Fuld fart på det danske kirkeliv i Skåne

olufsteinlein_855_rgb.jpg

Oluf Steinlien. Foto: Bo Nygaard Larsen
Den Danske Kirke i Skåne er en af de nyeste kirker i udlandet. På den anden side af Øresund gør præst Oluf Steinlein en stor - og frivillig indsats – for de regionens 35.000 danskere. Mød ham her
af Bo Nygaard Larsen

Sådan mere i symbolsk betydning er han slået tilbage til start. Oluf Steinlein, præst ved Den Danske Kirke i Skåne, tager imod i Bunkeflo Strandkirke i Malmø.

Det var her, at områdets danske kirke reelt blev grundlagt tilbage i 2011 efter en tilfældig samtale mellem Oluf Steinlein og Berth Löndahl, der er præst ved Bunkeflo Kirke.
"Han fortalte mig, at han havde omkring 20 danske dåb om året. Det fik mig til at tænke på, at der måtte være basis for en reel dansk kirke herovre, og så gik det stærkt", siger Oluf Steinlein.

Med hjælp fra Berth Löndahl fik han lov til at bruge Lockarps Kirke, der ligger uden for Malmø, og med støtte fra DSUK var han klar til at begynde et decideret dansk kirkearbejde i Skåne.

Det første arrangement var juleaftensgudstjenesten i 2011. Den fik en del omtale i de lokale svenske medier, og med et ganske pænt fremmøde blev Oluf Steinlein bekræftet i, at han havde fat i noget.

"Danskerne herovre har brug for hinanden, og både det kulturelle og det sociale betyder meget. Jeg ved godt, at der er dem, der siger, at vi jo bare kan køre over Øresundsbroen for at komme til Danmark, men så enkelt er det ikke. Danskerne i Skåne har jo deres liv her. Mange har deres arbejde jer, og deres børn går i svenske børneinstitutioner og skoler. Derfor har de også behov for, at deres danske netværk og kirke er i deres nærhed. Præcis som alle andre danskere ude i verden", siger Oluf Steinlein.

Det gode naboskab

FAKTA: Lockarps Kirke

• Lockarps Kirke udenfor Malmø er centrum for Det Danske Kirkeliv i Skåne. Kirkearbejdet begyndte i 2011, og efter nogle år alene har Oluf Steinlein nu fået et kirkeråd bag sig.

Vi sidder i et mødelokale i Bunkeflo Strandkirke. Her har Oluf Steinlein stadig sin gang, og her føler han sig hjemme.

"Jeg er meget benovet over den gode modtagelse, vi har fået i den svenske kirke. Der er en stor forståelse for, at der i Skåne også skal være en dansk kirke, og for mig som præst er det vigtigt at have andre præster at snakke med", siger han.

De gode relationer har også betydet, at Den Danske Kirke i Skåne lejlighedsvis holder fællesgudstjeneste med en svensk præst.

"Det er med til at styrke vores naboskab og de kirkelige relationer", siger Oluf Steinlein og nævner økonomien som et tredje parameter.

"Vi har aldrig betalt én eneste krone for at låne Lockarps Kirke. Uden den velvilje kunne vi aldrig komme i gang herovre", siger han.

Snart farvel til Lockarps

Hans ord falder i en blanding af glæde og vemod. I de senere år har den svenske kirke været presset på både økonomi og medlemstal.

Det har betydet, at en række kirker især på landet er blevet lukket og sat til salg. Nu er turen så kommet til Lockarps Kirke, der har fået sat et prisskilt på én svensk krone.

"Sålænge kirken ikke er solgt, kan vi blive ved med at låne den. Vi kan naturligvis også købe den, for én krone skal vi nok kunne finde", griner Oluf Steinlein og fortsætter:

"Men det er ikke kun et spørgsmål om selve købet. En bygning skal også vedligeholdes, og kirken i Lockarps har ingen mødelokale. Og det er afgørende, da vi også har brug for et sted at afholde mere kulturelle arrangementer".

En dag vil tiden i Lockarps Kirke være forbi. Oluf Steinlein vælger at se det som en ny mulighed fremfor en forhindring for de omkring 35.000 danskere, der bor i Skåne.

"Vi har virkelig fuld fart på herovre vores få midler taget i betragtning. Især har vi godt fat i børnefamilierne. Det mærker vi for eksempel til fastelavn, hvor vi fylder kirken med omkring 150 deltagere til gudstjeneste og tønde-slagning. Det fortæller noget om vores eksistensberettigelse", siger Oluf Steinlein.

Han er selv 72 år, er tidligere valgmenighedspræst i Danmark, og så arbejder han ganske frivilligt i Skåne.

"Jeg giver gerne mit bidrag til kirken, men det er klart, at jeg ikke kan blive ved. Men jeg er overbevist om, at Den Danske Kirke i Skåne kun vil vokse i de kommende år", siger Oluf Steinlein.