Jeg ser muligheden for, at Inge kan vælge kirken til

katrine_og_inge.jpg

Salmesang og bibelhistorier er en helt naturlig del af Inges liv. Foto: Henrik Dons Christensen
Selv om Katrine ikke har døbt datteren Inge, betyder det ikke, at de har valgt kirken fra. Kirkernes mange børnetilbud hjælper med at styrke kendskabet til kirken, så børnene selv kan vælge dåben til, når de bliver ældre
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

I en lejlighed på ydre Østerbro er Katrine van den Bos og datteren Inge på 17 måneder netop kommet hjem fra institution og arbejde.

I stuen ryger kiwistykker uden det store besvær ned i den lille pige, og eftermiddagshyggen breder sig i rummet, mens sneen udenfor er begyndt at tø.

En af Inges yndlingssange, ”Du som har tændt millioner af stjerner”, listes sødt ud i lokalet, mens mor og datter sidder med Min første salmebog.

Kirkegænger trods manglende dåb

I dette setup ville det være logisk, at vi er på besøg i en familie, der regelmæssigt går i kirke, har gået til babysalmesang og ikke mindst døbt deres barn. Og det er på sin vis rigtigt, hvis man ser bort fra det sidste. Inge er ikke døbt, men familien kommer ofte i Taksigelseskirken.

Katrine, som er medlem af folkekirken, er nemlig gift med Johan, som ikke er medlem. Det betyder ikke, at de har valgt kirken fra.

”Vi kommer jo meget til spaghettigudstjenester, og vi ser kirken som et sted, hvor der er et fællesskab for børnefamilier. Her har de tilrettelagt et program efter os, og så er der den service, at vi får mad serveret og får mulighed for at møde andre i samme livssituation, og det synes min mand er meget positivt. Det er også en fin måde at introducere Inge til kirken.”

Svært at forholde sig til tro som udlænding

Johan van den Bos kommer fra Holland og er opvokset i en familie, hvor religionen ikke har haft nogen betydning. At komme til Danmark, hvor flertallet er medlem af folkekirken, var en omvæltning.

”Han havde svært ved at forholde sig kirken, og han tog det med fadervor og trosbekendelsen meget bogstaveligt. At fravælge dåben betyder slet ikke, at vi definitivt har valgt kirken fra. I stedet kan jeg se muligheden for, at Inge kan vælge kirken til, den dag hun evt. skal konfirmeres,” siger den 35-årige mor.

”Da vi blev gift i en kirke, opdagede Johan den store værdi, jeg så i kirken. Da vi skulle have børn, syntes han dog, at det var for stort et skridt at døbe dem. Til gengæld er han helt med på, at Inge kan gå til konfirmationsforberedelse, og at vi skal læse historier fra Bibelen, så hun får de kulturelle fortællinger med. Det savner Johan selv, når han ser tilbage på sin opvækst,” fortæller Katrine van den Bos.

Kendskab til kirken før dåben

At fravælge dåben ikke er et fravalg af kirken. Det er tydeligt, når man kigger på nogle af de foreløbige resultater, der er kommet i undersøgelsen fra projektet Børn i kirken.

Om ”Børn i kirken”

Projektet ”Børn i kirken” har til formål at styrke relationen mellem folkekirken og Københavns og Frederiksbergs børnefamilier.

Projektet undersøger børnefamiliernes forhold til og brug af folkekirken og udvikler redskaber og materialer målrettet børn og børnefamilier.

Den 19. april 2018 er kirke- og kulturmedarbejdere, præster, musikpædagoger og andre, der arbejder med børneaktiviteter inviteret til åben workshop. Læs mere her

Knapt hver femte, der har sit barn med til baby- og børneaktiviteter og -gudstjenester, har hverken døbt deres barn eller planer om det. Men det er ikke et stort problem - tværtimod fortæller Ida Dietz fra projektet Børn i kirken.

"Det viser, at forældrene ikke har fravalgt kirken, på trods af at de ikke har døbt deres barn. Mange forældre ønsker ikke at pådutte deres børn et religiøst tilhørsforhold. I stedet bruger de kirken til at give barnet et kendskab til kristendommen og selv blive klogere. De ønsker at give deres barn et kendskab til flere trosretninger, så de selv kan vælge senere, om de vil konfirmeres og komme i kirken herefter," siger Ida Dietz.

Tager de kristne fortællinger med hjem

En af kirkens udfordringer er, at en del af forældrene, som har valgt ikke at døbe deres børn, ikke kommer med til begivenhederne, der er målrettet de lidt ældre børn. De stopper efter babysalmesang.

Til børnegudstjenesterne er det blot 10 procent af forældrene, der har børn, som ikke er døbt. Selv om det er overraskende, at de alligevel deltager, tror Ida Dietz, at der skal gøres noget for at fastholde forældrene. De fleste synes nemlig, at kirkernes børnetilbud er af høj kvalitet.

"Forældrene fortæller, at præsten eller musikpædagogen har betydning for dem, og derfor kan kirkerne overveje, om enten præsten eller musikpædagog skal være involveret i alle kirkens børneaktiviteter, så forældrene altid møder et kendt ansigt, når de kommer," siger Ida Dietz.

Og det er ikke kristendommen, der nødvendigvis skræmmer de fremmødte. En af de positive overraskelser er, at forældrene tager historierne fra kirkerne med hjem.

"Det er gået op for os, at mange af forældrene taler om tro med deres børn. De læser både de klassiske bibelhistorier, men taler også om indholdet," siger Ida Dietz.