Frivillighed giver fællesskab og fingersnilde

rebecca_sandell_ytzen_frivillig_i_brorsons_kirke.jpg

Rebecca Sandell Ytzen er et par gange om måneden frivillig ved er Brorsons Kirkes arrangmementer. Foto: Henrik Dons Christensen
Rebecca Sandell Ytzen er et par gange om måneden frivillig ved er Brorsons Kirkes arrangmementer. Foto: Henrik Dons Christensen
For Rebecca Sandell Ytzen er fællesskabet det vigtigste ved at være frivillig i Brorsons kirke. De mange tekniske tricks, hun lærer i kirken til arrangementerne er en bonus oveni
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Den lille viser på uret har netop rundet firtallet, da Rebecca Sandell Ytzen med rødt pagehår og briller stikker hovedet ind i kælderen under Brorsons Kirke.  

Den 30-årige kvinde er en af aftenens frivillige kirkeværter til ChurChill, kirkens faste elektroniske indslag, hvor lysshow, elektronisk musik og meditative elementer fylder kirkerummet. Ovenpå knokler teknikere på højtryk med at få en lysende installation til at vise de rigtige farver til musikken, inden dørene åbnes klokken 20.00. 

Rebeccas første opgave som aftenens kirkevært er at kokkerere en vegetarlasagne sammen med to yngre frivillige piger, der også har tilmeldt sig tjansen som kirkevært. Et arbejde der blandt andet går ud på at lave mad til kunstnerne ovenpå og være til stede for gæsterne, der kommer til kirkens begivenheder.  

"Jeg synes, at Brorsons kirke er moderne, imødekommende og nice. Som frivillig er den også imødekommende og afslappet. Det handler om at få aftenen til at spille, men samtidig lave noget, der giver mening, udrette noget og gøre en forskel," siger Rebecca Sandell Ytzen, der især fremhæver fællesskabet og snakkene mellem de frivillige som baggrund for, at hun lægger frivilligt arbejde i kirken i Rantzausgade

"Arbejdet her ikke behøver at handle om tro eller gud. Det kan også bare handle om småting. Så kan man høre, hvordan de andre har det. Så kommer det spirituelle måske bagefter." 

I køkkenet bølger den høje latter, mens grøntsager snittes, hakkes og svitses i gryden. Det er er en stor portion, for der er mere end tyve, der skal brødfødes inden aftenens arrangement. 

Frivilligt arbejde styrker Rebeccas tekniske færdigheder 

Det er ikke kun fællesskabet i arbejdet, der giver mening for Rebecca. Madlavningen gør hende bedre til at lave mad, og arbejdet med lyd og lys styrker CV'et, og hun har fået flere anbefalinger med fra kirken, når hun har skullet lave projekter i teaterregi. 

Til dagligt arbejder hun med teater i forskellige sammenhænge, blandt andet er hun projektleder på Vildskud, en af Danmarks største teaterfestivaler. 

"Jeg er uddannet inden for teater, så det er sjovt at være frivillig sammen med teknikerne. Jeg har kunnet øve mig og blive bedre til at styre maskinerne. Det er fedt for mig at se en opsætning gennem flere forskellige briller. Jeg ser dem med æstetiske eller religiøse øjne eller som en, der skal se en koncert for første gang." 

Opgaverne, som de frivillige får stukket i hånden til højmesser og kulturelle begivenheder i Brorsons Kirke, er meget konkrete, og det sætter Rebecca stor pris på. 

Det er også en af grundene til, at hun er frivillig i kirken to gange om måneden. 

"Det er virkelig rart at være i Brorsons kirke. Man ved, når man kommer, at man skal stå i døren eller dele nadver ud. Det er vigtigt for mig at lave noget, der giver mening. Jeg føler ikke, at vi kommer herned for at stå og drikke kaffe, og jeg føler mig overhovedet ikke overflødig, for folk siger tak, når man har gjort en indsats. Der bliver sat pris på det, vi laver." 

I køkkenet under kirken bliver vegetarlasagnen smækket sammen og smidt i ovnen, inden aftenens ChurChill løber af stablen ovenpå. 

Kirkeværter i Brorsons Kirke

Alle gudstjenester og arrangementer i Brorsons Kirke udvikles og afvikles sammen med frivillige. 

En KirkeVært hjælper før og efter Bøn&Brunch, som er Brorsons svar på højmessen eller til Den Blå Time, der er en månedlig ungdoms- og børnegudstjeneste. Her snakker kirkeværterne med kirkegængere og er med til at skabe en imødekommende atmosfære i kirken. Der er typisk et sted mellem 1-5 frivillige til hvert arrangement. 

Vil du med være med, kan du læse mere her

Folkekirkens frivillige

At hjælpe andre og gøre en forskel, er den vigtigste årsag til, at danskerne engagerer sig i frivilligt arbejde. Og det gør de i stor stil, fremgår det af Center for frivilligt arbejdes Frivilligrapporten 2016-2018. Ifølge den, udfører 39% af danskerne frivilligt arbejde.

Frivilligrapporten viser også, at 10% af de frivillige lægger deres arbejde i religiøse samfund, herunder Folkekirken.

I den kommende tid kan du her på siden møde nogle af de mange frivillige, der lægger en indsats i kirkerne i København.

Tags: