Fotos: Hallgrimskirken på Island

hallgrimskirken_island_1.jpg

Næsten lige meget hvor man er i Reykjavik kan man se Hallgrimskirken. Fotos: Sille Arendt
Næsten lige meget hvor man er i Reykjavik kan man se Hallgrimskirken. Fotos: Sille Arendt
Hallgrimskirken tårner sig som et isbjerg over Reykjavik på Island. Kirken er tegnet af den islandske arkitekt Guðjón Samúelsson og byggeriet af den havde varet over 40 år, da den stod færdig i 1986. Vores fotograf har besøgt den islandske sognekirke langt mod nord
Sille Arendts billede
af Sille Arendt

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Udsmykningen på den store bronzedør på hovedindgangen til kirken er italiensk mosaik, og teksten siger: Kom til mig. 

Læs også: Læseferie: Jørgen Skov Sørensen

Hallgrimskirken, som er en sognekirke, er den største kirken på Island, og med sit tårn på 73 meter er den også det højeste. Og med sit udseende forbinder kirken den islandske natur med arkitekturen. 

Se også: Fotos: Kirker og kalkmalerier på Bornholm

Der kommer organister fra hele verden for at give koncert på kirkens orgel, der blev indviet i 1992. Det består af 5275 piber, er 15 meter højt og vejer 25 ton.

Læs også: Læseferie: Marija Krogh Iversen anbefaler bøger

Kommer din vej forbi Hallgrimskirken, så husk at lægge mærke til buerne og de høje vinduer, hvor man kan se det omskiftelige islandske vejr. 

Læs også: Læseferie: Mads Boel Bendix anbefaler bøger

Kirken er opkaldt efter den islandske religiøse digter Hallgrímur Pétursson, som var født i 1614. Han blev optaget som smed i København, men forlod det virke for at studere på Vor Frue Skole fra 1632-1637. 

Døbefonten er fra 2001 og er lavet af islandsk basaltsten og tjekkist krystal. I glasset er indgraveret en vers fra Biblen og i stenen er en bøn af digteren Hallgrímur Pétursson. 

Se også: Fotos: Ribe Domkirke

Den største orgelpibe er 10 meter lang.

Foran kirken står en statue af Leif Eriksson eller Leif den Lykkelige, som er født på Island og søn af Erik den Røde. I følge de islandske sagaer, var Leif Eriksson den første der nåede Nordamerika. 

Kirken dukker op over alt i hovedstaden. Og vores fotograf var så heldig at opleve den glædesrus der var i Reykjavik, da islændingene gik videre til kvartfinalen i EM i fodbold.

Vil du vide mere om Hallgrímskirkja, finder du kirkens hjemmeside her

Tags: