Signe Malene Berg: »Familie Journal gør mine prædikener bedre«

signe-malene-berg.jpg

Aftalen om at skrive klummer til Familie Journal kom i stand, fordi redaktionschefen havde hørt Signe holde prædiken til sin søns bryllup. Foto: Sille Arendt
FOLKEKIRKE OG FAMILIE JOURNAL: Signe Malene Berg er en storbypræst med designertøj og en dobbelt latte to go i hånden. Hver morgen er hun at finde på Ricco’s Kaffebar i Studiestræde med Politiken og den overtegnede, analoge kalender ved hånden, for natkirkepræster er langsomt vågnende B-mennesker. Men for nylig fik Signe en opgave, som ikke rigtig matcher Indre By livsstilen: At skrive klummer til Familie Journal
af Elsebeth Grummesgaard Gjesing

Bedre end Eurowoman

Og nej, Signe Malene Berg ville ikke hellere skrive for Eurowoman eller et eller andet glittet magasin for sin egen aldersgruppe: - Det fedeste er, at komme udenfor det kirkelige miljø, ud over rampen, så jeg blev ellevild over at få budet. Familie Journal er Danmarks mest solgte og mest læste ugeblad, så det er da bedre end Eurowoman.

BLÅ BOG:

Signe Malene Berg, f. 1970. Uddannet teolog fra Københavns Universitet 1997, sognepræst i Herstedvester i 1998-1999.

Var med til at starte Natkirken i Københavns Domkirke op i 1999 og har siden da været ansat som natkirkepræst.

Bestyrelsesposter i Præsteforeningen og hos folkekirken.dk.

Udgav sammen med Morten Wassmer i 2011 bogen ’Kære Jesus Kistus, jeg tror sgu ikke på dig. Kun lidt” med bønner fra natkirkegængere.

Siden 2012 klummeskribent på Familie Journal på skift med Leif Maibom, Mimi Stilling Jakobsen og Michael Meyerheim.

Arbejder p.t. på en konfirmandbog, som skal udgives på Unitas Forlag.

Om Natkirken på kirkens hjemmeside

Aftalen kom i stand, fordi redaktionschefen havde hørt Signe holde prædiken til sin søns bryllup, som blev holdt i Natkirken. - Hun syntes, jeg passede lige til Familie Journal, og der måtte jeg lige trække på smilebåndet, for jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg skulle opfatte det som en kompliment. Den eneste jeg kender, der læser bladet er min kærestes mormor. Men sjovt nok falder det mig overraskende nemt at skrive klummerne. Der er en side af mig, der falder i hak.

Testklummen var ikke kristen nok

Signe skriver klummer om et ældre ægtepar hånd i hånd, klædt i lyserødt og lyseblåt, som har den barnlige glæde intakt. Om at vi, som markens liljer, skal huske at slappe af og lave ingenting. Eller om sin DSB-tur til Sønderborg og tilliden til medmenneskerne i toget.

Ordet er frit, så længe klummen ikke er hverken for dyster, politisk eller indeholder bandeord. Og så skal der ikke lægges skjul på det kristne budskab. Det må gerne være ’lidt kristent, fromt og lyst’, som Signe formulerer det. Og det gjorde natkirkepræsten med hang til det eksperimenterende og melankolske lidt usikker på, om hun passede ind i konceptet: – Jeg fik testklummen tilbage i hovedet, fordi den ikke var kristen nok, fortæller Signe og morer sig ved tanken.

Familie Journal giver bedre prædikener

- Jeg har hele vejen igennem oplevet Familie Journals redaktør og journalister som ekstremt dygtige og meget professionelle. Den vejledning jeg får, er på et højt fagligt niveau, og faktisk smitter det positivt af på mine prædikener. Jeg er i forvejen vant til at skrive kort, fordi mine prædikener i Natkirken lægger sig op ad Poetry Slam og kun fylder en A5 side. Men før skrev jeg i mange forskellige retninger, uden der nødvendigvis blev spundet en ende. Nu lægger jeg vægt på fortællingen frem for det dogmatiske.

Jeg tror akademikere generelt er meget er skeptiske i forhold til bare at lade fortællingen stå. Men man skal ikke undervurdere, hvor stærkt det virker, at kunne give folk et billede, som åbner op for kristendommen, med sig i erindringen.