Tag på højskole i din kirke

anna_libak_jonas_h_petersen_anne_lise_marstrand_joergensen.jpg

Journalist Anna Libak, forfatter Anne Lise Marstrand Jørgensen og musiker Jonas Petersen er nogle af dem, du kan møde på højskoler i Københavns kirker i juni måned 2018.
Journalist Anna Libak, forfatter Anne Lise Marstrand Jørgensen og musiker Jonas Petersen er nogle af dem, du kan møde på højskoler i Københavns kirker i juni måned 2018.
Juni måned nærmer sig, og med den inviterer flere københavnske kirker til sommerhøjskoler med oplæg, debatter, skriveværksted og musik. Se hvor og hvornår i oversigten her
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

I sommeren 2018 får københavnerne og andre interesserede mulighed for at deltage i højskoledage i flere af byens kirker. 

Det sker når Trinitatis Kirke, Natkirken i Vor Frue Kirke, Sankt Markus på Frederiksberg og kirkerne i Vanløse inviterer til sommerhøjskoler, der løber over flere dage med interessante debatter og oplægsholdere på plakaten.

Herunder kan du se se lidt af programmet og klikke dig videre til mere information også om det praktiske.

Hvordan kan vi læse Paulus i dag?

Sankt Markus Kirke ved Forum på Frederiksberg kaster et nutidigt blik på apostlen Paulus til en højskoledag lørdag den 2. juni kl. 10 - 14.

Det er Lone Fatum, der tidligere har undervist i Nye Testamente på det Teologiske Fakultet i København, som pejler deltagerne igennem Paulus under overskriten: Apostlen Paulus i tid og utidelighed 

For Paulus breve er ikke skrevet til os i dag, men præsenterer forestillinger og værdibegreber, der hører den antikke verden til. Alligevel kan Paulus godt have betydning også for moderne menneskers livs-, selv- og samfundsforståelse.

Det koster 50,- kroner at deltage, og tilmelding er nødvendig. 

Velfærdsstat, humanisme og kulturkristendom til debat

I dagene 8. - 10. juni kan du tage på højskole i Vanløse. Over de tre dage præsenterer Vanløse, Hyltebjerg og Grøndals kirker sammen med Københavns Højskoleforening et stærkt og varieret program. 

Det tæller foredrag og debat med blandt andre journalist Anna Libak om kulturkristendom og forfatter Anne-Lise Marstrand Jørgensen om humanisme, mens professor i socialpolitik Jørn Henrik Petersen fortæller om Luther og velfærdsstaten. Debatprogramet krydres med gudstjeneste, fællessang, sommerkoncert og fællesspisning. Højskoleforeningen lægger have til de fleste arrangementer. 

Det koster 500,- at deltage og prisen inkluderer forplejning. Tilmelding senest den 31. maj. Læs mere i linket her.

 

Tilbage til 1700-tallet

I Trinitatis Kirke kan du komme med på en tur tilbage til 1700-tallet, hvor mange af de forestillinger, som vi i dag gør os om at være individer og samfundsborgere opstod.

I dagene 8. - 10. ser sommerhøjskolen nærmere på periodens poesi, musik og kristendom gennem foredrag, koncerter, fællessang og byvandring. 

Professor i kirkehistorie ved Københavns Universitet, Tine Reeh fokuserer i sit foredrag på pietismen og oplysning i 1700-tallets kirke og samfund. Under overskriften 'En artig pietist - og en uartig' fortæller forfatter, tidl. professor ved Københavns Universitet Erik A. Nielsen om Brorsons og Johs. Ewalds forhold til pietismen. Og ved en kantategudstjeneste kan du opleve en musik fra en af århundredets store komponister J.S. Bach. For blot at nævne tre arrangementer fra programmet.

Sommerhøjskolen i Trinitatis er fuldt booket. Men du har mulighed for at skrive dig på venteliste.

I løbet af foråret kan man finde programmet for næste sommerhøjskole i Trinitatis

Se mere her

 

Ny sommerhøjskole giver rum det til eksistentielle sprog

Natkirken i Vor Frue - Københavns Domkirke arrangerer for første gang sommerhøjskole.

Gennem tre dage fra den 27. - 29. juni får deltagerne gennem samtale, skrivning og læsning rum til at udforske, forny og udvikle det eksistentielle og åndelige sprog. Udover skriveworkshops kan du deltage i forfatteroplæsninger, fælles bøn, stille time og musik med inspirerende forfattere og præster.

På højskolen kan du blandt andet prøve kræfter med at skrive salmer i selskab med sangeren Jonas H. Petersen fra Hymns of Nineveh.

Forfatteren Sofie Kragh-Müller står for et legende ordlaboratorum for ”det vi ikke har et sprog for” med fokus på religiøse, spirituelle og eksistentielle oplevelser. Og sammen med domprovst Anders Gadegaard kan du formulere bønner og drøfte i hvilken grad det virker befriende og fællesskabsstiftende at formulere sig i bøn.

Arv på programmet i Brønshøj Kirke

Hvem bestemmer, hvem vi er? Er det arv og miljø? Ligger det hele i generne? Eller er det noget vi selv vælger?  Og den mulighed, vi mennesker har, for at gøre ondt, hvor kommer den fra? Er det én vi fødes med, eller noget vi vælger? Og hvad med der forkætrede begreb ”arvesynd”? Og hvad med den ulighed, der kommer af, at nogle arver store formuer, mens andre må arbejde hårdt for hver krone, de tjener – hvilken betydning har det for vores samfund? Og hvilken arv giver vi alle sammen videre til vores børn og børnebørn? Hvilken verden efterlader vi dem?

Der er nogle af de mange spørgsmål, man vil blive klogere på, når Brønshøj Kirke igen i år giver mulighed for at bruge en weekend på at få udvidet sin horisont og opleve ægte højskolestemning med foredrag, samtale, filmforevisning, fællessang og meget mere.

For 600 kroner kan du bliver meget klogere på det hele. Højskolen løber fra den 24. august til den 26. og aftensmad er med i prisen.

Tags: