Inspirationen kommer til byen

himmelske_dage_855.jpg

Plakater for kirke- og kulturfestivalen Himmelske Dage, der næste år i maj indtager byrummet i det indre København. Foto: Sille Arendt
Plakater for kirke- og kulturfestivalen Himmelske Dage, der næste år i maj indtager byrummet i det indre København. Foto: Sille Arendt
Det handler om inspiration. Både den man får, og den man giver, fortæller sognepræst Peter Møller Jensen og menighedsrådsformand Lis Lynge om baggrunden for, at Bellahøj Kirke byder ind med arrangementer til næste års kirke- og kulturfestival Himmelske Dage i København
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Når Bellahøj Kirke næste år afholder gudstjenester og andre arrangementer i dagene omkring Kristi himmelfart i maj måned, kommer de ikke til at foregå i kirkebygningen på grænsen mellem Københavns Nordvestkvarter og Brønshøj.  

I dagene 5. – 8. maj 2016 befinder kirkens præster, personale, menighedsrådsmedlemmer og frivillige sig nemlig adskillige kilometer væk fra adressen på Frederikssundsvej. De vil være at finde på gader, stræder og pladser i det indre København. Her vil alle være involveret i kirke- og kulturfestivalen Himmelske Dage. 

Som festival vil Himmelske Dage skabe rammerne for aktuelle og relevante samtaler for alle, der er nysgerrige på det religiøse, det etiske og eksistentielle. Størstedelen af programmet, der blandt andet kommer til at indeholde koncerter, debatter, talks, vandringer og gudstjenester, bliver skabt af et netværk af organisationer, institutioner, enkeltpersoner og ikke mindst kirker og menigheder, som byder ind på det. Bellahøj Kirke er en af dem.

Ud over stepperne ude i byen

For Bellahøj Kirke er det helt naturligt at være en aktiv medspiller i Himmelske Dage, fortæller sognepræst Peter Møller Jensen. Kirken har tradition for at deltage ved begivenheden Danske Kirkedage, der siden 1968 har fundet sted hvert tredje år i forskellige danske byer. Det er den næste års Himmelske Dage udspringer af – ikke kun med nyt navn, men også i en anderledes form, hvor fx byrummet i udpræget grad kommer til at supplere de kirkelige lokaliteter. Det tiltaler Peter Møller Jensen:

”Vi har en tradition for, at en gruppe her fra kirken er taget af sted sammen til Danske Kirkedage. Helt basalt er det fedt at være med i noget stort og i et koncept, hvor kirken virkelig kommer ud over stepperne. Næste år bliver det så inde i storbyen, og jeg synes det oplæg, som Himmelske Dage præsenterer, udstråler glæde, energi og dynamik,” fortæller Peter Møller Jensen. Han mener, at dynamikken blandt andet opstår ved, at festivalen er samlet på et afgrænset, men dog større område af København, frem for at sprede arrangementer over hele byen.

Også Menighedsrådsformand ved Bellahøj Kirke Lis Lynge ser frem til, at kirkens præster, personale og menighed aktivt deltager i Himmelske Dage, selvom den ikke finder sted lige uden for gadedøren i Brønshøj:

”Jeg synes, det er godt, at vi som kirkeverden lukker op til samfundet udenfor og bringer festivalen ud i byen. Det er noget af det, som hovedstadskirken kan, og vi bør have overskud til at sige til alle: Kom og lev i vores by i nogle dage og oplev, hvordan det syder og bobler. Den stemning vil sikkert opstå, når vi er så tæt på hinanden inde i København,” siger Lis Lynge. 

Inspiration til og fra

KIRKE PÅ FARTEN i 2016

Det er ikke kun i forbindelse med Himmelske Dage, at personale og menighed i Bellahøj Kirke næste år rykker ud af kirken på Frederikssundsvej 125 A i Brønshøj.

Kirkebygningen fra 1962 vil igennem hele gennem 2016 stå i ombygningens tegn. Blandt andet bliver den udvidet med to sidefløje for at kunne leve op til menighedens stadigt større aktivitetsniveau.

Igennem hele året vil de kirkelige aktiviteter foregå i fx nabokirkerne. Det er også planen at anskaffe sig en bus, som fx kan køre menigheden til gudstjenester i det fri. Lykkes det, vil også bussen indgå i kirkens program under Himmelske Dage.

Både Lis Lynge og Peter Møller Jensen ser Himmelske Dage som en oplagt mulighed for at hente inspiration ved at møde andre menigheder og kirkesamfund og tale med de mange deltagere:

”Selvom vi i København måske bryster os lidt med, at vi er mere på forkant med at være moderne inden for kirkeverdenen, så har vi jo masser at lære og lade os inspirere af. For pludseligt bliver der samlet en masse mennesker på et sted med ideer og mulighed for at føre noget ud i livet på en gang,” siger Peter Møller Jensen.

Lis Lynge supplerer: ”Ja, i den tid, hvor vi ikke vil være optaget af at afvikle vores egne arrangementer, styrter vi rundt og suger viden og ideer til os ved at se, hvad andre gør. Jeg synes det giver gejst og glæde dele erfaringer med hinanden,” siger hun.

Gør det, du er god til

Under Himmelske Dage nøjes deltagerne fra Bellahøj Kirke ikke kun med at suge inspiration til sig. Holdet af menighedsrådsmedlemmer, præster, kirkeansatte og frivillige giver også gode ideer videre gennem en række arrangementer, som indgår i festivalens program.  De inviterer blandt andet til cykelgudstjeneste og pilgrimsvandringer, ligesom kirkens særlige søndagsgudstjeneste Bellahøjmessen flyttes til en lokalitet i Københavns indre by. 

Og selvom det selvfølgelig kræver tid til ideudvikling og planlægning, så har opgaven med at få Bellahøj Kirkes program på plads ikke været uoverkommelig, fortæller Lis Lynge:

”Hvis man som menighed eller forening sidder med ideer, er det bare om at få dem vendt. Det behøver ikke at kræve så meget, og intet er for småt. Fx bliver der stillet sofaer op i byrummet under festivalen, som man så kan sidde og tale sammen i. Det er da en ret enkel, men samtidig rigtig god idé,” siger hun.

Peter Møller Jensen tilføjer, at det også kan være en god ide at tage fat i nogle af de ting, man som kirke er vant til og god til at lave. Ifølge ham kræver deltagelse ikke, at man skal opfinde den dybe tallerken:

”De ting, vi byder ind med, er de ting, vi i forvejen gør, og er kendt for. Vi arrangerer pilgrimsvandringer, så det er jo oplagt, at vi har dem med i programmet - både som byvandringer og ved at samle folk op i en bus inde i byen og køre dem ud til Københavns periferi for at gå sammen der. 

Det bliver også interessant at flytte vores faste søndagshøjmesse, Bellahøjmessen. Den er et forsøg på at lave noget for det moderne og søgende menneske på en mere åben måde, end man måske er vant til i den traditionelle højmesseform. Så at afholde den i et åbent lokale med store vinduer ud mod Købmagergade som i fx Studenterhuset ved Rundetaarn ville være rigtigt sjovt,” siger Peter Møller Jensen, der glæder sig til at vise festivalens deltagere og de forbipasserende københavnere, hvordan Bellahøj Kirke arbejder med gudstjenesteformer.  

Fordommene forsvinder måske

Selvom vi i København måske bryster os lidt med, at vi er mere på forkant med at være moderne inden for kirkeverdenen, så har vi jo masser at lære.

Netop muligheden for at også at ramme det publikum, som almindeligvis ikke tænker meget over, hvad kirken er, eller måske ligefrem har fordomme om den, er en af de ting, som Peter Møller Jensen glæder sig særligt til under Himmelske Dage:

”Jeg tror, det kan rykke ved københavnerne, at man koncentrerer festivalen omkring Indre By, går ud af kirkerummene og skaber kirken ude i byen. Jeg håber det kan være med til at rykke ved fordommene om, at kirken kun er traditionernes faste holdeplads. Der skal nok komme nogle øjenåbnere undervejs, som kan få mange til at nytænke deres tilgang til kirken,” siger Peter Møller Jensen

Tags: