Historisk afsløring på Østerbro

erikafport.jpg

Erik A. Frandsen foran alterbilledet i Sankt Jakobs Kirke, som afsløres ved en festgudstjeneste søndag d. 30. juni.
En af de ’unge vilde’ malere, Erik A. Frandsen, overtager pladsen bag alteret i Skt. Jakobs Kirke, når 1800-tallets mester Carl Bloch, rulles sammen og sendes til USA
Johannes Henriksens billede
af Johannes Henriksen

Søndag d. 30. juni fejrer Sankt Jakobs kirke sin 135-års fødselsdag ved at afsløre et nyt alterbillede af kunstmaleren Erik A. Frandsen. Erik A. Frandsen er et af dansk kunsts store navne med stor international bevågenhed, senest med soloudstillinger i Berlin og Beijing.

Festgudstjeneste

Erik A. Frandsens nye alterbillede vil blive afsløret ved en festgudstjeneste søndag d. 30. juni 2013 kl. 10.30.

Alle er velkomne til at deltage i festgudstjenesten og den efterfølgende reception.

Sankt Jakobs Kirke har tradition for at udfordre forholdet mellem kultur og kristendom, senest med de meget omtalte forfattergudstjenester, som i 2012 blev udgivet i bogform af Gyldendal.

”Vi er alle meget spændte på at se Erik A. Frandsens alterbillede, og glæder os til at opleve det i kirkerummet. Her vil det få sin helt egen stemme i det store dominerende kirkerum og gå i dialog med den evangelisk lutherske tradition”, siger sognepræst i Sankt Jakobs Kirke Rasmus Nøjgaard.

Forandring og fornyelse

Erik A. Frandsen er eksperimenterende, koloristisk, abstrakt og kendt for at udfordre og forny. Almindelige hverdagsmotiver som biler, børn og blomster fungerer som et prisme for forandring og fornyelse.

300pxsankt_jakobs_kirke_copenhagen.jpg

Sankt Jakobs Kirke, Østerbro

Mange kender ham fra det smukke ovale blomsterbillede i kronprisesse Marys arbejdsværelse og de skarpt ridsede spejle i kronprinseparrets festsal på Amalienborg.

Erik A. Frandsen har tidligere stået for udsmykningen af Den Danske Sømandskirke i Hamborg, men alterbilledet til den tomme ramme med det gigantiske mål på 377 x 298 cm bliver hans første. Projektet er muliggjort af midler fra Ny Carlsberg Fondet.

Carl Bloch til Utah

Danskeren Carl Bloch (1834 – 1890) er uden sammenligning den mest elskede kunstner i Utah. Her finder man plakater af hans malerier i snart sagt alle offentlige bygninger.

Amerikanerne har altid elsket den figurative og dramatiske gengivelse af Jesu liv, men nu åbner et af deres store museer for religiøs kunst, Museum of Art i den ultra-republikanskeuniversitetsby, Provo, den hidtil mest ambitiøse udstilling af nordeuropæisk religiøst maleri fra 1800-tallet.

Da Sankt Jakobs Kirke gerne vil være med til at gøre Danmark og dansk kultur kendt i udlandet, har kirken indvilliget i at udlåne alterbilledet, der bl.a. skal gøre Bloch-malerier fra Frederiksborg Slotskirke følgeskab.

Nationalmuseet håndterer alt omkring udlånet, også en nødvendig restaurering til ca. kr. 300.000, da maleriet tidligere er skændet og skåret op. Museum of Art i Provo betaler for alle udgifter. Udstillingen løber til maj 2014.