Indsamler: Jeg har set håbet hos Nepals kvinder

Regitze Viborg Hansen.jpg

Alle ville gerne have selfies, fortæller Regitze Viborg Hansen. En gruppe kasteløse kvinder mistede deres vandpost under jordskælvet. Dem hjalp vi, og nu har de det reneste vand i byen. Foto: privat
Regitze Viborg Hansen tilbragte for nylig en uge blandt nogle af verdens fattigste mennesker  i Nepal. Den 19-årige københavner var især imponeret over, hvor stor forskel små ting kan gøre for en gruppe udsatte mennesker. 
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

At der er forskel på at bo i Danmark eller blandt de svageste i et ulandssamfund, er virkelig gået op for Regitze Viborg Hansen. 

I november tilbragte hun sammen med Folkekirkens Nødhjælp en uge blandt verdens fattigste folk i Nepal. Det har gjort et uudsletteligt indtryk på hende at opleve forskellen - især når det kommer til infrastruktur. 

"Det, der tager 1 time i Danmark, tager 5 timer i Nepal. Da jeg slog foden på turen, blev jeg opmærksom på, hvor taknemmelig man skal være for at bo i et samfund, der fungerer," siger Regitze Viborg Hansen, der skal samle ind på søndag fra Aalholm Kirke i Valby

"Jeg føler mig heldig. I Danmark er jeg lige blevet student, men som nepaleser ville jeg på nuværende tidspunkt måske være gravid eller have mit første barn, og så skulle jeg arbejde hver dag." 

Anbefaler andre at tage afsted 

Selvom det kan være en hård tilværelse at bo i Nepal, har det også været en øjenåbner. For vi kan lære meget af værdierne i Nepal, siger Regitze Viborg Hansen. 

"Der er så stor forskel på, hvad der betyder noget for folk. I Danmark kan det let handle om at have de rigtige ting, I Nepal handler det om, hvordan man er over for andre." 

Og netop det er en af grundene til, at Regitze Viborg Hansen anbefaler andre at tage turen og gøre en forskel for udsatte mennesker.  

"Så sent som i går opfordrede jeg en af mine venner at være med," fortæller den unge frivillige. 

"Jeg har fået muligheden for at se de steder, som Lonely Planet ikke dækker. Alle de steder, hvor der ikke er noget internet, mødte vi folk med så fantastisk gæstfrihed." 

Sogneindsamlingen er på søndag den 11. marts. Se hvordan du tilmelder dig på www.blivindsamler.dk 

Se Regitzes billeder fra Nepal. 


På turen kom Regitze Viborg Hansen tæt på det udsatte folk dalitterne, der bor over trægrænsen i Nepal. Dermed havde de lokale ikke mulighed for at dyrke på særligt god jord.

 

"Sabitri Pariyar har været skrædder hele sit liv. Hun er en rigtig powerwoman. Hendes hus blev jævnet med jorden ved jordskælvet, så efter hun modtog penge fra Folkekirkens Nødhjælp, har hun investeret i en symaskine. Nu syr hun i lokalområdet og er ved at åbne et skrædderi med sin søn, og hun avler griser og høns for at supplere sin indkomst."

"Ved en skole overrakte jeg 500 kuglepenne og notesbøger til skoleinspektøren.  Mange andre frivillige havde også taget ting med hjemmefra. Hvert sted fik vi blomsterkranse, som er en måde at velsigne folk og byde os velkommen."

"I Nepal dominerer religionerne hinduisme og buddhisme. Det er fantastisk at se, at de kan leve side om side, og selvom deres templer ligger tæt, kan de sagtens blende sammen."

"Kvinder løfter husholdningen og er ofte ude at arbejde ved siden af. Mændene løfter også en del opgaver, men det er tydeligt, at det er kvinderne der trækker det store læs. Jeg kunne virkelig mærke deres stærke håb om en god fremtid. Mange af mændene tager til Kuwait og Dubai og arbejder, fordi det er svært at finde arbejde i Nepal, og så står kvinderne tilbage."

Tags: