B.S. Christiansen: »Jeg er vokset op med det, psykologer kalder basic trust«

bs1.jpg

B.S. Christiansen er en af de mange markante personligheder, som udtaler sig om dannelse i dette års debatmagasin fra Københavns Stift 'Vild med dannelse'. Foto: Maj-Britt Boa
B.S. Christiansen er en af de mange markante personligheder, som udtaler sig om dannelse i dette års debatmagasin fra Københavns Stift 'Vild med dannelse'. Foto: Maj-Britt Boa
Interview: For B.S. Christiansen handler dannelse om relationen til andre mennesker og om evnen til at udvikle sig hele livet. Desværre går mange i stå, når de er et sted i 20'erne, siger han
Elsebeth Grummesgaard Gjesings billede
af Elsebeth Grummesgaard Gjesing

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Vild med dannelse

Interviewet med B.S. Christiansen er fra Københavns Stifts netop udkomne debatmagasin Vild med dannelse.

Hvem eller hvad har dannet dig?

For mig er relationer til andre det centrale, når det gælder dannelse. Jægerkorpset, hvor jeg har lagt 28 år af mit liv, har i høj grad dannet mig til den person jeg er i dag. Som jæger lærte jeg at tackle udfordringer og strabadser på en måde jeg aldrig glemmer, og jeg lærte, hvordan vi opfører os som mennesker, specielt i pressede situationer.

Min hustru Karin, som jeg er gift med på 15. år har også haft stor betydning for, hvilket menneske jeg er i dag. Vi er på mange områder hinandens modsætninger, og det er en stor gave.

Jeg er heldig at være vokset op med det, psykologer kalder for 'basic trust'. Mine forældre opdragede mig og mine søskende med stor kærlighed, men forlangte også noget af os. Med tynde drengeben slingrede jeg rundt på en Long John i Oksbøl-området med købmandsvarer og bagerbrød til officersfruerne, som nogle gange blev sure og mente, at jeg ikke havde det med, de havde bestilt.

Allerede som 15-årig valgte jeg at flytte hjemmefra og gå i lære som elektriker. Det har haft stor betydning for min dannelse, at skulle klare mig selv i en ung alder. Som mennesker er vi i stand til at udvikle os hele livet, hvis vi ønsker det - også selvom vi måske har fået en dårlig start. Desværre går mange i stå, når de er et sted i 20'erne.

At danne mine børn ser jeg som min vigtigste opgave i livet.

Hvem har du selv været med til at danne?

At danne mine børn ser jeg som min vigtigste opgave i livet. Det er en daglig proces, for man har aldrig fri som forælder og rollemodel. Jeg giver gode råd til, hvordan de skal tackle forskellige situationer og stiller krav til dem. Og så overøser jeg dem med kærlighed, så de altid føler sig elsket og respekteret, som de unikke mennesker de er.

Bjarne Slot Christiansen

f. 1952. Udd. elektriker og jægersoldat.

Driver kursus- og rådgivningsfirmaet BS & Co. Far til fire børn.

I Jægerkorpset vil jeg i al beskedenhed mene, at jeg har været med til at 'danne' mange unge mænd. Og de sidste mange år, har jeg forsøgt at gøre mit til, at være med til at danne bl.a. erhvervsledere, sportsudøvere og civile.

Mine tv-programmer har altid fokus på menneskelig udvikling, og her prøver jeg at videreformidle min optimistiske tilgang og erfaring i forhold til livet. På den måde håber jeg på også at give seerne input til deres dannelse.

Uanset hvor mørk ens livssituation ser ud, kan den altid blive bedre, hvis man bærer viljen i hjertet. I min nye programserie, som bliver sendt på TV2 i januar 2014, er jeg sammen med en psykolog og en psykiater med til at vise fire kvinder, der er afhængige af såkaldte lykkepiller, vejen til en god og lys tilværelse uden medicin.

Jeg håber programmerne kan være med til at gøre en forskel.

Tags: