Anders Haahr Rasmussen: »Men jeg savner at være forbundet med andre mennesker«

ander_haahr_7.jpg

Foto: Henrik Dons Christensen
Forfatter og journalist Anders Haahr Rasmussen er hovedperson i en ny podcast med titlen ”Manden & præsten”. Her undersøger han, hvad folkekirken kan tilbyde ham som en københavnsk mand, der længes efter ståsteder og fællesskaber
Kirsten Weiss Moses billede
af Kirsten Weiss Mose

”De fællesskaber og forpligtelser, som mine forældre har, appellerer ikke til mig på samme måde. Men jeg savner fornemmelsen af at være forbundet med andre mennesker”.

Det fortæller journalist Anders Haahr Rasmussen,som er hovedperson i podcasten ”Manden & præsten”, hvor han undersøger folkekirkens tilbud og relevans for en københavnsk mand som ham.

Anders Haahr Rasmussen er 38 år, journalist og forfatter og har skrevet om mænd, tennis og senest en bog om sin egen træthed. Han laver lokalavis, kommenterer tennis og er passioneret Brøndbyfan. Han har ikke familie og børn og ikke fast arbejde, men arbejder som free lance journalist, hvilket for ham er et privilegium.

”Jeg er meget selvstændig og individualistisk og har det bedst med altid at lade en bagdør stå på klem. De fællesskaber og forpligtelser, som mine forældre har, appellerer ikke til mig på samme måde. Men jeg savner fornemmelsen af at være forbundet med andre mennesker. Jeg har ikke min egen familie og oplever heller ikke, at jeg er forpligtet i forhold til mit arbejde eller mit nabolag.”

Et stabilt punkt

Som barn blev Anders Haahr Rasmussen døbt, og med et skævt smil beskriver han folkekirken som et af de stabile punkter i sit liv, hvor der i øvrigt hele tiden er meget der er overlagt til konstant overvejelse.

”Jeg blev døbt som barn og har aldrig rigtigt overvejet at melde mig ud. Jeg er i virkeligheden ikke særligt bevidst om mit forhold til folkekirken. Men da medierne for nogle år siden skrev om, at jøder og muslimer er nødt til at møde op på kirkekontoret, når de skal melde en fødsel, fik det mig til at tænke over nogle af de uheldige aspekter, der er ved at have sammenblandet kirke og stat, som vi har i Danmark. Men folkekirken er et stabilt punkt i mit liv. Der er så mange andre ting, der er i fluks.”

Erkendelser med maven

Når Anders Haahr Rasmussen kommer i kirke, er det som regel i forbindelse med bryllupper, begravelser og barnedåb, og en sjælden gang imellem på en almindelig søndag. Men han har en tilbøjelighed til at ’tjekke ud’ undervejs.

"Når jeg går i kirke, sider jeg altid og prøver at få tingene til at gå op. Hvad er det for noget med Helligånden og Gud, og hvordan hænger det hele hænger sammen? Liturgien kan noget, men når så ordene ikke går op - og det gør det jo ikke, tjekker jeg ud fra gudstjenesten. Jeg har læst en bog af en præst, der fortæller, at de store erkendelser må man erfare med sin mave. Og det tror jeg, han har ret i. Jeg kunne godt tænke mig, at der var mere plads til det ordløse i folkekirken.

Folkekirken må for ham gerne være tidsløs. I hvert fald skal den ikke lefle for tidens tendenser, mener Anders Haahr Rasmussen:

”Jeg har en veninde, som synes, at jazzmusik i kirken er udtryk for en utidig leflen for tidsånden. Hun kommer i kirke for at få det tidsløse, det rene og det klare. Og det kan jeg godt følge hende i.  Det er rart med nogle steder, hvor man ikke hele tiden render rundt efter det sidste nye. Men jeg tror først rigtigt, jeg opdager, hvad folkekirken betyder, hvis den en dag ikke er der længere.”

Hvad siger præsten?

Jeg er i virkeligheden ikke særligt bevidst om mit forhold til folkekirken.

Anders Haahr Rasmussen er hovedperson i podcasten 'Manden & præsten”. Igennem udsendelserne undersøger han, hvad folkekirken kan tilbyde en københavnsk mand som ham, der længes efter ståsteder, men som samtidig har en tilbøjelighed til at lade en bagdør stå på klem i de fællesskaber, han er med i.

”Som journalist har jeg talt med alle mulige slags interessante mennesker. Men det fantastiske er, at alle kan kontakte en præst for at bede om en samtale. Det behøver du ikke være journalist for at gøre.

Jeg bor sammen med en veninde, som har en datter, Mille, på 6 år, der i en periode var meget bange for tanken om at skulle dø, så min veninde lavede en aftale med den lokale præst, om at hun og Mille kom ned for at få en snak. Min veninde var selv vildt spændt på, hvordan det ville være. Og jeg sad hjemme i køkkenet og ventede på, at de skulle komme hjem fra samtalen, så jeg også kunne høre, hvad præsten havde sagt. Hvad kan en præst sige til mine små og store hverdagsproblemer? Det er det, jeg prøver at finde ud af i Manden & præsten."

Fakta: Manden & præsten

Podcast om en københavnsk mand, der  prøver at finde sin plads i tilværelsen.

Anders Haahr Rasmussen, journalist på Zetland, foredragsholder, forfatter og tenniskommentator, søger svar og måske endda sig selv. Hvorfor kan kirken ikke give ham det, han søger? Eller kan den?

Du kan hente Manden & præsten i din foretrukne podcast-app eller her på siden

Podcasten er blevet til i samarbejde med folkekirken i København i anledning af Reformationsåret 2017. Produktionen er finansieret af provstierne i Københavns Kommune samt på Frederiksberg.