God mad til Nørrebro serveres snart under åben himmel

ishtar_etniske_roedstroemper_noerrebro.jpg

Et travlt køkken hos Ishtar - det etniske rødstrømper, der laver folkekøkken i Korsgadehallen på Nørrebro. Foto: Henrik Dons Christensen
Et travlt køkken hos Ishtar - det etniske rødstrømper, der laver folkekøkken i Korsgadehallen på Nørrebro. Foto: Henrik Dons Christensen
Ishtar - de etniske rødstrømper skaber med et folkekøkken på Nørrebro kulturmøder, tryggere miljø og forbedrer indvandrerkvinders danskkundskaber. Projektet har derfor modtaget støtte til en ny gårdhave fra Magister Richard ny Nordhuus fond under Københavns Stift
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

I et lille hjørne i Korsgadehallen på Nørrebro titter forårssolen ind til en gruppe børnefamilier, der indtager deres aftensmåltid. I skålene på de skinnende metalfade dufter lækre, marokkanske retter som tagine, bulgursalat og fyldte squash.  

Der er dog en grund til, at børnefamilierne sidder indenfor i forårsvejret. På den anden side af ruden er nemlig en mindre byggeplads, hvor sporene fra små gravemaskiner strækker sig rundt om hallen, der siden 2013 huset et lille køkken for mellemøstlige indvandrerkvinder. Her kunne de blive bedre til dansk, mens de foretog sig det, de var bedst til – at kokkerere. 

Planen er, at byggepladsen bliver til en gårdhave, der skal slynge sig langs hallen, så børnefamilierne med deres barnevogne kan spise udenfor. Derudover skal højbede med krydderier som mynte og persille skaffe kvinderne i køkkenet friske råvarer til madlavningen.  

Støtten til den nye gårdhave kommer blandt andet fra Magister Richard ny Nordhuus fond, der uddeles af Københavns Stift. 

Gammel drøm til nye danskere 

Drømmen om en gårdhave har været der længe, siger Manal Jacob, der står bag Ishtar – De etniske rødstrømper, som den socialøkonomiske virksomhed hedder. 

Derfor er hun glad for den støtte, som legatet giver til projektet. 

"Så snart vejret bliver godt, så kommer folk her ikke, fordi de hellere vil spise udenfor. Med en terrasse til udeservering, kan vi have folkekøkken året rundt, og kvinderne kan blive bedre til dansk," siger den 59-årige initiativtager. 

"For mange af kvinderne er det svært at lære dansk, fordi de ikke møder sproget i deres hverdag. Her lærer de sproget, når de skal besvare spørgsmål fra kunderne."  

I alt står seks kvinder i køkkenet. Flest om onsdagen, når der er folkekøkken i kvarteret, men en del af dem er også samlet, når Ishtar driver cateringvirksomhed til blandt andet fester. 

Udeservering skaber mere tryghed 

Udeserveringen er ikke kun noget, gæsterne og kvinderne i folkekøkkenet sætter pris på.

Manal Jacob håber også, at en flot løsning med et attraktivt miljø for børnefamilier vil skabe et tryggere miljø for lokale brugere af Korsgadehallen. Tidligere har hallen problemer med unge, der skabte utryghed.

"Hvis mange børnefamilier spiser i folkekøkkenet, så håber vi, at de hårde drenge vil trække væk. Så det er ikke kun os støtten hjælper, det er også området." 

Inge Lise Pedersen, der sidder i udvalget i Magister Richard Ny Nordhuus fond, var ikke i tvivl om, at Ishtar – De etniske rødstrømper var en oplagt kandidat. Initiativet lever op til et af fondens ansøgningskriterier, nemlig at støtte socialt arbejde for og med udsatte kvinder.

"Vi ved, at kvinder fra Mellemøsten er nogle af de vanskeligste at integrere. Men de er næsten altid smadderdygtige til at lave mad, og deres traditionelle mellemøstlige køkken er både lækkert og sundt. De er langt bedre til at udnytte råvarer, der ikke er så dyre - og så er resultatet ikke kun velsmagende og mere balanceret sammensat end megen dansk mad, men også fantastisk smukt at se på. Den perfekte buffetmad! Her er noget de kan, og som de kan være stolte af," siger Inge Lise Pedersen. 

"Så jeg synes, det er helt rigtigt set, at man knytter an ved noget, de virkelig kan og giver dem en stolthed ved, at de kan bruges til noget i vores samfund. Den gennemsnitlige dansker med dansk etnisk baggrund er ikke halvt så god til at stable et både smukt og lækkert måltid på benene, oven i købet til en rimelig penge. Så jeg faldt straks for projektet som en realistisk indgang til et job,"  siger Inge Lise Pedersen, der på vegne af Richard Ny Nordhuus fond ser frem til at modtage nye ansøgninger inden 2018-fristen udløber den 8. maj.

Om Ishtar - De etniske rødstrømper 

manal_jacob_ishtar_de_etniske_roedstroemper.jpg

Bag Ishtar – De etniske rødstrømper står Manal Jacob, der startede sit sociale arbejde i Kirkens Korshær i 2005 i Blågårdsgade og derigennem har formået at skabe et stort netværk i kvarteret.
Bag Ishtar – De etniske rødstrømper står Manal Jacob, der startede sit sociale arbejde i Kirkens Korshær i 2005 i Blågårdsgade og derigennem har formået at skabe et stort netværk i kvarteret.
  • ​Blev startet op i 2013 i det tomme cafeteria i Korsgadehallen. 
  • Missionen: at give isolerede indvandrerkvinder et værdigt liv ved at skabe netværk og aktiviteter. 
  • Alt overskud går til socialt arbejde.

Om Magister Richard ny Nordhuus Fond

Kan i 2018 søges frem til den 8. maj 2018. Ansøgere, både enkeltpersoner og organisationer, skal have adresse i Nørrebro, Holmens-Østerbro eller Vor Frue-Vesterbro provsti.

Kender du enkeltpersoner eller organisationer, der kunne komme i betragtning til et legat? Så spred meget gerne ordet.

Fonden uddeler legatportioner i følgende kategorier:  
• Trængende enker af præster ved københavnske kirker. 
• Forældreløse, ugifte præstedøtre, hvis deres faders sidste ansættelse var som sognepræst ved Vor Frue Kirke. 
• Kvinder, der har mistet deres forsørgelsesgrundlag eller som ikke kan opretholde deres hidtidige levestandard.  
• Organisationer, som støtter kvinder, der har mistet deres forsørgelsesgrundlag eller som ikke kan opretholde deres hidtidige levestandard.  
 

Læs mere og find ansøgningsskemaer her

Tags: