Hugo Boss giver en tur til Bakken

Kirkens Genbrug på Amagerbrogade modtager næsten alt: bøger, brødristere og jakkesæt fra Hugo Boss. De penge, der kommer i kassen, går til det sociale arbejde i menighedsplejen ved Sundby og Nathanaels kirker. Overskuddet giver mulighed for at yde julehjælp, at holde filmklub og at invitere børn og forældre fra området på en årlig tur til Bakken
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Presse- og kommunikationsmedarbejder)

”Man tror ikke altid sine egne øjne, når vi åbner for de mange poser og kasser, som bliver afleveret hos os”.

Kirken i København er taget på besøg i Kirkens Genbrug på Amagerbrogade, og den frivillige butiksmedarbejder, Jørgen, guider rundt mellem stigereoler med køkkengrej, legetøj, bøger, el-artikler og sengelinned. Blandt andet. Rigtig meget andet, faktisk.

Hylderne bugner, men varerne er sirligt sorteret. Reolerne minder om små  overskuelige specialafdelinger i et stormagasin i miniudgave.

”Nogle af de ting, vi får ind er ikke engang pakket ud. Eller også har de tydeligvis kun været brugt meget lidt, som nu det jakkesæt fra Hugo Boss, der kom ind for nylig. Det solgte vi så videre til 150 kroner. Et godt fund for kunden, der blev glad, og gode penge at få i kassen til menighedsplejen herude,” fortæller Jørgen.

Sammen med omkring 25 andre frivillige er han med til at sørge for, at forretningen er åben på alle hverdage og lørdag formiddag.

Næstekærlighed i praksis

Ved et lille rundt bord midt i butikken er der dækket fint op til kaffebord til otte personer i Svanestellet. Her sidder Michael Krogstrup Nissen. Han er præst ved Nathanaels Kirke i Holmbladsgade, som sammen med Sundby Kirke lidt længere inde ad Amagerbrogade nyder godt af overskuddet fra Kirkens Genbrug. Michael er nemlig også formand for menighedsplejen ved Nathanaels Sogn, som Kirkens Genbrug er tilknyttet.

De lyseblå og hvide kopper, underkopper og kagetallerkener med den danske nationalfugl er til salg, så vi får vores kaffe i et krus fra de frivilliges køkken. Mens vi drikker den, fortæller Michael om menighedsplejen, som han kalder kirkens direkte sociale arbejde:

”Kirken er ikke kun ord. Vi skal også praktisere dem. Noget af det vigtigste i kristendommen er forholdet til næsten, altså at man skal elske sin næste som sig selv. Og menighedspleje er den næstekærlighed i praksis.”

Ligeværd og mikrolån

Michael Krogstrup Nissen fortæller, at menighedsplejen først og fremmest retter sig mod mennesker med et svært liv fra lokaleområdet. Nogle kæmper med sociale og økonomiske problemer, mens andre oplever livsfaser med sorg og ensomhed.

”Uanset hvem, der henvender sig, prøver vi altid at møde dem, hvor de er, så der opstår et ligeværdigt forhold. Vi vil for eksempel ikke skabe et afhængighedsforhold. Hvis nogen beder om økonomisk hjælp,  kan det være, vi kun giver en del af beløbet, og hjælper til med at finde en løsning for de sidste penge.”

En anden måde at undgå et uligevægtigt afhængighedsforhold på er at indgå lempelige afdragsordninger, så den økonomiske bistand bliver til et lille lån i stedet: ”Vi har ladet os inspirere af mikrolånstanken. Vi tænker i det hele taget meget over at skabe en slags hjælp til selvhjælp, så de, der kommer til os, måske kan ændre deres livssituation,” siger Michael.

Mere end farvel og tak

Mens Michael Krogstrup Nissen fortæller er nogle af ekspedienterne ved finde ting og tøj til er af de tre udstillingsvinduer mod Amagerbrogade.  Butikkens nyeste – og yngste – frivillige, Signe, har fri fra sit sociologistudium ved Københavns Universitet i dag.

Så hun er her, og skal til at klæde en gine på i en kort nederdel og turkis top med kommentarer fra et par kolleger. De har det sjovt sammen. Den gruppe medarbejdere, der er på vagt nu, har tydeligvis stærkt fællesskab. Og netop fællesskab er en også vigtig del af menighedsplejen.

Michael uddyber:

”Vi hjælper ikke bare for at sige farvel og tak. Vi gerne have et reelt møde, hvor vi ser og møder et andet menneske, og det møder os. Derfor inviterer vi altid folk med til vores arrangementer. Menighedspleje er nemlig også at danne netværk og fællesskaber. De kan også være med til at ændre en svær livssituation. ”

En sommertur på Bakken

Så ud over økonomisk og social hjælp til lokale beboere i en masse konkrete situationer, består menighedsplejen ligeså meget af en lang række aktiviteter og arrangementer, hvor folk møder hinanden på kryds og tværs. Det gør de blandt andet til filmklub for børn, fredagscafe og advents- og julefester. Og så er der den årlige tur til Bakken:

”Interessen for den er stor. Sidst var vi 80, der tog af sted sammen. Vi lægger ud med en familiegudstjeneste i kirken, inden vi tager ud på Bakken og spiser frokost. Der er mange enlige forsørgere med, og børnene får et gratis turpas. For mange børn er den tur, den eneste større ferieoplevelse, de har. En tur som den giver en masse både socialt og menneskeligt,”  siger Michael Krogstrup Nissen og kigger sig omkring i butikken:

”Derfor er det arbejde, der foregår her i butikken, også meget vigtigt. De frivilliges indsats gør en forskel og med til at gøre vores økonomi mere stabil, og det er vi glade for” slutter han.
Omme bag Michael klemmer en kunde sig forsigtigt sig ind for at få fat i en grøn jakke på en bøjle.

Køber hun den, er der yderligere 30 kroner i kassen til menighedsplejen. Og de kan sagtens bruges. Om lidt er det jul, og næste sommer skulle det gerne blive til en tur på Bakken igen.