Guide: 70-året for Danmarks befrielse

befrielsesdagen_paa_amagerbrogade_flickr_855.jpg

Befrielsesdagen på Amagerbrogade. I Højdevangskirken fortæller forfatter og historiker om hvordan det var på Amager under besættelsen. Foto: Nationalmuseet på Flickr
Befrielsesdagen på Amagerbrogade. I Højdevangskirken fortæller forfatter og historiker om hvordan det var på Amager under besættelsen. Foto: Nationalmuseet på Flickr
I Københavns Stift fejres og markeres 70-året for Danmarks befrielse 4. - 5. maj blandt andet med klokkeringning, fællessang og foredrag. Og der er festgudstjeneste med biskop Peter Skov-Jakobsen i Københavns Domkirke, hvor medlemmer af modstandsbevægelsen og repræsentanter for det officielle Danmark deltager
Sille Arendts billede
af Sille Arendt

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Tirsdag den 5. maj vil morgenringningen i mange kirker i Københavns Stift vare længere end sædvanligt. Når klokkerne kimer et kvarter ekstra, sker der for at fejre 70-årsdagen for Danmarks befrielse efter 5 års besættelse af Nazi-Tyskland fra 1940 - 1945.

Det er ikke kun i København, lydbilledet bliver det samme som om morgenen den 5. maj 1945. Mange steder i landet vil kirker ringe med på fejringen af befrielsen på opfordring fra kirkeminister Marianne Jelved. Opfordringen bliver også bakket op af biskop i København Peter Skov-Jakobsen, som selv holder prædiken den 5. maj ved en særlig festgudstjeneste i Københavns Domkirke klokken 10.00

For udover den særlige ringning, vil flere kirker i Københavns Stift også markere 70-årsdagen med særlige gudstjenester og arrangementer. Dem  vi giver overblik over i guiden herunder: 

DEN 4. MAJ

70 året for befrielsen med Timotheuskirken i Valby kl. 17.00

Timotheuskirken og De grønne pigespejdere indbyder til gudstjeneste hvor temaet i dagens anledning er frihed og med efterfølgende spisning. Kl. 19.00 er der 4. maj arrangement på Hermann Bangs Plads i Valby.

Læs mere her

”Så syng da Danmark” i Holmens Kirke i Indre By kl. 19.00

Uropførelse af værket "I dette øjeblik" skrevet af lyrikeren Ditte Steensballe og komponisten Nicklas Schmidt med Sankt Annæ Pigekor, Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekor, DR Juniorkoret og Sankt Annæ Symfoniorkester. 

Læs mere her

"En lærke letted": et moderne alsangsstævne på Vartov og i Indre By kl. 20.00

Fire københavnske kor synger frihedssange rundt om i København  - blandt andet på Vartov i Indre By.

Læs mere her

DEN 5. MAJ

Festgudstjeneste i Vor Frue Kirke i Indre By kl. 10.00

Vor Frue Kirke i Nørregade inviterer til festgudstjeneste i anledning af 70 året for befrielsen. Københavns Drengkor medvirker, Købehavns Biskop Peter Skov-Jakobsen holder prædiken og der vil være deltagere fra det officielle Danmark og medlemmer af modstandsbevægelsen til stede. Man bedes være på plads i kirken kl. 9.45.

Læs mere her

”Forår i Danmark”  - en foredragseftermiddag i Aalholm Kirke i Valby kl. 13.30

Ole Ejby lægger i ord og toner op til en hyggelig eftermiddag, hvor man i fællesskab skulle kunne glæde sig over foråret og også fejre 70-året for Danmarks befrielse. 

Læs mere her

Markering 70-årsdagen for Danmarks befrielse i Enghave Kirke på Vesterbro kl. 14.00

I Enghave Kirke fejres 70-årsdagen for Danmarks befrielse, blandt andet med kortfilm fra 1945. 

Læs mere her

Sangeftermiddag i Grundtvigs Kirke på Bispebjerg kl. 14.00

Kirkens tidligere organist Thomas Viggo Pedersen præsenterer sange om foråret og befrielsen, og han beretter om Grundtvigs Kirke under besættelsen, mens  kirkens organist Mads Høck spiller.

Læs mere her

Sangeftermiddag i Brønshøj Kirke kl. 14.00

En eftermiddag med sang og musik med kirkens organist Bente Kiil Toftegaard i Sognecentret

Læs mere her

Alsang i Sankt Pauls Kirke i Nyboder kl. 18.00

Der synges danske forårs-, sommer- og fædrelandssange med Sankt Pauls Kammerkor og organist Michael Due. Sognepræst Kathrine Lilleør forbinder sangene undervejs.

Læs mere her

Befrielsesgudstjeneste og foredrag i Højdevangskirken på Amager kl. 19.00

Gudstjeneste i anledning af 70-året for Danmarks befrielse, med efterfølgende billedforedrag om Amager under krigen med Dines Bogø.

Læs mere her

DEN 8. MAJ

"Danmark atter frit" i Emdrup Kirke kl. 14.00

Del minder og historier i Emdrup Kirke fra krigen og Danmarks befrielse.

Læs mere her

Artiklen er opdateret den 30.4. kl 12.09

Tags: