Diako-hvad for noget?

diakoniens_dag.jpg

Diakoniens Dag lever lokalt gennem en mangfoldighed af aktiviteter og arrangementer. Diakoniens dag 2013 Aalborg Stift
Diakoniens Dag lever lokalt gennem en mangfoldighed af aktiviteter og arrangementer. Diakoniens dag 2013 Aalborg Stift
Diakoniens Dag sætter hvert år fokus på kirkens hjælpearbejde. På Christianshavn er et unikt fællesskab vokset frem på tværs af de kirkelige organisationer
Johannes Henriksens billede
af Johannes Henriksen

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Di-a-ko-ni. For mange i dag et ukendt begreb. Men diakoni er en gammel betegnelse for kirkens sociale arbejde. Som i vore dage omfatter alt fra varmestuer til fattigdomsbekæmpelse.

Lørdag d. 2. februar er Diakoniens Dag. Her sætter en lang række kirkelige organisationer fokus på det omfattende hjælpearbejde for syge, ældre og folk i nød, som hver dag finder sted i kirken.

Om Diakoniens Dag

Diakoniens Dag lever lokalt gennem en mangfoldighed af aktiviteter og arrangementer. Sognet kan vælge at holde gudstjeneste med fokus på diakoniens rolle, menighedsrådene kan være vært for særlige arrangementer, kirkelige organisationer kan sætte særlig spot på deres særlige opgave i forhold til børn og unge, ældre, syge og udsatte mennesker.

 

Hvad kan jeg gøre?

Selvom ordet diakoni er fremmed for mange, så er socialt arbejde noget, som mange mennesker er optaget af i dag. Hvert år ved juletid får kirkerne derfor også rigtig mange henvendelser fra folk, som gerne vil hjælpe til.

På Christianshavn er Vor Frelsers Kirke og Christians Kirke gået sammen med en række lokale kirkelige og sociale aktører i en anderledes markering af dagen. Ifølge sognepræst ved Christians Kirke Susanne Ivalo Rasmussen faktisk så mange, at de i flere tilfælde må sige nej tak.

”Men det er altså ikke kun i julen, at der er mulighed for at hjælpe. På Christianshavn mærker vi også dagligt en stigende interesse for diakonalt arbejde. Jeg tror ikke, at mange er bekendt med, at der findes et ord for hjælpearbejde, men der er mange som gerne vil give noget videre”, siger Susanne Ivalo Rasmussen.

Hun fortæller, at Diakoniens dag også er en fantastisk lejlighed til at arbejde sammen med andre lokale organisationer og i fællesskab stable noget på benene i kvarteret.

”Samarbejdet er ikke bare sjovt og hyggeligt, det gør mig også stolt af at være præst i en bydel, hvor så mange er med til at løfte tunge opgaver, som ingen andre tager sig af”, siger hun.

Suppe og hornmusik

På lørdag d. 2. februar vil der være hornmusik og suppe på Christianshavn Torv, hvor alle aktører bidrager hver især med entusiasme og arbejdskraft. På søndag er der gudstjeneste i Vor Frelsers Kirke, hvor også Den Norske Sømandskirke er med. Og det er ikke en tilfældig kendis, der prædiker.

”Det er nemlig Bjarne Lenau Henriksen – en gammel korshærsdreng, der gennem mere end 40 år har bidraget til det sociale og kirkelige hjælpearbejde. Det er en stor fornøjelse og et særligt privilegium at være med til sådan et lokalt samarbejde på kryds og tværs af kirker og organisationer”, siger Susanne Ivalo Rasmussen.

Også for en anden af arrangørerne, Frelsens hær, er der stor tilfredshed med samarbejdet om Diakoniens dag. Ifølge leder af Pakhuset – Frelsens hær på Christianshavn – Dorrit Bruun Olesen, er dagen et symbol på den lyst, det engagement og den sociale samvittighed, som findes i de kristne organisationer.

”På Diakoniens Dag stimulerer vi hinanden i både faglighed og viden om hinanden og Christianshavn. Som en del af Frelsens Hær, er samarbejdet med de øvrige kristne organisationer et stort gode, der udvikler mig både i tro og virke, og som herved er med til at udvikle Pakhuset”, siger Dorrit Bruun Olesen.

Tags: