Birgitte Qvist Sørensen: »Vi har råd til at hjælpe«

birgitte_qvist_soerensen.jpg

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist Sørensen. Foto: Rune Hansen
Beskæringer i ulandsbistanden er et forkert signal, mener Birgitte Qvist Sørensen. For danskerne vil gerne bidrage, fortæller generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp før årets store sogneindsamling midt i marts
af Bo Nygaard Larsen

Hun ved, at hun har fat i den lange ende. Alligevel føler Birgitte Qvist Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, at hun og resten af organisationens ansatte må kæmpe med en række fordomme.

»Til tider er det svært for os at få taletid. Mange tror, at vi bare kommer ud med nogle penge for så at rejse hjem igen. Men sådan er det ikke. Nødhjælp er at skabe bæredygtighed, så dem, vi hjælper, på et tidspunkt kan stå på egne ben,« siger Birgitte Qvist Sørensen.

Hendes ord falder på Folkekirkens Nødhjælps hovedkontor i Nørregade i København. Her er man godt i gang med at tilpasse sig en ny virkelighed, hvor regeringen har beskåret landets samlede ulandsbistand med 2,6 miliarder kroner i indeværende finanslovsår. Af dem har Folkekirkens Nødhjælp mistet 33 millioner kroner med nedlæggelse af 65 stillinger til følge.

»Vi kan ikke længere stole på staten, som vi kunne engang. Jeg har forståelse for, at det kan være nødvendigt med politiske prioriteringer, men man bliver også nødt til at tænke på det signal, man så sender. Og i dette tilfælde sender man det forkerte signal,« siger Birgitte Qvist Sørensen og fortsætter:

»I Danmark har vi råd til at hjælpe andre. Vi er en del af en større verden og et globalt fællesskab, så derfor er det et valg, vi tager, om vi vil hjælpe eller ej. Vi ønsker en verden i balance, og derfor mener vi, at vi skal give, hvad vi kan.«

Flere penge fra andre

For så vidt kommer besparelserne i ulandsbistanden ikke bag på Birgitte Qvist Sørensen. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp da også i årevis haft en strategi om ikke at være alt for afhængig af staten. Således kommer blot en tredjedel af den samlede omsætning på 600 millioner kroner fra statsmidler, mens 200 millioner kroner er baseret på fonde og de sidste 200 millioner kroner på indsamlinger:

»Det betyder, at en tredjedel af vores omsætning kommer fra private danskere. Det er et tegn på, at danskerne godt ved, hvad vi laver, og vi i kølvandet på diskussionen om Danmarks ulandsbistand har vi oplevet en fremgang i de private bidrag,« siger Birgitte Qvist Sørensen og fortsætter:

»Men selvom statens bidrag er blevet mindre, vil vi fortsætte med at argumentere for mere ulandsbistand fra Danmark. Vi har bevist, at vi flytter ting, og vi får folk ud af fattigdom, og vi er gode til at udvikle vores projekter i samarbejde med andre partnere og den lokale befolkning. Det er bæredygtig ulandsbistand for det er vigtigt, at lokalbefolkningen er med,« siger Birgitte Qvist Sørensen.

Indsamling giver mere end mad på bordet

Det er da også det, der er et af budskaberne i Sogneindsamlingen, der i år finder sted søndag den 13. marts. Her vil der i en lang række sogne landet over - også i de københavnske kirker - blive stemt dørklokker for at samle ind til kvinderne i verdens fattigste lande:

»Det handler ikke kun om at give dem mad på bordet. Det handler også om at give dem modet til at have deres egen stemme, så de kan være en del af deres samfund og dermed være med til at påvirke det,« siger Birgitte Qvist Sørensen.

Hun mener, at Sogneindsamlingen er et godt eksempel på Folkekirkens Nødhjælps legitimitet i den danske befolkning.

»Vi er baseret på frivillige, og har vi ikke det engagement, har vi ikke Folkekirkens Nødhjælp. Så er vi bare et konsulentfirma. Og ønsker vi ikke at gøre noget for verdens fattige, har vi ikke noget mandat,« siger Birgitte Qvist Sørensen.

Hun ser frem til Sogneindsamlingen og samarbejdet med landets kirker.

»Al nødhjælp handler om den barmhjertige samaritaner, og det er vigtigt at få sagt, at selv meget små beløb kan gøre en forskel,« siger Birgitte Qvist Sørensen.

Interviewet med Birgitte Qvist Sørensen er en redigeret udgave af en artikel fra Stiftsbladet fra Roskilde Stift januar/februar 2016.
Læs hele Stiftsbladet i en onlinversion her

Sogneindsamling 2016: Støt verdens kvinder

I 2016 er fattige kvinder verden over i fokus, når Folkekirkens Nødhjælp den 13. marts afholder sogneindsamling landet over  - også i København.

Indsamlingen støtter blandt andet:

Børnefamilier på flugt. De får uddelt mad, vand og hygiejnepakker, så de kan holde sult og sygdomme væk.
Kvinder, der lever i dyb fattigdom og sult. De får hjælp til opstart af egen virksomhed og dyrkning af køkkenhaver, så de kan sikre familiens livsgrundlag.
Kvinder, der undertrykkes. De styrkes gennem oplysning om deres rettigheder og får hjælp til at stå frem og tale deres sag

Vær med: Brug nogle timer på verdens fattige kvinder

Alle er velkomne til at være med som indsamlere til årets sogneindsamling.

Søndag den 13. marts møder du op på dit lokale indsamlingssted og får udleveret en indsamlingsbøsse og en rute. Regn med at bruge 2-3 timer.

På Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside kan du let finde frem til en af de kirker i nærheden af dig, som er med i sogneindsamlingen.

Du kan læse meget mere på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside i linket her

Foto: Martin Schubert