mere om debatmagasinet her

Læs også om iværksætter Anton Laværs, håndboldspiller Kasper Hvidts, forfatter Anne-Cathrine Riebnitzskys og Zetlands chefredaktør Lea Korsgaards personlige engagement.

Læs DEBATmagasinet 2016 i en elektronisk udgave her