Boom af udendørs vielser

udendoers_bryllup.jpg

Siden 2013 er der sket en tredobling i antallet af par, der får en kirkelig vielse uden for kirkens rum.
Siden 2013 er der sket en tredobling i antallet af par, der får en kirkelig vielse uden for kirkens rum. Foto: Creative Commons
Netop nu er det højsæson for bryllupper, og et stigende antal brudepar gør brug af muligheden for at blive gift uden for kirkerummet. Det viser den nyeste opgørelse af tallet for udendørs vielser

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Netop nu er det højsæson for bryllupper, og et stigende antal par gør nu brug af muligheden for at blive viet uden for kirkerummet, som fx i villahaver, naturområder, sportsklubber og andre steder, som brudeparret føler en særlig tilknytning til.

Ved vielser uden for det kirkelige rum flytter man så at sige ritualet fra kirken og ud til det ønskede sted. Men ceremonien er stadig den samme med præst, salmer osv.  

De nyeste tal på området er fra ultimo 2016, og viser, at vielser uden for det kirkelige rum er blevet stadig mere og mere populære, siden muligheden blev indført i foråret 2013

Per ultimo 2016 var i alt 1.769 brudepar rundt om i landet blevet viet af en præst uden for det kirkelige rum. Det fremgår af en opgørelse, som Københavns Stift tidligere har foretaget for Kirkeministeriet. I efteråret 2014 var antallet godt 650. Dermed var antallet steget til næsten det tredobbelte på blot to år svarende til en stigning på 172 procent.

Vielser i kolonihaver  og Københavns Lufthavn

Opgørelsen fra Københavns Stift omtales i dag på TV2’s hjemmeside, hvor sognepræst Annelise H. Mehlsen fra Skelgårdskirken på Amager deler nogle af sine erfaringer på området. Hun har blandt andet viet mange par i deres kolonihaver, da der er en del kolonihaver på Amager. Annelise H. Mehlsen har også foretaget en vielse på et slot på Midtsjælland, men den mest spektakulære vielse var dog i Københavns Lufthavn: 

”Det var et par, der var på vej til udlandet, hvor de skulle holde festen og på bryllupsrejse. Vi mødtes så i terminal 3 i Københavns Lufthavn ved fem-tiden om morgenen, hvor jeg viede dem, inden de fløj afsted,” fortæller sognepræst Annelise H. Mehlsen til TV2’s hjemmeside - se hele artiklen her.

Indtil videre er der tale om en forsøgsordning, men landets biskopper har indstillet til kirkeministeren, at ordningen gøres permanent. 

Tags: