Vil de unge høre på en præst?

ungdommens_folkemoede_18.jpg

Der er gang i folkekirkens telt på ungdommens folkmøde. Når der ikke er oplæg, er præsterne i gang med at besvare spørgsmål Foto: Henrik Dons Christensen
Ja, er det korte svar. En samtale med en præst giver et nyt syn på tingene. Vi spurgte en række unge om, hvorfor de netop havde besøgt folkekirkens telt på Ungdommens Folkemøde
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Ungdommens Folkemøde startede torsdag den 6. september, og her var folkekirken i København til stede for at besvare unges spørgsmål om tvivl og tro og fortælle om kirkens rolle i det moderne samfund. 

Folkemødet fortsætter til den 8. september, så der er god mulighed for at komme forbi Valbyparken og få en samtale med en præst. 

Vi mødte en lang række unge, der havde fundet vej til folkekirkens telt for at høre, hvad de havde fået ud af at tale med en præst. 

Mathias  

Jeg står her, for jeg engang talte med en kammerat om, at vi skulle søge svar på nogle større spørgsmål hos en præst. Vi har for eksempel diskuteret, om man kommer i helvede og ej, også hvis man som jeg ikke er religiøs. 

Jeg så tilfældigvis, at der stod et skilt om, at man kunne spørge en præst om alt mellem himmel og jord, og så tænkte jeg: “Nu er det nu!” 

Jeg er blevet meget klogere, og præsten var god til at forklare. Det gav god mening, da hun fortalte mig, at det er vigtigt, at jeg tænker og tror på min næste. Man kommer ikke i helvede af at have sex før et ægteskab, som min ven mener, men vi bliver tilgivet, for de fejl vi gør, også når vi tænker på os selv og glemmer den næste.

Døden kom på tale

Torsdagens oplæg var en samtale mellem P1's Esben Kjær, en ung, der havde haft døden tæt på livet som kræftsyg, og hospitalspræst Lotte Blicher Mørk. Oplægget tiltrak blandt andre fire nysgerrige piger fra fotografuddanelsen på NEXT. 

Cecilie: (t.v.) 

Vi syntes, at oplægget lød spændende, efter vi hørte en præst fortælle om det.

Nana: 

Det er spændende at få åbnet sine perspektiver og høre, hvad en præst på rigshospitalet oplever, og hvad en ung syg på vores alder tænker om sin sygdom. En sygdom som kræft er noget, der rammer mange, så det er vigtigt at interessere sig for emnet og lytte til de ramte. 

Rebecca: 

Det er svært at forholde sig til døden som 18-årig. Hvis det var mig, der var ramt af kræft, ville jeg lige, som hende vi hørte, forsøge at nyde livet mere.  

Nanna:

Min mormor døde af kræft. Jeg har tænkt meget over de her ting, da jeg har oplevet sygdom i familien. Det er en frygt, som er svær at forholde sig til, men som mange mennesker har, og det er spændende at møde en, der har set døden i øjnene og kommet ud på den anden side, og høre, hvordan sygdommen har givet hende noget at leve for. 

Drikker præsten, og hvad synes han om alkohol?

Folkekirkens telts tilbud om at tale med en præst var meget eftertragtet.

De unge oplever en masse dilemmaer, som fylder meget i tilværelsen, men som kan være svære at tale om.

Et af disse dilemmaer er deres alkoholvaner.

Frederikke (th.)

Vi har været meget interesserede i at høre præstens syn på unges alkoholvaner og forholdet til gruppepres. Vi blev bekræftet i, at det er ok at have sin egen holdning og ikke nødvendigvis drikke hele tiden og altid til fester. 

Celine (midt.)

Det med at være stang-bacardi er ikke noget, jeg bryder mig om, men jeg forestiller mig, at der nogle steder kan være et stort pres i forhold til at drikke mere, end man har lyst til. Dér kan det være svært at have rollen som outsider, fordi man ikke drikker. Og det er også svært at gå rundt med følelsen af, at man skal gå over sine grænser for at være en del af en gruppe.

Agnes

Det var dejligt at snakke med præsten. Præster står altid klart med et godt svar om alt, og det budskab bør man udbrede. Præster er altså til at tale med, hvis man har brug for hjælp. 

Hvad tænker præsterne om homoseksuelle?

Et emne, mange unge bragte til teltet, var homoseksualitet i kirken.

Og mange af de nysgerringe unge fik svar på deres spørgsmål og fik øjnene op for den mangfoldighed, der er plads til i den danske folkekirke.

Jeppe 

Vi har valgt at spørge en række folk bl.a. en præst om deres syn på unge og homoseksualitet. Andre steder i verden accepterer kirkerne ikke homoseksualitet, så derfor ville vi gerne høre, hvad den danske folkekirke tænker. 

Jeg er ikke religiøs, så min viden om homoseksualitet og folkekirken var meget begrænset, men min snak med præsten betød, at mine fordomme blev manet til jorden.

Amanda (midt)

Jeg synes, at det er interessant at snakke med en præst på tomandshånd. Jeg har gjort det før, da jeg blev konfirmeret, men det er altid interessant at få en ny vinkel på tingene - også om homoseksualitet. 

Tags: