Guide: Fredelig fredag i København

natkirke_god_goes_deep.jpg

God Goes Deep
Foto fra God Goes Deep i Natkirken i Vor Frue Kirke
Hvad med en fredelig fredag aften i København? Muligheden er der, når flere af byens kirker inviterer til stilhed, meditation og fællesskab, når weekenden begynder
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Hvad skal du fredag aften? Måske en tur i kirke? Du har i hvert fald muligheden, når flere af hovedstadens folkekirker slår dørene op, mens aftenen og natten sænker sig over byen.

De københavnske natkirker giver dig på forskellige måder mulighed for at finde fred og ro og plads til de store tanker og fællesskab - helt gratis selvfølgelig.

Her er der musik, lystænding, gudstjenester, andagter og stilletid, som man kan komme og gå til, som man vil. Også efter X-factor derhjemme i sofaen, middagen på restauranten eller firmaets fredagsbar. Eller før en tur videre ud i byen. 

Herunder kan du se mulighederne for  at gå i kirke om aftenen, fredag den 4. marts.

Aftenmusik i Frederiksberg Kirke:
En klassisk afslutning på ugen

Frederiksberg Kirke ved Frederiksberg Runddel giver dig på udvalgte fredage mulighed for at afslutte ugen og starte weekenden med lille times klassisk koncert.

Alle er velkomne til de små gratis koncerter, der i tidsrummet kl. 17.00 -18.00 byder på et varieret programmet  - ofte med internationale kunstnere.

Fredag den 4. marts er musikerne Bolette Roed (blokfløjte), Aureliusz Golinski (violin) og Allan Rasmussen (cembalo) på plakaten.

Læs mere om koncerten i Frederiksberg Kirke den 4. marts her.

Læs mere om Aftenmusik i Frederiksberg Kirke her.

Natkirken på Strøget:
Meditation, korworkshop, suppe og musikandagt

Natkirken på Strøget  er åben hver fredag kl. 18 til 23.30 i i Helligaandskirken..

Når natkirken er åben, er der andagter, korøvelse eller korte gudstjenester hver hele time. Man kan sidde i stilhed eller deltage i andagterne, som man har lyst til. Du har mulighed for at tænde et levende lys for nogen eller noget, der ligger dig på hjerte, skrive en bøn, der vil blive læst på i aftenenes sidste andagt, eller samtale med en præst. I natkirken er du altid velkommen, som du er.

Fredag den 4. marts byder blandt andet på kristen meditation og guidet stilhed for alle. Du har også mulighed for at spise en portion gratis suppe og være med i en worskshop om meditative sange, som bliver sunget under andagten kl. 20.00.

Senere på aftenen er der musikandagt til Stabat Mater af Pergolesi med sopran Janne Solvang, mezzosopran Elisabeth Ørsnes og organist Ørjan Horn Johansen. Der vil også være lysandagt – med  refleksion og nadver, som /dr.theol. Theodor Jørgensen.står for.

Læs mere på om Natkirken på Strøget her.

Meditationsgudstjenester i Enghave Kirke: 
Stilhed, overtonesang og visioner fra Hildegard af Bingen

Enghave Kirke har ikke nogen fast natkirke. Men et af de nyere initiativer i kirken ved Enghave Station en tilbagevendende stille- og meditationsgudstjeneste, der er bygget op om Hildegard af Bingens tekster og holistiske verdenssyn. Gudstjenesterne finder sted på udvalgte fredage. 

Hildegard af Bingen (1098 - 1179) var en tysk nonne, mystiker, forfatter, læge og komponist. kompositioner og ord, som forener det åndelige og musikalske, bliver ved gudstjenesterne i Enghave Kirke fortolket ved hjælp af Skye Løfvanders overtonesang og blokfløjte med elektroniske effekter fra Louise Hjorth Hansen.

Den timelange gudstjeneste starter kl. 19.30 og foregår i kirkerummet, der er kun oplyst af stearinlys. Undervejs læser sognepræst Viggo Julsgaard Jensen højt af passager fra Hildegards visioner.

Læs mere om gudstjenesten i Enghave Kirke  den 4. marts her.

Næste Hildegard af Bingen-meditationsgudstjeneste i Enghave Kirke finder sted fredag den 13. maj.

Fredagskirken på Vesterbros Torv:
Interaktiv kunst og tankevækkende koncerter

Fredagskirken - Natkirken på Vesterbro Torv slår hver fredag dørene op til en aften, hvor alle sanser kommer i spil gennem "Ord & Oplevelser".

I Fredagskirken kan du fx opleve interaktive kunstinstallationer som fortolker og reformulerer noget af kirkens teologiske arvegods. Eller høre live musik i forskellige genrer, som i tekster og lyd lægger op til refleksioner.

Fredag den 4. marts kan du i Fredagkirken blandt andet opleve kunstinstallationerne Renselseskilden, Livets brød & håbets bæger  og Ønsketræetsom hver især fortolker centrale temaer i den kristne tro. 

Læs mere om Fredagskirken den 4. marts her

Følg Fredagskirken på Facebook her

 

Natkirken i Sundby Kirke:
Tænd et lys og skriv en bøn i stilheden

Natkirken i Sundby Kirke på Amager har som formål at skabe rammerne for et møde med Gud i stilheden.

Derfor er der stille i kirken bortset fra dæmpet musik. Og derfor er kirken kun oplyst af levende lys. Stilheden brydes kun kort en gang i timen af en prædiken, nadver, bøn og velsignelse.

Præsten, sognemedhjælperen og kirketjeneren sidder klar til at tale med dig, hvis du har behov for det og selv tager initiativet og henvender dig til dem. Ellers lader de dig være i fred. Du kan eventuelt tænde et lys eller skrive en bøn og få den læst op. 

Natkirken i Sundby Kirke holder åbent den 2. og 4. fredag i måneden fra kl. 20.00 til 24.00, så næste gang er den 11. marts.

Natkirken Københavns Domkirke:
Fald ned med dj's til God Goes Deep

Natkirken i Vor Frue er åben flere aftener om ugen med blandt andet musikmeditation, nadverandagt og højtlæsning på programmet. Også om fredagen slår domkirken i Nørregade dørene op.  

Et af Natkirkens faste arrangementer er God Goes Deep. Her spiller markante dj's  musik, som er særligt udvalgt til det højloftede rum. Musik, der  giver plads til at slappe af, tænke over tingene og lade sig fortrylle af lys og lyd. God Goes Deep er efterhånden blevet en rigtig københavner-institution og har blandt andet været nomineret til Poltikens iByen-pris.

Fredag den 4. marts kan du opleve tre særdeles solide djs , når Ditthmar, Buda og Kasper Bjørke spiller til God Goes Deep. Det er i tidsrummet kl. 20 - 24, hvor du kan komme og gå, som det passer ind i dit program.

Læs mere om God Goes Deep den 4. marts her

Læs mere på Natkirkens hjemmeside

Natkirken i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn:
Stilhed, lydlandskab og tegneworkshop

Også Vor Frelsers Kirke på Christianshavn har en fast fredagsnatkirke. Den er bygget op over musik i forskellige genrer og ikke mindst den stilhed, som det smukke kirkerum indbyder til.

Stilheden i Vor Frelsers Kirke er ikke stilhed for stilhedens skyld. Kirken ser derimod stilheden som den tilstand, der får os til at huske det, som vi hver især synes er vigtigt at huske, og som vi lovligt kan komme til at fortrænge i løbet af en hektisk uge.

Fredag den 4. marts skaber lydkunstneren Kim Bjørn/Dreamhub sit drømmende lydlandskab Soundscapes, der giver rum til refleskion og meditation. Aftenen byder også på en tegne- og skriveworkshop med billedkunstneren Kathleen Toft, ligesom der også vil være en kort nadverandagt, som sognepræst Susanne Møller Olsen står for.

Natkirken i Vor Frelsers begynder kl. 20.00 og slutter kl. 23.00.

Læs mere om programmet den 4. marts her

Læs mere om Natkirken i Vor Frelsers Kirke her


 

Tags: