Frivillig besøgsven: »Jo mere, du kommer hos folk, jo tættere bliver venskabet«

lillian_frivillig.jpg

Frivillige hjælper til mange steder i de københavnske kirker. Lillian Onsberg er en af dem
To dage om ugen besøger Lillian Onsberg mennesker, der ellers ville være ensomme. Foto: Henrik Dons Christensen
At være besøgsven er noget, du selv får meget ud af, siger Lillian Worm Onsberg fra Kastrup. Hun opfordrer flere til at tage del i det frivillige arbejde, der gavner andre
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Det er ikke alle, der har et stort netværk og familie, der kan besøge en tit. Ensomhed fylder en del i livet hos unge og ældre, men en af dem, der bekæmper ensomheden en person ad gangen, er Lillian Worm Onsberg fra Kastrup.

Hun er en af de frivillige i den lille besøgstjeneste, der hører til i Kastrup Kirke, og den 68-årige kvinde har været med i omkring 15 år.

"Det er en af mine kæpheste. Der sidder mange rundt omkring, der har brug for, at der kommer et menneske forbi en gang imellem," fortæller Lillian Worm Onsberg.

"Jeg kommer hos en, der ikke kan komme ned på gaden. Jeg køber jeg aviser og blade for hende, så hun har noget at læse i, og så hun kan følge med i, hvad der sker ude i verden. Jeg slæber ikke tunge ting eller laver husligt arbejde. Det er ikke jo derfor, jeg er der. Vi sidder ned og hygger os."

Besøgsvennen bliver en slags familie

Fire timer om ugen bruger Lillian på at være sammen med andre mennesker i deres hjem.

"Det bliver jo en slags familie. Du får udvidet din egen bekendtskabskreds, for det går hen og bliver meget nært. Du er træt, når du går hjem, men det er heldigvis ikke kun dig selv, der skal snakke. Du skal bare give nogle stikord, og så kommer historierne af sig selv. Det er så spændende, for de har så meget at give af," fortæller hun.

Hun håber, at gruppen kan vokse på sigt, for der er stor efterspørgsel på at få besøg frivillige som Lillian.

"Det kan jo ikke være rigtigt, at det er de heldige få, der får besøg. Jeg føler selv, at jeg får en masse ud af at snakke med et andet menneske, der sætter pris på, at man kommer. Det er glæden, når man kommer og får en kæmpe krammer. For de kommer ikke så meget ud på gaden, så jeg kommer med oplevelser med hjem til dem. Jeg vil ikke undvære det," siger hun.

"Det er ikke som at stå op for at gå på arbejde. Det er tættere. Der er noget andet med i det. Jo mere, du kommer hos folk, jo tættere bliver venskabet. Jeg kan se med dem, at jeg næsten er tættere dem, end familien, og jeg ser det som et kæmpe privilegium at få lov til at være så tæt på. Man skal huske, at det ikke kun giver noget hos den, du er ude hos. Det giver også noget for dig," siger Lillian.

Du kan læse mere om besøgstjenesten i Kastrup Kirke her.

Folkekirkens frivillige

At hjælpe andre og gøre en forskel, er den vigtigste årsag til, at danskerne engagerer sig i frivilligt arbejde. Og det gør de i stor stil, fremgår det af Center for frivilligt arbejdes Frivilligrapporten 2016-2018. Ifølge den, udfører 39% af danskerne frivilligt arbejde.

Frivilligrapporten viser også, at 10% af de frivillige lægger deres arbejde i religiøse samfund, herunder Folkekirken.

I den kommende tid kan du her på siden møde nogle af de mange frivillige, der lægger en indsats i kirkerne i København.