Sommertid er læsetid

efteraarshoejskoler_stor.jpg

Med sommeren kommer bøgerne. Foto: Sille Arendt
Sommerlæsning. Fra Astrid Lindgren og Erik A. Nielsen til Mary Higgins Clark. Sommerlæsningen blandt kirkefolk i København og på Bornholm spænder vidt. Læs om fire personers største læseoplevelser og få inspiration til sommerlæsningen.
Johannes Henriksens billede
af Johannes Henriksen

dscf0008.jpg

Carsten Møller-Christensen

Carsten Møller-Christensen, sognepræst i Allinge Sogn

Hvad har været din største sommer-læseoplevelse?

Jeg ved det ikke. Den sidste bog, jeg læste var typisk nok en bog udgivet af Lademann i 1976, (Giganterne af John Gordon Davis), som jeg købte i en Kirkens Korhærs genbrugsbutik for 5 kr. Min kone og jeg gik rundt i en by og handlede ind, før end vi skulle i sommerhuset – og så dumpede jeg bare ind og købte et par bøger, hvoraf den nævnte var en af dem. Bogen var meget spændende – men jeg kunne nu have levet lige så lykkeligt uden at have læst den. Forleden købte jeg i en anden genbrugsforretning – denne gang for 10 kr. – en anden bog.

En roman udgivet Aschehoug i 2004 (Natten er min af Mary Higgins Clark). Den er rigtig spændende, hvilket er typisk for denne forfatteres bøger. Underligt, at en sådan sød ældre dame kan skrive så uhyggelige, men virkelig spændende romaner. Men min livskvalitet havde givet vis, hverken været bedre eller ringere, om jeg aldrig havde læst dem.

Hvad planlægger du at læse i din sommerferie?

Jeg har ingen planer i så henseende. Men jeg læser med et formål – nemlig for at blive underholdt. Og jeg kommer helt sikkert forbi nogle steder, hvor jeg kan købe nogle brugte bøger – knaldromaner i stil med dem nævnt ovenfor. Og dem vil ja givet vis få meget glæde af.
Noget andet er, at jeg som sognepræst gennem 32 år ikke ganske sjældent læser noget, som jeg i en eller anden henseende kan bruge i mine prædikener.

peter_skov_jakobsen_5_2012_foto_sille_arendt.jpg

Sille Arendt 2012
Peter Skov-Jakobsen. Foto: Sille Arendt 2012

Peter Skov-Jakobsen, biskop i Københavns Stift

Hvad har været din største sommer-læseoplevelse?

Der er mange. Hver sommer er fyldt med nye opdagelser. Ole Sohn har dog efterladt et spor af interesse i mig siden jeg læste bogen om Arne Munch Pedersen, der blev myrdet i Sovjetunionen i 1941. Bogen hedder Fra folketinget til celle 290.
Men der er også Jørgen I. Jensens: Carl Nielsen. Danskeren. Det var en ny og fremmed verden, som blev pakket ud for øjne og ører.

Hvad planlægger du at læse i din sommerferie?

Det jeg glæder mig mest til er de overraskelser, jeg end ikke selv kender endnu. Erik A. Nielsens nye bog om Brorson kløer det i fingrene efter at tage under behandling. Det giver altid sprog og sætninger at læse hans bøger. Den irske præsident Mary Robinsons erindringer Everybody Matters glæder jeg mig også til. Hun er noget helt særligt. Nogle mennesker taler, og man kan ikke lade være med at lytte. Hun er sådan et menneske. Alt for længe har jeg haft Julia Albrechts og Corinna Pontos: ”Patentöchter. Im Schatten der RAF - ein Dialog”, en bog om de lidelser, som Rote Armee Fraktion medførte i forbindelse med deres politiske mord i det tidligere Vesttyskland. En bog om, hvordan man kan forsone sig med dem der myrdede ens far.

mkg.jpg

Mette Kathrine Grosbøll Brok

Mette Kathrine Grosbøll Brok, sognepræst i Sions Kirke, Østerbro

Hvad har været din største sommer-læseoplevelse?

Svært at sige. Der har været mange. I sommeren 2005 lå jeg i Taarbæk præstegård og læste Peter Øvig Knudsens bog Birkedal, om den danske nazibøddel. Det er ikke fordi den er mere fremragende end andre bøger, jeg har læst, men det gjorde stort indtryk på mig, at den formåede at vise hvor aldeles meningsløs og umenneskelig henrettelse er, også selvom man havde siddet og læst side op og side ned om de mest bestialske mishandlinger foranlediget og udført af denne bøddel og ønsket ham til helvede undervejs.

Hvad planlægger du at læse i din sommerferie?

Jeg skal helt sikkert læse Ronja Røverdatter for min ældste. Igen. Det har jeg lovet. Han er så spændt på, om han kan huske, hvornår jeg plejer at begynde at tude!

Mine forestillinger om, hvad jeg skal have læst for mig selv nærmer sig det lallende optimistiske: Kerstin Ekmans Grand Final i Gøglerbranchen, Ida Jessens Børnene, Siri Hustvedts Sommeren uden mænd og så Paul Austers Mand i mørke, for jeg plejer at læse Paul Auster i min sommerferie. Det kommer nok til at tage mig lidt mere end de tre uger jeg har til rådighed, hvis vi også skal være lidt sammen i familien. Men de bliver pakket med, og jeg glæder mig.

joergenskov.jpg

Rune Lundøe
Jørgen Skov Sørensen. Foto: Rune Lundøe

Jørgen Skov Sørensen, sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Hvad har været din største sommer-læseoplevelse?

Det er svært at sige, men Johannes V. Jensens ”Kongens Fald” er et godt bud. Jeg stammer på ingen måde fra et litterært hjem, men fik midt i teenageårene ad kringlede veje foræret en tranebogsudgave af ”Kongens Fald”. Den virkede enormt dragende på mig. Jeg sled mig igennem bogens arkaiske sprog den sommer men fik som belønning lukket døren op til en verden, jeg slet ikke kendte til.

Hvad planlægger du at læse i din sommerferie?

Faktisk er min primære sommerferielæsning normalt aviser. Masser af aviser, kaffe og sol på altanen i København NV. God avislæsning kræver timer, og de er der kun, når jeg har ferie. Men ellers har jeg gennem et stykke tid haft Jørgen Leth og Rolf Sørensens samtalebog om professionel cykling ”Netop gentagelsen er det smukke” liggende klar til start. Rolf Sørensen leverer indsigt, Jørgen Leth poetisk sprog. Det er godt. Fuldstændigt.